Logo Gadero
service
Blog

Kiest u voor natuursteen of beton stapelblokken?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst17/03/2020

Als u van plan bent om een nieuwe tuinmuur, vijverrand of borderbak met stapelblokken te maken komen er nogal wat keuzes op u af. De belangrijkste keuze is misschien wel het materiaal wat u gebruikt. Kiest u  bijvoorbeeld voor stapelblokken van natuursteen of beton? Natuursteen stapelblokken zijn kwalitatief beter, maar ook een duurder. Stapelstenen van beton zijn voordelig, maar blijft minder lang mooi. Maar wat kiest u?

stapelblokken natuursteen

Om u te helpen hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Hieronder leest u over de verschillen tussen beton en natuursteen, zodat u zelf een keuze kunt maken.

Wat is het verschil tussen natuursteen en beton?

Er zijn eigenlijk 3 grote verschillen op te noemen tussen natuursteen en beton: de productie, kwaliteit en prijs. Hieronder leggen we deze drie punten uitgebreid uit.

stapelblokken beton gekloofd

1. Manier van produceren

Een van de grootste verschillen tussen beton en natuursteen is de manier waarop het product gemaakt wordt. Beton komt uit een fabriek en bestaat uit cement, water en zand, grind en/of steenslag. Die laatste 3 ingrediënten zijn toeslagmaterialen, bedoeld als raamwerk om het cement bij elkaar te houden.  Natuursteen komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de natuur. Dit materiaal wordt gewonnen uit groeven en gebergten. Natuursteen komt dan ook van over de hele wereld. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen, zoals graniet, marmer en leisteen.  Doordat beton uit een fabriek komt is het een kleurvast product met maar kleine verschillen tussen bijvoorbeeld stapelblokken of tegels. Natuursteen is een natuurproduct. Dit betekent dat het kleurverschillen kan vertonen.

2. Kwaliteit/onderhoud

Natuursteen is een vrij onderhoudsarm product. Natuurstenen zijn keihard, waardoor vuil en vocht niet in de stenen trekt. Hoewel deze stenen alsnog groen kunnen worden door algenaanslag, haalt u dit er eenvoudig af met een hogedrukspuit. Natuursteen blijft dus lang mooi en wordt niet aangetast door het weer. Beton daarentegen is poreus materiaal. Beton bevat kleine gaatjes waar vocht en vuil in kunnen trekken. Dit zorgt ervoor beton er in de loop der tijd lelijk uit kan gaan zien. Het is ook lastig om beton schoon te maken. U kunt hier geen hogedrukspuit voor gebruiken, daarmee maakt u het materiaal kapot. 

3. Prijs

Het laatste grote verschil tussen natuursteen en beton zit in de prijs. Het mag duidelijk zijn dat natuursteen duurder is dan beton, maar hier is ook een goede reden voor. De grondstoffen van beton zijn goedkoop. Bovendien is het proces om beton te maken niet bijzonder ingewikkeld en wordt beton gewoon in Nederland geproduceerd. Dit alles draagt bij aan de lage prijs van beton. Natuursteen moet gewonnen worden uit de grond. Dit is arbeidsintensief werk. Bovendien wordt dit materiaal van over de hele wereld naar Nederland vervoerd. Toch is de prijs van natuursteen de afgelopen jaren gedaald, voornamelijk door innovaties die het opgraven en verwerken van natuursteen makkelijker maken. Natuursteen heeft bovendien een hele lange levensduur, wat dit product duurder maakt. 

Overige verschillen tussen natuursteen en beton:

  • Natuursteen is waardevast, beton niet

  • Er is meer keuze uit betonproducten, dan uit natuursteenproducten

  • Bij natuursteen is maatwerk mogelijk, bij beton niet 

Natuursteen of beton?

De keuze tussen natuursteen of beton hangt van veel factoren af. Het is vooral belangrijk dat u van te voren bepaalt wat u van het product verwacht en wat u belangrijk vindt. Bovendien speelt uw budget een rol. Natuursteen is duurder, maar gaat veel langer mee. Ook is natuursteen makkelijker schoon te maken en blijft het mooier. Beton is goedkoper en u heeft keuze uit een groot assortiment. Daarnaast komt beton uit een fabriek, wat ervoor zorgt dat er maar weinig kleurverschil tussen betontegels en stapelblokken zit. Bij natuursteen heeft u met een natuurproduct te maken en is dit dus niet altijd het geval. Zo hebben zowel natuursteen als beton zo hun voor- en nadelen. 

schutting natuursteen