Een houten vlonder heeft een warme uitstraling en de sfeer van een natuurproduct. Wat is gladder? Vlonderplanken met groeven of glad geschaafde dekdelen? In dit artikel rekenen we af met alle fabels.
Dat vlonderhout met een groevenstructuur bij regenweer minder glad zou zijn, is een misvatting. Het tegendeel is zelfs waar. De groeven of fijne ribbels zijn een verzamelplaats voor vuil en water, waardoor algengroei gestimuleerd wordt. Glad geschaafde terrasplanken zijn eenvoudiger met een bezem schoon te houden. Houten planken worden glad door vocht en algen. Eénmaal per week even schoonvegen is dus het advies. Dat vlonderplanken met groeven het imago anti-slip hebben, is dus niet gegrond.
Houten Vlonder met groeven
Maar welke houtsoort kunt u het beste kiezen voor een veilige vlonder? Wie graag met blote voeten op zijn terras loopt, kan het beste hardhout of kunststof composiet terrasplanken kiezen, deze types zijn simpelweg harder en minder splinterig dan grenen, vuren of lariks. Het voordeel van WPC composiet is dat deze planken van zichzelf heel glad zijn en daardoor eenvoudig schoon zijn te maken en relatief minder algen aantrekken. Zeker als u uw composiet vlonder op 2% afschot legt. Naaldhoutsoorten zoals grenen, vuren en lariks hebben meer een open nerfstructuur, hierdoor gaat vuil meer in de plank zitten. Niet voor niets wordt dit ook wel zachthout genoemd.
Bij sterke en duurzame hardhout soorten als Bankirai, Ipe en Garapa hout heeft u hier minder last van. De houtsoort keuze voor uw houten terras valt en staat ook met uw budget en de gewenste levensduur. Hardhout is prijzig maar gaat ook ruim 20 jaar mee, naaldhout is betaalbaarder, maar heeft een levensduur van 10-15 jaar.
Gladde 'effen' planken
Bovenal raden wij af hoge drukreinigers te gebruiken, hiermee spuit u de nerfstructuur open, waardoor vuil en algen nog dieper vat krijgen in uw planken. Het advies is met water en een stevige bezem uw houten terras wekelijks te vegen. In de winter en bij vochtig weer blijft het altijd oppassen op houten vlonders (en net zo goed bij steen). Eventueel kunt u rubberstrips of asfalt storten in uw groeven voor een beter anti-slip effect.
Kiest u voor onbehandelde Lariks Douglas vlonderdelen dan adviseren we deze met Maxrelease kleurloos te behandelen, deze beits zorgt voor een beschermende, vuilafstotende laag. Ook voor hardhout planken helpt een behandeling met hardhoutolie, doe dit na circa 3 weken (en bij droge planken), dan zijn uw dekdelen 'uitgezweten'. Ook vertraagt u hiermee het vergrijzen van hout. Vers geïmpregneerd hout is niet geschikt voor beitsen, dit is ook niet nodig.
De zogenaamde planken met groeven hebben het imago van anti-slip. Echter moet u weten dat groeven ook meer vuil vasthouden. Glad geschaafde dekplanken zijn dus niet per se gladder dan ribbelplanken. Onderhoud is het toverwoord.
Met vlonderplanken van Gadero maakt u een fraai terras van bankirai hardhout, geïmpregneerd hout of onbehandeld Lariks / Douglas. Kies uit meer dan 50 soorten vlonderplanken van 180 cm tot 6 meter!