Keruing-hout

Gadero Houtsoorten

Keruing-hout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Schuttingen
  • terras

Herkomst:

Azië

Duurzaamheid:

Klasse 3

kleur & Textuur:

Bruin/ rood

Keruing Hout

Keruing is een hardhoutsoort afkomstig uit Azië. Keruing-hout heeft duurzaamheidsklasse 3 en is lager van prijs dan echte bangkirai (duurzaamheidsklasse 1). Het is donkerder bruin/rood van kleur. Voor toepassingen in de grond raden wij Keruing-hout af, daarvoor is azobé geschikter. Voor terrasplanken is bangkirai minder grillig (minder werking) en bij bangkirai hebt u ook geen last van bloeden en harsvorming.

  • Duurzaamheidsklasse 3
  • Sterke gelijkenis met bangkirai
  • Geschikt voor omheiningen en terrassen
  • Qua kwaliteit niet vergelijkbaar met bangkirai

Bangkirai vs. Keruing

Keruing-hout is beperkt leverbaar bij onze houthandel. De kwaliteit van Keruing kunt u echt níét vergelijken met die van bangkirai. Keruing heeft meer werking (krimping en uitzetting) dan bangkirai-hardhout. Hou bij leggen van een terras met Keruing-terrasplanken rekening met een minimale tussenruimte van 1 tot 1,2 cm tussen de planken en minimaal 3 cm van de muur. Verder kan Keruing-hardhout bloeden, is het harsig en soms beschimmeld. U zult merken dat met de boormachine doorboren heel gemakkelijk gaat. 

Bangkirai en Keruing: verschillen herkennen

Overeenkomsten Keruing en bangkirai

Let op, collega-houthandels willen vanwege de sterk gelijkende kleur van Keruing en bangkirai weleens goedkopere Keruing leveren onder de naam bangkirai. Keruing-hardhout heeft echter een minder lange levensduur dan echte bangkirai en kan sneller splinteren, bloeden en meer stoffen 'uitzweten'. In het begin ziet u het verschil niet, maar na enkele jaren wel. Keruing is meer donkerbruin/rood van kleur, bangkirai is lichter. Bij twijfel kunt u altijd onze expert inschakelen door een proefstukje naar ons te sturen of bij ons een echt stukje proefstukje bangkirai aan te vragen. 

bankirai of keruing hardhout

Vaak zijn hardhouten tuinschermen gemaakt van Keruing-planken. Daarvoor is Keruing geschikt en vaak zijn die schermen een stuk goedkoper dan hun variant in bangkirai.

Keruing-hout tuinschermen en terrasplanken

Bekijk onderste ingezoomde foto om het verschil in kleur te zien tussen bangkirai en Keruing-hardhout. Maar vooral het gewicht is het grootste verschil en dat kunt u zelf gemakkelijk nagaan. Bij het voorboren zal u ook merken dat Keruing zacht is. Voor tuinschermen is gedroogd Keruing-hardhout wel geschikt. Dan zijn de planken kleurvast, en zijn de werking en harsvorming minimaal. Bij schuttingen kan Keruing-hout goed droogwaaien en neemt het minder vocht op.

bankirai of keruing hout kiezen

Uitvoeringen & toepassingen

Bankirai vs. Keruing

Keruing hout is beperkt leverbaar bij onze houthandel. De kwaliteit van Keruing kunt u NIET vergelijken met die van Bankirai. Keruing heeft meer werking (krimp en uitzetting) dan Bankirai hardhout. Houdt u bij het maken van een terras van Keruing terrasplanken rekening met minimale tussenruimte van 1 a 1,2 cm tussen de planken en minimaal 3 cm van de muur. Verder kan Keruing hardhout gaan bloeden, is het harsig en soms schimmelig. U zult met de boormachine merken dat doorboren heel gemakkelijk gaat.

Overeenkomsten Keruing en Bankirai

Let op, collega houthandels willen vanwege de sterk overeenkomende kleur van Keruing en Bankirai het nog wel eens lager geprijsde Keruing leveren onder de naam Bankirai. Keruing hardhout heeft echter een minder lange levensduur dan officieel Bankirai en kan sneller gaan splinteren, bloeden en meer uitzetstoffen gaan 'zweten'. In het begin ziet u het verschil niet, na enkele jaren wel. Keruing is meer donkerbruin/ rood van kleur, bankirai is lichter. Bij twijfel kunt u altijd onze expert inschakelen door een proefstukje naar ons te sturen of een echt stukje bankirai proefmonster bij ons aan te vragen. 

Vaak zijn hardhouten tuinschermen gemaakt van keruing planken. Hiervoor is Keruing geschikt en vaak zijn deze schermen een stuk goedkoper dan bankirai hardhouten tuinschermen.

Keruing hout tuinschermen en terrasplanken

Bekijk onderste ingezoomde foto voor de verschil in kleur van Bankirai en Keruing hardhout. Vooral het gewicht is het grootste verschil, dat u zelf goed kan testen. Ook de zachtheid van Keruing zult u merken bij het voorboren. Voor tuinschermen is GEDROOGD Keruing hardhout wel geschikt. Dan zijn de planken kleurvast, is de werking en harsvorming minimaal. Bij schuttingen kan Keruing hout goed droogwaaien en neemt het minder vocht op.