Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Palenwand of pallisade maken

Lees hier ons plan van aanpak van de aanleg van een rond of recht palenscherm, een klimscherm van verticaal naast elkaar geplaatste ronde palen.

Video palenwand maken

Algemene tips palenscherm (palissade) maken

Ronde, gefreesde of naaldhouten palen lenen zich bij uitstek voor het maken van een halfrond verticaal palenscherm of palissade. Gefreesd hout is namelijk zeer recht. De dikte van de paal en de lengte kunt u zelf kiezen. In onze webshop bieden we verschillende maten aan. Hou er rekening mee dat de palen tenminste 60 cm in de grond moeten staan. Anders kan de wand bij een storm en regen scheef komen te staan. Zeker als er na verloop van tijd ook nog zware klimplanten op de palissade groeien. De palen kunnen op 1 hoogte of ook op wisselende hoogte worden aangebracht. Dat laatste zorgt voor een speels effect.

Stappenplan palissade bouwen

  • Bepaal waar u de palissade of palenwand wilt hebben.
  • Bereken hoeveel lopende meter ronde palen u nodig hebt.
  • Deel het aantal meter door de diameter van de paal (voorbeeld 3 meter palissade van doorsnede 8 cm palen betekent dat u 38 palen nodig hebt).
  • Bestel de palen samen met een worteldoek in onze tuinhoutshop.
  • Graaf de sleuf met de schop uit om de palen te plaatsen.
  • Zet de palen op de juiste diepte. Sla eventueel de laatste 10 cm nog wat dieper met de paalhamer. Doe dat niet voor de hele lengte van de paal. Anders is de paalkop beschadigd.
  • Zet de palen net beneden het terrein met een Torx-schroef van 50 mm vast aan een buigbare dunne lat. De lat zorgt ervoor dat de palen mooi in een ronde lijn komen te staan. Bij kleine scherpere rondingen kan een stuk tuinslang worden gebruikt (dat is nog beter buigbaar).
  • Als de laatste paal staat, kan de sleuf worden gevuld. Het is aan te raden om eerst een strook worteldoek langs de palen te leggen. Stamp bij het aanvullen de grond per laag van 10 cm goed aan. Daarmee krijgen de palen extra stevigheid in de grond.
  • Vul daarna de sleuf verder aan.

Hout en gereedschap

- ronde palen (zie rondhout)
- worteldoek / Torx-schroeven van 50 mm
- paalhamer
- schop
- handschoenen
- dunne lat of tuinslang

Zoekt u ronde palen met een speciale vorm? Bekijk de pagina's kastanjepalen en geschilde palen voor rasterpalen en weidepalen.

Youtube Gadero Hout TV Abonneer voor Doe het Zelf klus videos ook op ons Youtube kanaal.

 

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.