Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Doe het zelf houten kerstboom maken

Naast onze kant en klare houten kerstbomen kopen, kunt u natuurlijk ook zelf een houten boom maken! In dit stappenplan geven we handige doe het zelf tips voor het bouwen van je eigen kerstboom van hout. In ons DIY voorbeeld maken we een zogenaamde 3d houten kerstboom van draaibare latten. Geen tijd voor doe het zelven? Bekijk ook onze prefab houten kerstbomen.

Stap 1. Bepaal de hoogte

Begin door te bepalen wat je hoogte gaat worden. Wil je een volwaardige boom dan kies je voor circa 1.60 meter. Langer adviseren we niet omdat hout behoorlijk veel gewicht heeft. Ook kan je een tafelmodel maken van circa 1.20 meter.

Stap 2. De ronde staander

Van rondhout kunt u het beste een staander maken voor uw houten 3d kerstboom. Let op, kies geen naaldhout bezemsteel van 3 cm dikte, deze zijn simpel weg niet sterk genoeg. Uw houten boom moet wel tegen een stootje kunnen. Voor een boom van 180 cm adviseren we de 2.5 cm diameter rondhout steel van hardhout voor te bestellen (zie rechterkant) en voor het tafelmodel de 125 cm. Van beide zaagt u eerst het ronde puntje af.

Stap 3. Een voet maken

Maak nu van bij voorkeur minimaal 9 cm brede latten of steigerplanken van 19-20 cm breed een voet. Zaag deze op zo'n 60 cm lengte haaks af. Maak hierin GEEN rond gat maar plaats de staander hier boven op. Even voorboren met 3.5 mm boor in uw hardhouten 28 mm stok en met een circa 5x50 mm schroef vastboren vanaf de onderkant. Maak nu eenzelfde lat maar dan wel met een rond gat. Dit kunt u door middels een vlinderboor van dezelfde dikte als uw staander. In ons voorbeeld met een vlinderboor van 25 mm. Maak aan deze 2e lat ook vierkante voetjes en schroef deze aan de onderkant aan weerszijden van deze lat opelkaar. Schuif daarna het geheel op uw staander. Voor extra stevigheid kunt u nog een extra plank van 60 cm op uw ronde staander schuiven.

Stap 4. De boom stapelen

Wij adviseren latten van circa 9 cm breed en 1.5 a 2 cm dikte. Dit lijkt vaak het mooist. Zaag bijvoorbeeld steigerplanken in de lengte door of gebruik pallethout. Qua houtsoort kan je kiezen uit vuren, grenen, lariks of zelfs ook hardhout. Zo zijn onze 9 cm hardhouten terrasplanken glad of met groeven heel geschikt voor het zelf bouwen van een kerstboom van hout. 

kerstboom van latten zelf bouwen

kerstboom van vlonderplanken

Begin onderaan met latten van circa 80 cm breed. Wissel steeds af met korte vierkante stukjes zodat de boom niet te zwaar wordt en niet te veel "takken" krijgt. Afhankelijk van de door u gewenste hoogte maakt u de lange latten steeds iets korter, zie onderstaande bouwtekening. Tot dat u bovenaan bent beland, daar eindigt u met enkele vierkantjes. U kunt ook eerst al uw latten in het midden zagen en de boom gaan stapelen. Vervolgens streept u met de potlood af, hoeveel u de latten nog moet inkorten. Of maak een tekening met een geheel zaagplan.

Ook kunt u de latten eerst verven. Kies uit 1 kleur of maak er een gemixte "sloophout" kerstboom van in bijvoorbeeld wit, grijs, blank en zwart tinten hout van. Ook kunt u van halfronde latten een houten kerstboom voor binnen of buiten maken. Kijk voor inspiratie onze kant en klare bomen, zie rechts in beeld op deze pagina. 

Bij onze hardhouten staanders van 160 cm heeft u 20 strekkende meter aan latten nodig. Op bovenstaande foto's gebruikte we terrasplanken van 9 cm breed met groeven.

Stap 5. Afwerking van de bovenkant

U kunt aan de bovenkant desgewenst een metalen borgpen of borgclip maken zodat de latten niet van de boom kunnen vallen. In dat geval wel even voorboren.

Stap 6. De houten kerstboom versieren

Het versieren van uw houten kerstboom kan beginnen. Denk aan slingers, led verlichtingssnoeren en andere decoraties. U kunt met krammetjes ook haakjes onder de latten maken waar u kerstballen aan kunt hangen.

kerstboom van terrasplanken

kerstboom van rondhout

Benodigde gereedschappen

  • Accuboormachine of gewone "stekker" boormachine
  • Handzaag of cirkelzaag
  • Vlinderboor of ronde gatenboor van 26-28 mm afhankelijk van uw dikte van uw ronde staander

Benodigde artikelen en ijzerwaren

  • Bestel de handige DIY starterskit met hardhouten staander, speedboor enz.
  • 4x30 mm schroeven voor montage van de voetjes aan de 2e plank
  • Borgpen (geen must)
  • 5x50 mm schroeven + 3.5 mm boortje voor voorboren voor in uw staander


Bouwtekening houten kerstboom

Geen tijd of toch te ingewikkeld? U kunt ook een kant en klare houten kerstboom kopen bij Gadero. WIj bezorgen binnen enkele werkdagen in heel Benelux. 

XL houten kerstboom

U wilt iets bijzonders voor kerst bij uw winkel of bedrijf? U kunt met een rond gefreesde paal van 12 cm, stevige vlaggenmast paal of een stalen buis ook een XL houten kerstboom maken. Maak dan met een gatenboor gaten van ruim 12 cm en stapel steigerplanken op uw paal. Kies uit grijs, antraciet of lariks steigerplanken. Deze soorten mixen geeft ook een leuk effect. Zorg ervoor dat de paal 150 cm in de grond zit en met snelcement is aangevuld. Immers, er komt behoorlijk veel gewicht op uw ronde paal te staan. Onderstaand voorbeeld is 4,5 meter hoog en onderaan 250 cm breed. Heeft u vragen over onderstaand voorbeeld, neem dan contact met ons op.

mega houten kerstboom

 

We hebben de mega houten kerstboom versierd met mega-kerstballen en 750 lampjes.

houten kerstboom

Onze XL Kerstboom van hout in Groningen

kerst

 

 

Houten kerstboom versieren? Bekijk ons inpiratiebord hieronder of volg ons op Pinterest.