Bankirai is een waar begrip als het gaat om hardhoutsoorten. Bankirai tuinhout (Balau – Selangabatu / Shorea) verkopen wij veel als vlonderplank voor terrassen. Deze kwalitatieve houtsoort heeft een donkergele tot lichtbruine kleur. Bankirai is zeer populair door de mooie uitstraling, hoge duurzaamheid en stabiele natuur. Van een vlonder van Bankirai heeft u met gemak 20 jaar plezier, als deze goed gemonteerd en onderhouden is.
Binnen Bankirai zijn er verschillende soorten te onderscheiden, waarvan Yellow Balau en Red Balau misschien wel de bekendste zijn. Yellow Balau is echt het neusje van de zalm onder Bankirai en heeft het bijbehorende prijskaartje. Red Balau is van mindere kwaliteit en heeft ook een minder lange levensduur. Let dus op wat u in huis haalt! U merkt het verschil vooral in de kleur en het gewicht. Vergelijk een proefmonster van Gadero gerust met een stukje van een ander.
Zeer populaire hardhoutsoort
Geschikt voor een luxe vlonder of schutting
Bij Gadero verkopen we 100% echte Bankirai
Vlonder
Schutting
Zuidoost-Azië
Klasse 2
Donkergeel tot lichtbruin
Binnen onze bankirai hardhout artikelen behoren onze vlonderplanken tot de populairste producten. U kunt kiezen uit 1.80, 2.10 en 2.80 cm dikte. Uniek is dat wij deze hardhouten planken aanbieden in extra lange lengtes tot 4,20 meter. Maak uw vlonderterras van bankirai hardhout compleet door meteen hardhouten Azobe palen, liggers en bevestigingsmaterialen (slotbouten en schroeven) mee te bestellen.
Bankirai hout is zwaar en heeft een volumiek massa tussen de 850 tot 1100 kg per m3. Het hout heeft een fijne gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad, weinig draadverloop en onvolkomenheden als noesten en kwasten. Zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid maakt bankirai geschikt voor tal van buitentoepassingen. Aanvankelijk heeft het hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal bankirai (zonder oppervlaktebehandeling, zoals bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodkleurig grijs verkleuren.
Bij Gadero is duurzaamheid belangrijk. Zo vinden wij dat hardhout eigenlijk net zo lang gebruikt moet worden als de boom tijd nodig heeft om te groeien. In het geval van Bankirai is dat zo'n 90 jaar. Met deze hardhoutsoort is dat ook zeker mogelijk. Zo kunnen vlonderplanken nog naar schuttingplanken geschuurd worden etc. Wij hebben hier echter wel uw hulp bij nodig. Monteer bijvoorbeeld uw vlonder met clips om schroefgaten te voorkomen. Dit maakt het hergebruik van hout makkelijker.
Bankirai hardhout heeft genoeg gunstige eigenschappen voor een levensduur van ongeveer 20 jaar. Denk hierbij aan splijtweerstand, buigsterkte, splijtvastheid en duurzaamheid. Hierdoor is bankirai bij uitstek geschikt voor buiten toepassingen zoals schuttingen en vlonders. Bankirai is krimpgevoelig. Ook is bankirai goed bestand tegen eventuele aantasting door zuren en chemicalien. Levering onder EUTR keurmerk of ander EUTR keurmerk (zoals Indonesian Legal Wood) mogelijk. Bij EUTR bossen worden alleen oude bomen gekapt zodat kleinere bomen beter kunnen doorgroeien. Bankirai hardhout is hard, u zult het merken als u uw terrasplanken wilt voorboren.
Bankirai is over het algemeen redelijk te bewerken. Het heeft een relatief weinig afstompend effect op snijgereedschap. Er is wel kans op aankoeken van hars op het zaagblad. Bij schroeven moet men eerst voorboren. De schroef en nageluittrekweerstand zijn goed. Bankirai leent zich minder goed om te verlijmen. Het drogen van bankiraihout gaat langzaam. Dit komt door de fijnmazige dichte houtstructuur. Bankirai is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling. Om visuele redenen kan dit natuurlijk wel uitgevoerd worden.
Verwant met bankirai hardhout zijn Kapur (duurzaamheidsklasse 2-3), het reeds genoemde Red Balau (duurzaamheidsklasse 3) en in iets mindere mate Garapa (duurzaamheidsklasse 2) hout. De duurzaamheid van Yellow Balau Bankirai is echter het hoogst, met een levensduur van circa 20 jaar. Verder is Bankirai stabiel, hiermee bedoelen we dat het hout onder temperatuurschommelingen weinig krimpt en uitzet. Bankirai neemt weinig vocht en vuil op. Hierdoor worden terrasplanken van Bankirai minder snel glad dan goedkope hardhoutsoorten. Wel regelmatig even bezemen natuurlijk.
Verder kent Bankirai geen bloeding en schimmel vorming. Bij Keruing, de goedkoopste hardhoutsoort, is er veel werking en veel kans op bloeding en schimmel. Dus even goed doorvragen als u alleen de term hardhout ziet.