Teakhout

Gadero Houtsoorten

Teakhout

Teak Hout

Teakhardhout is al jaren een populaire houtsoort. Oorspronkelijk komt teakhout uit Zuidoost-Azië, maar daar begint het almaar schaarser te worden. En dus stijgt de prijs. Daarom zijn er tegenwoordig ook teakplantages in Latijns-Amerika en Azië. Het beste teakhout is het donkere, zeer oude teak uit Oost-Java, ook wel Djati genoemd. Teakhout van plantages is doorgaans lichter van kleur. Deze houtsoort is geliefd om haar vele kwaliteiten. Zo is ze duurzaam, stabiel, sterk, neemt ze weinig vocht op en heeft ze een zeer knappe look. Daardoor is teak voor veel toepassingen geschikt. In de tuin zien we het vooral terug in tuintafels en tuinbanken.

  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Geliefd om de vele gunstige eigenschappen
  • In de tuin vooral gebruikt voor tafelbladen en tuinbanken
  • ‘Officieel’ teak is schaars en daardoor zeer duur, plantagteak is een goedkoper alternatief.

Eigenschappen teakhout

Eettafel teak hardhout tafelblad

Teak heeft veel voordelen. Zo is het splintervrij en kent het een zeer beperkte werking. Daarnaast is het oersterk en heeft het, met duurzaamheidsklasse 1, ook nog een zeer lange levensduur. Het mooie uiterlijk van teakhout spreekt veel mensen aan. Het hout is lichtbruin tot goudbruin en wordt donkerder na de blootstelling aan licht. Teak heeft een zeer kenmerkende geur, die aan oud leer doet denken. Daarnaast voelt het hout wat vettig aan. Teakhout is in verhouding tot de stevigheid van het hout niet zwaar. Door de populariteit van teak worden er ook veel andere houtsoorten met het woord 'teak' in de naam verkocht, maar de Tectona grandis is de enige boomsoort die het echte teakhout levert. 

Plantageteak

Bankje teak tuinbank hardhout

De boom waar wij teak van maken doet er gemiddeld zo’n 70 tot 90 jaar over om te groeien tot het punt dat ze gekapt kunnen worden. Deze houtsoort is zeer duurzaam en kan bij zorgvuldig gebruik en hergebruik ook minstens zo lang meegaan. Officieel teakhout is echter dusdanig duur geworden dat er veel plantageteak of andere alternatieven worden aangeboden. Plantageteak is iets minder hoogwaardig dan officieel teak, maar om de prijzen van teakhouten tuinmeubelen laag te houden maken wij gebruik van plantageteak. 

Bestel teakhouten tuinmeubelen bij Gadero, kies uit hardhouten tuintafels met tafelbladen in teak of knappe hardhouten tuinbanken.