Logo Gadero
service
Klustip

Aluminium overkapping plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst19/05/2020

Zelf uw aluminium overkapping plaatsen? In deze klustip leggen wij u stap voor stap uit hoe u dit doet. Een aluminium overkapping zelf monteren is niet eenvoudig en vraagt enige kluservaring. Als u nog nooit een project van dit formaat gedaan heeft is het aan te raden om gebruik te maken van onze montage service. Heeft u een bijzonder constructie in gedachten? Neem dan contact op voor onze inmeetservice!

Gaat u aan de slag met uw eigen aluminium overkapping? Hieronder leggen we in een handig stappenplan uit hoe u dit doet, zodat u aan het einde een mooie stevige aluminium aanbouw veranda in de tuin heeft staan. U kunt een aluminium aanbouw veranda niet alleen monteren, dus zorg altijd dat u de hulp heeft van een andere ervaren klusser. Deze klustip gaat over een standaard maat aluminium overkapping, bij maatwerk of een aluminium overkapping met een glazen dak kunnen de instructies iets verschillen.

Benodigdheden:

  • Schraag (hout)

  • Accu boor

  • Meetlint

  • Stift

  • Kit

  • Hamer

  • Ladder

  • Waterpas

  • Metalen staanders

  • (Elektronische) hoekmeter

  • Schep

  • Zaag

legend gardendreams met bankirai vlonder tuinkamer xl
30 minuten voorbereiden
12 uur klussen
€1000 - €10.000
Gemiddeld
1
Voordat u begint

Zorg dat u genoeg ruimte heeft om de onderdelen van uw aluminium overkapping uit te pakken en te monteren. Zet de houten schagen klaar en leg hier de ingepakte aluminium onderdelen op. U kunt nu het verpakkingsmateriaal verwijderen. Gooi dit ook gelijk weg, zodat u een opgeruimde plaats heeft om te werken en geen onderdelen kwijt raakt.

2
Muurprofiel voorboren

Het muurprofiel wat u aan de muur gaat bevestigen dient u eerst voor te boren met een 8 mm boor. U boort het eerste en laatste gat zo’n 10 cm vanaf de zijkanten. De rest van de gaten komen ongeveer 50 cm uit elkaar. Daarnaast maakt u een gat voor de hemelwaterafvoer.

3
Goot voorbereiden

Begin met het bevestigen van de eindkap van de goot. Dek de schroeven af met de speciale rubberen afdekkapjes om de levensduur te verlengen en bovendien ziet dit er mooi afgewerkt uit. Dit doet u bij alle schroeven die u in deze overkapping monteert.

Vervolgens plaatst u de bladvanger in het gat wat u uitgeboord heeft voor de hemelwaterafvoer. Werk dit af met kit.

4
Rubbers aanbrengen

Bevestig de rubbers op de aluminium tussenliggers. Snijd aan het uiteinde van liggers af wat u niet meer nodig heeft. Vervolgens plaatst u de rubberstrips op de zijliggers. Daarna brengt u de rubbers aan op de afdekstrips en de kliklijsten.

5
Afdekprofielen voorboren

Bij het voorboren van de afdekprofielen boort u het eerste gat op 15 cm van de achterkant (muurkant) van het profiel. De rest van de gaten boort u op ongeveer 50 cm van elkaar. 

6
Monteren aan de muur

Breng eerst het muurprofiel waterpas aan. Boor het eerste en het laatste gat zo’n 10 cm van de zijkanten en bevestig de schroeven met pluggen in de muur. Zorg dat het muurprofiel nog waterpas hangt. Vervolgens boort u om de 50 cm een gat en bevestigt u de rest van de schroeven. Kit de bovenkant van het muurprofiel af.

7
Zijliggers monteren

Voordat u de zijliggers monteert plaatst u de goot met behulp van metalen staanders op de juiste hoogte. Vervolgens monteert u de zijliggers aan het muurprofiel en de goot. Deze schuift u vrij eenvoudig in elkaar en schroeft u vast. 

8
Veranda haaks stellen

Nadat u de zijliggers geplaatst heeft gaat u de veranda haaks stellen, met behulp van een (elektronische) hoekmeter. Als het goed is lopen de zijliggers 8 graden af, als u polycarbonaatplaten als dakbedekking gaat gebruiken. Dit komt neer op 14 cm per meter. U kunt het afschot van uw veranda nog aanpassen door de inkepingen van de zij- en tussenliggers aan te passen en de zijliggers schuiner te plaatsen.

9
Hemelwaterafvoer monteren

Zorg dat u een vorm van hemelwaterafvoer in plaats heeft, bijvoorbeeld onder uw terras. Vervolgens graaft u een gat, zodat deze bloot komt te liggen. U kunt nu de funderingsvoet met geïntegreerde hemelwaterafvoer in de grond plaatsen en hierop aansluiten. Om voor een stevige fundering te zorgen kunt u gebruik maken van snelbeton om om de funderingsvoet heen te storten.

10
Staander met regenpijp monteren

Begin met het waterpas stellen van de goot. Vervolgens meet u de hoogte van de staander. Doe dit van de bovenkant van de funderingsvoet tot de onderkant van de goot. Meet vervolgens de staanders af en zaag ze op maat. 

Bepaal vervolgens de lengte van de regenpijp door vanaf de buis in de fundering tot het gat in de goot te meten en zaag de regenpijp op maat. Plaats vervolgens de PVC buis in de aluminium staander. 

Het geheel monteert u op de funderingsvoet, zorg ervoor dat de regenpijp aan de onderkant aansluit op de buis in de voet en aan de bovenkant op de bladvanger. Vervolgens schroeft u de aluminium staander vast aan de aluminium strip van de funderingsvoet en aan de goot.

11
Andere staander monteren

Graaf een gat om de tweede staander te plaatsen. Plaats de staander diep genoeg in de grond om voldoende stabiliteit te creëren. U kunt de staander later nog storten met snelbeton voor extra stevigheid.

Meet vanaf de bodem van het gat tot de onderkant van de goot om de hoogte van de staander te bepalen en zaag de staander op maat. Zorg dat u de gaten aan de onderkant van de staanders eerst voorboort voordat u de funderingsvoet in de staander plaatst.

Monteer de staander met slagpluggen aan de funderingsvoet. Plaats de staander met voet in het gat en bevestig de bovenkant met één schroef aan de goot.

12
Tussenliggers monteren

Bepaal eerst het midden van de veranda. Om de tussenliggers goed te verdelen is het aan te raden om in het midden te beginnen. U plaatst dus de eerste tussenligger in het midden van de veranda.

U schuift de tussenligger vast op de goot en het muurprofiel en schroeft deze vast. Plaatst het klikprofiel tegen de eerste tussenligger om de juiste afstand te bepalen. Plaats vervolgens de overgebleven tussenliggers. Als u niet uitkomt maakt u de buitenste kliklijst op maat. 

aluminium afdeklijst

13
Polycarbonaatplaten dak monteren

Verwijder eerst het beschermfolie aan de bovenkant van de polycarbonaatplaat. Breng aan de voorkant van de polycarbonaatplaat (dus de zijde die aan de kant van de goot komt) Antistof tape aan. Plaats het condensprofiel over de tape aan de voorkant van de dakplaat. Plaats alu tape aan de achterkant de polycarbonaatplaat (de zijde die aan het muurprofiel komt). 

Vervolgens plaatst u de polycarbonaat met de alu tape zijde aan het muurprofiel en het condensprofiel aan de gootzijde. U kunt dan het beschermfolie aan de onderkant van de polycarbonaatplaten weghalen. 

14
Afwerking

Bepaal waar de inkeping moet komen voor het afdekprofiel van de zijligger. Dit doet u bij door te kijken waar u uitkomt bij de goot. Zaag de inkeping uit het afdekprofiel. Dit doet u bij beide afdekprofielen. Vervolgens schroeft u het afdekprofiel vast op de zijliggers. 

Druk het muurrubber in het muurprofiel en bevestig de afdekprofielen op de tussenliggers. Werk de tussenliggers af met een plaatstopper aan de gootzijde. Ga hiermee door totdat u alle polycarbonaatplaten heeft liggen en afgewerkt heeft. 

Om het geheel af te maken monteert u de eindkap aan het muurprofiel en stelt u de staanders waterpas. U kunt ze nu met de tweede schroef vastzetten en uw aluminium overkapping staat!

aluminium overkapping gardendreams

Gerelateerde klustips van Gadero