Logo Gadero
service
Klustip

Schutting met tuinschermen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst04/02/2019

Naast een schutting van planken kunt u ook een tuinafscheiding maken van kant en klare tuinschermen (meestal van het formaat 180x180cm). Op deze pagina geven we tips hoe u snel en professioneel een tuinschermen schutting kunt plaatsen. Daarnaast leest u de voor- en nadelen van tuinschermen.

Tuinscherm element kruis
Gemiddeld
1
Lengte per kant berekenen

Om te bepalen hoeveel palen en schermen er aan één kant passen en hoeveel restruimte er over blijft, moet u per kant een berekening maken. Het gemakkelijkste is om een schets te maken. Hou er dan rekening mee dat na een tuinscherm van 180 x 180 cm er meestal een vierkante paal van 6 x 6 tot 8 x 8 cm dikte wordt geplaatst. Reken tussen 2 palen met 180,5 centimeter, zo hebt u aan beide kanten 0,5 cm ruimte voor de bevestiging van de verbindingshoekjes. U hebt altijd een extra beginpaal nodig. Kiest u voor 5 schermen van 180 cm breed en palen van 7 cm dik zoals wij aanbevelen, reken dan als volgt: (5x180.5) + (6x7)= 1125 cm, kortom 11,25 meter. Met de paaldiktes kunt u een beetje spelen om een paar centimeter extra te pakken. 

tuinschermen schutting

2
Draad spannen

Egaliseer het stuk waar u schutting komt. Span daarna een draad op de plek waar de tuinafscheiding moet komen. Boor eerst de paal aan uw woning en de laatste paal in de tuin. U kunt ook de eerste paal aan de muur van uw woning vastmaken. Die kunt u monteren met verbindingshoekjes. Iets mooier is om de paal te doorboren op 3 punten en met een plug te monteren met flenskopvijzen of bouten in uw muur.

3
Palen plaatsen

Het plaatsen van de palen moet nauwkeurig gebeuren. Zorg altijd voor 180,5 centimeter tussenruimte en plaats de palen goed waterpas. Plaats 1/3 van de paallengte in de grond. Bij een tuinscherm van 180 centimeter hoog hebt u een paallengte van minimaal 270 cm nodig. Alleen bij een 'slappe' bodem (zoals zand, veen of zachte klei) moet u beton bij de palen gieten. Anders volstaat het om stevig aan te stampen met de achterkant van uw paalhamer. Bij zeer droge grond maakt u het paalgat vooraf het best een beetje nat bij het boren en aanstampen. Plaats de houten tuinpalen of betonpalen bij voorkeur 185 cm boven het terrein, zo kunt u de tuinschermen 5 cm boven het terrein monteren. Zo verlengt u de levensduur van uw schermen omdat vocht en opspattend vuil er minder vat op krijgen. Vaak wordt er ook een betonband onder het tuinscherm geplaatst. U kunt bij ons ook kiezen voor palen op een paalvoet. Dat is minder stevig dan palen die in de grond zijn gezet. Daarom raden we dat ook alleen aan bij betonranden. 

Belangrijk: plaats NOOIT eerst alle palen, maar monteer meteen een scherm tussen de palen die u hebt gezet. Zo weet u zeker of het scherm goed past.

Wanneer u kiest voor een schutting met tuinschermen, zijn uw palen zichtbaar. Kies daarom voor mooie palen. Bij zware schermen en bij schuttingen waar er veel wind staat, kiest u beter voor hardhouten palen, bijvoorbeeld gladgeschaafde Azobe- of bangkiraiplanken. Die geven uw schutting echt een mooie look en zijn uiterst duurzaam (geen behandeling nodig). Voor wie minder budget heeft, zijn de geïmpregneerde palen zeer geschikt voor montage in de grond. Die hebben wij in 68 x 68 en 88 mm gladgeschaafd beschikbaar in verschillende lengtes. Wilt u onbehandelde lariks-douglas-palen tussen uw schermen? Behandel dan de onderkant (het deel dat de grond in gaat) met teer.

tuinschermen plaatsen

4
Tuinschermen monteren

Met 6 ijzeren verzinkte verbindingshoekjes (ook hier verkrijgbaar in rvs en aluminium) en onze rvs-Torx-schroeven van 30 mm kunt u gemakkelijk de schuttingschermen monteren aan de palen. Bij hardhouten palen moet u altijd voorboren, bestel metaalspiraalboortjes van 35 mm mee in onze webwinkel. U plaatst onderaan, bovenaan en in het midden per paal 1 ijzeren verbindingshoekje van 90 graden. U kunt het best met 2 of 3 personen de houten tuinschermen plaatsen. Dat werkt veel gemakkelijker. Hang uw schermen altijd 5 cm boven het terrein om de levensduur te verlengen. Eens de tuinschermen zijn gemonteerd, is uw schutting of omheining klaar.

Als u dat wenst, kunt u nog een piramide of platte afdeklat over uw schermen plaatsen. Of u kunt de palen aankleden met paalkapjes van rvs of kunststof. 

Belangrijk: schroef eerst de L-vormige hoekjes onderaan, in het midden en bovenaan op de palen, plaats daarna het scherm. Zorg dat het niet te strak zit.

tuinscherm plaatsen

5
Schuttingdeur plaatsen

Indien nodig, kunt u nog een poortdeur verwerken in uw schutting. We raden in dat geval aan om de palen links en rechts van uw schuttingdeur op 220 cm hoogte te plaatsen en bovenaan een balk of poortversteviging te monteren. Zo hebt u een stevig kader voor uw deur. U kunt daarvoor ook onze houten kozijnkader gebruiken. De deuren met een stalen frame hebben meer stevigheid en raden wij dan ook aan. De scharnieren komen altijd aan de achterkant van de paal, uw deur draait dan naar de achtertuin toe. Bekijk ook onze losse ijzeren deurframes voor deuren op maat.