Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Een onderhoudsvrije tuin? Vermijd deze 6 dingen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst02/08/2019

Een tuin is leuk, maar kan ook veel tijd kosten. Als u groene vingers heeft en tuinieren als een hobby ziet is dit natuurlijk geen probleem. Maar niet iedereen is gezegend met het talent om planten in leven te houden. Bovendien moet er ook gewoon gewerkt worden, dus zoveel tijd heeft u ook niet over om in de tuin te werken. U droomt dus van een onderhoudsvrije tuin, waar u alleen af en toe wat in hoeft te doen.

onderhoudsvrije tuin tegels tuinscherm

Dit is heel goed mogelijk, als u de onderstaande 6 zaken vermijdt. Neem bijvoorbeeld geen gras, kies niet voor een vijver en vermijd kale grond. Benieuwd wat u nog meer kunt doen om uw tuin zo onderhoudsarm mogelijk te maken? Lees dan verder.

Onderhoudsvrije tuin

Laat ik, voordat ik verder ga, wel even eerlijk zijn: een helemaal onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Zelfs als u uw tuin vol legt met tegels zult u deze nog schoon en onkruidvrij moeten houden. En laten we ook niet de nadelen van een tuin vol met tegels vergeten: het water loopt niet weg, de biodiversiteit verdwijnt en de temperatuur in de stad stijgt al snel een paar graden. Dus waar u wel naar kunt streven is een onderhoudsarme tuin. Hierbij bent u hoogstens een paar uur per maand kwijt aan het onderhouden van uw tuin, door het gebruik van onderhoudsarme materialen en planten. Hieronder geven we wat tips voor de producten die u wilt vermijden en alternatieven die juist wel onderhoudsarm zijn.

onderhoudsvrije tuin border tegels

1. Gras

Een grasmat zo straks als een biljartlaken, dat is wat u zich voorstelt als u uw gazon aanlegt. In werkelijkheid ziet uw grasveldje er waarschijnlijk niet zo uit, tenzij u er veel tijd en moeite in stopt. Als u dit niet ziet zitten zijn er eigenlijk twee opties: U bent bereid om een hoveniersbedrijf in te zetten om uw gazon zo strak te krijgen of accepteert dat uw grasmat er niet zo mooi uitziet. Er is natuurlijk nog een derde optie: neem geen gras. 

Toch groen in de tuin? Kunstgras is een alternatief, maar heeft niet de uitstraling van ‘echt’ gras. Kies daarom bijvoorbeeld liever voor een border om uw terras, waar u onderhoudsarme planten in plaatst. Veel minder onderhoud en toch groen in uw tuin. 

2. Een vijver

Een waterelement in de tuin zorgt voor een levendig effect en trekt veel leven aan. Maar kosten ook tijd en energie. Bovendien bent u best wat geld kwijt aan het onderhoud van uw vijver. Als u hier veel plezier uithaalt is dit geen probleem, maar onderschat het onderhoud van een vijver niet. 

Als u dan toch water in uw tuin wilt, kunt u kiezen voor een veel kleinere variant zoals een waterschaal. Het leuke hieraan is dat vogels hier komen drinken en zich komen wassen. Zo heeft u met weinig extra moeite wel snel meer leven in de tuin. Met het overgebleven hout uit de aanleg van uw tuin maakt u ook een handige voederplank waar u de vogeltjes ook in de winter mee helpt. 

Voederplatform vogel vogelvoer

3. Kale grond

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar meer groen in de tuin zorgt er juist voor dat u minder onderhoud heeft. Kale grond wil namelijk begroeid worden. Als u daar zelf niet voor zorgt doet de natuur dit wel, vaak in de vorm van onkruid. Kies daarom voor veel bodembedekkers in uw borders, zodat de grond bedekt wordt met planten waar u voor gekozen heeft. Dit vraagt in het begin een beetje werk, omdat de planten nog moeten groeien dient u het onkruid tussendoor te verwijderen. Maar zodra de hele bodem bedekt is heeft u eigenlijk nergens meer last van. U kunt ook kiezen voor grind of mulch tussen uw planten om te bodem te bedekken en onkruid tegen te gaan. 

border onderhoudsvrije tuin

4. Potten

Toch groen in een tuin vol met tegels door potten te gebruiken klinkt leuk, maar valt wel tegen als u naar het onderhoud kijkt. Planten in potten vragen meer aandacht dan planten in de grond. Ze zijn namelijk van u afhankelijk voor de toevoer van water en voedingsstoffen, aangezien ze daar zelf niet aan kunnen komen. Komt u hier niet aan toe, dan gaan de planten dood. Bovendien vriezen potten snel kapot in de winter.

Toch een groen op uw terras? Kies dan bijvoorbeeld voor een hardhouten plantenbak. Deze houten plantenbakken zijn goed bestand tegen het winterse weer en geven een extra natuurlijke uitstraling aan uw tuin. 

onderhoudsvrije tuin keramische tuintegels

5. De verkeerde planten

Bij het kiezen van beplanting is het vooral belangrijk dat u kiest voor de juiste planten. Wilt u weinig onderhoud? Kies dan niet voor éénjarige of niet winterharde planten die u elk jaar opnieuw moet vervangen. Ook snelgroeiende planten zijn niet wenselijke, deze moet u vaak snoeien. En wat dacht u van een heg? Het in de vorm snoeien van een heg is pas veel werk. Hoewel het wel een goede plek is voor vogels om een nestje te maken, past het niet in een onderhoudsarme tuin.

Een groene erfafscheiding is best mogelijk, maar kies dan voor tuinschermen waar u klimplanten tegenaan laat groeien. Hier zijn tuinschermen van kokosvezel bijvoorbeeld heel geschikt voor. Dit is nog een duurzame keuze ook. Bij Gadero vindt u ook een al kant-en-klare groene heg, waar u na het plaatsen weinig werk van heeft. 

Kokos tuinscherm schuttingen kokowall

6. Kleine tegels

Een tuin volgooien met tegels is op verschillende vlakken niet echt handig. Naast de eerder genoemde nadelen bereikt u er ook nog niet mee wat u graag wilt: een onderhoudsarme tuin. Een tuin vol met kleine tegels is namelijk een drama om te onderhouden, met al dat onkruid wat tussen de voegen doorkomt. Bovendien is zo'n tegelplateau van 40x40 cm stoeptegels heel ouderwets. Kies daarom voor een afwisseling van grote tegels, groen en bijvoorbeeld een houten vlonder, om uw tuin onderhoudsarm en milieuvriendelijk te maken. 

Als u tegels gaat leggen kiest u het liefst voor grote tegels. Bij een terras met grote tegels heeft u minder voegen en dus minder onkruid. Is duurzaamheid belangrijk voor u? Ga dan voor keramische tegels. Deze tegels gaan een leven lang mee en zijn volledig recyclebaar. Bovendien vindt u deze tegels bij Gadero in veel verschillende kleuren, zodat er altijd eentje bij uw tuin past.

onderhoudsvrije tuin keramische tegels

U heeft nu genoeg inspiratie opgedaan om uw eigen tuin zo onderhoudsarm mogelijk te maken. Wij helpen u graag verder met bijvoorbeeld hardhouten tuinschermen, duurzame siertegels en hoogwaardige vlonderplanken