Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Gleufpaal met stapelrabat schutting maken

Steeds meer klanten gaan voor onze gleufpalen van hout of beton gevuld met stapelbare profielen of tuinschermen. Hoe gaat u te werk bij het plaatsen van een schutting in zogenoemde stapelrabat? Laat we eerst even de voordelen oplijsten van een dergelijke schutting:

- Helemaal dicht, geen enkele doorkijk. Dat zorgt ook voor meer geluidsdemping!

- Zelfde look aan beide kanten, dus geen gedoe met de buren wie welke kant krijgt (zoals bij potdekselplanken)

- Combineren van beton, aluminium, composiet en hout geeft een mooie look

De meestgemaakte fouten

  • Te strak monteren van de blokhutprofielen (stapelbare planken). Zorg zowel horizontaal als verticaal voor enkele mm ruimte voor de werking.
  • Gleufpalen niet waterpas genoeg geplaatst. Daardoor krijgen de stapelrabatplanken geen ruimte om te werken.
  • De stapelbare profielen vastschroeven aan de palen. Maak alleen de onderste plank vast en stapel de rest op, zo kan het hout werken.

1. De gleufpalen plaatsen

Plaats de eerste paal in de grond. Zorg dat alle palen perfect waterpas staan, zo voorkomt u dat uw planken bol gaan staan doordat ze op een bepaalde plek te strak in het geheel zitten. Zet nooit eerst alle palen, maar werk deel voor deel. Zorg dat er aan beide kanten in de sleuf minimaal 2 mm ruimte vrij is, zodat de stapelbare profielen van hout of composiet de ruimte hebben om uit te zetten. 

Een dichte schutting vangt veel wind. Plaats daarom bij voorkeur uw palen 70 tot 90 cm in de grond. Dat is veel steviger dan ijzeren vlakke of gepunte paalhouders waarop u een paal zet. Probeer in de hoeken een driehoekslat aan de bovenkant te maken, dat maakt uw schutting extra stevig. U kunt ook uw dichte schutting afwisselen met open raster- of tralieschermen waar de wind door kan waaien. Die zijn zowel in hout als in staal bij ons te koop. We hebben ze ook met stalen rasters en houten kaders.

2. De stapelbare profielen plaatsen

Zoals gezegd moet er aan weerszijde ruimte over zijn. Wilt u aan de bovenkant precies gelijk met uw paalkoppen uitkomen? Bereken dan even waarop u uitkomt of test het bij het eerste deel door het op te bouwen maar nog niet echt vast te zetten.

Plaatst u uw eerste stapelplank (ook wel blokhutprofiel genoemd) niet op een betonnen onderplaat, dan adviseren wij om ze minimaal 5 cm boven uw border of gras te monteren. Zo kan ook de onderste plank luchten en gaat ze langer mee. Plaats 2 stevige schroeven in uw palen en zet er waterpas de eerste blokhutplank op. Stapel vervolgens omhoog, schuif de stapelrabatplanken rustig in elkaar en monteer ze niet te strak.

zelfbouw rabatsysteem stapelbare rabatprofielen

Schutting met hardhouten gleufpalen en stapelbare rabatprofielen.

betonpaal met sleuf en lariks douglas blokhutprofiel

Betonpaal met gleuf en stapelbare blokhutprofielen in lariks-douglas-hout.

3. Maximale afstand van stapelrabatprofielen

Wij adviseren bij hardhout planken van maximaal 180 cm. Bij voorkeur zelfs nog iets korter, want bij korte lengtes is de werking namelijk minimaal. Bij lariks en geïmpregneerd hout (vuren en grenen) raden we aan om elke 150 cm een sleufpaal te plaatsen. Kies bij voorkeur kunstmatig gedroogd hout, daar is de werking grotendeels uit. 

Voor hoeken van 90 graden hebben we speciale hoekpalen. Voor het begin en einde hebt u doorgaans een paal met aan 1 kant een open gleuf nodig. De palen voor het verlengen van 2 delen noemen wij tussenpalen. Die hebben een gleuf aan weerszijden. 

Betonpaal Geul Diamantkop 10 x 10 cm Antraciet voor 2 motiefplaten en 150 cm hoogte schermen https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Betonpaal-Geul-Diamantkop-10-x-10-cm-Antraciet-.jpg
Tuinscherm Gent Oud Grijs gespoten 21+3 lamellen - 180 cm breed in 2 hoogtes https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Schermafbeelding-2019-07-05-om-10.12.40.png
Tuinscherm Lariks Douglas met 19+2 lamellen Glad geschaafd in 5 hoogte maten https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/tuinscherm-lariks-douglas-zwarte-woud-180x180cm-0.jpg
Tuinscherm Stuttgart Zwart gespoten 19+2 lamellen 180 cm breed in 5 hoogtes https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/tuinscherm-geimpregneerd-grenen-zwart-gespoten-180x180cm.png
Tuinscherm Geïmpregneerd hout met 17+2 lamellen in 5 hoogtes https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Tuinscherm-Geïmpregneerd-hout-met-19-planks-(17+2)-in-5-hoogtes.jpg

Youtube Gadero Hout TV Abonneer u voor doe-het-zelfklusvideo's ook op ons YouTube-kanaal.