Logo Gadero
service
Blog

De 4 voordelen van Bamboe

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst14/06/2019

Een duurzaam alternatief op hardhout: dat is bamboe. Maar bamboe is toch helemaal geen hout? Nee dat klopt, officieel is bamboe een grassoort. Toch bezit dit gras veel eigenschappen waar hardhout om bekend staat. Zo zijn producten van bamboe duurzaam en hard. Bovendien heeft bamboe een mooie natuurlijke uitstraling. Het mooiste aan de MOSO bamboesoort is wel dat het ontzettend hard groeit: tot wel 1 meter per dag! Daar kan een boom natuurlijk niet tegenop.

Bamboe bos bamboe kap

Zoekt u nog een verantwoord product voor uw volgende gevel, vlonder of ander tuinproject? Hieronder vindt u 5 redenen om te kiezen voor bamboe

1. Duurzaam en hard

Bamboe heeft in het verleden een slechte reputatie opgebouwd als het gaat om duurzaamheid en hardheid. De ontwikkeling van bamboe producten heeft echter niet stilgestaan. Er zijn nu veel goede bamboe producten op de markt, met een hardheid en levensduur vergelijkbaar of soms zelfs beter dan hardhout. Hardheid is een goede indicatie voor de levensduur van een plank. Gaat u dus kijken naar bamboe planken, let er dan op hoe hard/zwaar ze zijn. Zo kunt u redelijk inschatten hoe duurzaam deze planken zijn. Bij Gadero vindt u alleen hoogwaardige bamboe producten met een lange levensduur. 

bamboe vlonder

2. Onuitputtelijke grondstof

Eén van de grootste voordelen van bamboe is wel de snelheid waarop deze plant groeit. Er zijn zo’n 1500 bamboesoorten, die lang niet allemaal geschikt zijn als constructiemateriaal. Moso bamboe ziet u het meest terug in planken, gevelbekleding en plaatmateriaal. Deze bamboesoort groeit ontzettend snel, tot wel 1 meter per dag. Het duurt ongeveer 4 tot 5 jaar voordat een bamboescheut volgroeid en dus rijp voor de oogst is. Dit is ongekend, zeker als u nagaat dat hardhout met vergelijkbare kwaliteiten pas na zo’n 50 tot 100 jaar kaprijp is. 

Bamboe plantage bos

Jaarlijks kapt de boer alleen de volgroeide bamboe, terwijl de rest blijft staan. Een bamboeplant heeft namelijk meerdere stammen, dus als er één gekapt wordt sterft de plant niet maar groeit er gewoon een nieuwe stam. Er vindt dus geen ontbossing plaats als bamboe geoogst wordt. Eigenlijk is het tegendeel waar: bamboe groeit beter als het meer ruimte krijgt. Dus de opbrengst en de kwaliteit van productiebossen of plantages neemt alleen maar toe door de jaarlijkse kap. Deze bamboe groeit in keurmerk beheerde bossen. 

3. CO2 neutraal

Doordat bamboe erg snel groeit neemt het veel CO2 op en produceert deze plant veel zuurstof. Moso bamboe neemt dan ook meer CO2 op dan dat tijdens het productieproces uitgestoten wordt. Dit maakt bamboeproducten CO2 neutraal. Na gebruik als bijvoorbeeld vlonderplank kan bamboe ook nog gerecycled worden tot plaatmateriaal. Als het materiaal echt op is kan bamboe daarna nog gebruikt worden om bio-energie op te wekken, wat weer scheelt in fossiele brandstoffen. 

Bamboe bos plantage kappen

4. Natuurlijke uitstraling

Bamboe is een uitstekend alternatief voor hardhout. Zeker als u op zoek bent naar een verantwoorde keuze kunnen wij u bamboe aanraden. Bamboe heeft dezelfde natuurlijke warme uitstraling als hardhout. Net als hardhout is bamboe verkrijgbaar is alle soorten en maten. Bovendien is bamboe stabieler dan hardhout, zeker als het thermisch gemodificeerd is. Hierdoor kunnen vlonderplanken en gevelbekleding met weinig tussenruimte gemonteerd worden. Bamboe planken hebben over het algemeen een warme bruine kleur, die een prachtige vergrijzing kent. 

Bamboo terras vlonderplanken thermisch gemodificeerd

Bij Gadero vindt u verschillende artikelen gemaakt van bamboe. Zo hebben wij vlonderplanken, gevelbekleding en balken van dit natuurlijke materiaal. Hoe u bamboe vlonderplanken monteert? Dat ziet u in de onderstaande aflevering van Gadero TV.

play video