Eikenhout

Gadero Houtsoorten

Eikenhout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Overkappingen
  • Pergola
  • Schutting
  • Binnenvloeren - parket
  • Meubels - tafelblad

Herkomst:

(Oost-)Europa, Amerika, China, Japan

Duurzaamheid:

Klasse 2

kleur & Textuur:

Warme kleur, prachtige structuur en veel karakter

Vergelijkbare houtsoorten

Eiken Hout

Eikenhout vinden we heel veel terug binnen in huis. Denk aan eikenhouten vloeren of een tafelblad van eik. Ook eiken tuinhout in de vorm van een overkapping of zelfs planken voor een schutting. Het nadeel van eikenhout buiten is dat het looizuur bevat en dat wil in combinatie met vocht nogal vaak zwarte vlekken veroorzaken. Vandaar dat deze houtsoort veelal voor houten parketvloeren wordt gebruikt. Wist u dat een eiken parketvloer tegenwoordig vaak geen massieve plank meer is, maar alleen nog een kleine eiken toplaag bevat? Lees hieronder meer informatie over eikenhout.

  • Duurzaamheidsklasse 2
  • Eiken bestaat in veel soorten: (Oost-)Europees, Amerikaans, Chinees/Japans
  • Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen zoals overkappingen en parket
  • Eikenhout heeft een prachtige structuur en veel karakter

Wilt u een terrasoverkapping maken van eikenhout? Wij hebben staanders van 15 x 15, balken van 7 x 20 en dakbeschot te koop. Daarnaast kunt u ook een heel robuuste pergola maken van eikenhout.

Uitvoeringen & toepassingen

Gebruik binnenshuis

Eiken houten parket vloeren

Bij massief parket en multiplank vloerdelen wordt eikenhout vaak in een white wash olie gezet voor een trendy witte vloer. Er bestaan ook eiken toplaag vloeren versterkt met Wood-Powder. Zo kunnen er, door eik te besparen, milieuvriendelijke eiken parket planken worden geproduceerd!

Eiken duoplank
Tegenwoordig is de massieve eiken plank niet zo populair meer. Dit heeft vooral te maken met de werking van deze massieve eiken vloer. We zien steeds vaker een duoplank, ook wel multiplank genoemd. Deze plank bestaat uit meerdere houtlagen met een eiken toplaag. De verschillende houtlagen worden kruislings op elkaar verlijmd net als de eiken bovenlaag. Zo werkt het hout tegen elkaar in en zal er weinig tot geen werking meer ontstaan. Deze revolutionaire ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat de massieve eiken houten vloer bijna is verdwenen. Zelfs een visgraat vloer kan tegenwoordig als duoplank worden gelegd. Door de lage werking kan de visgraat multiplank ook zwevend op een ondervloer worden gelegd.

Noestvrije eikenplanken
Binnen de eiken parket vloeren maken we onderscheid tussen een aantal houtsorteringen. We hebben als eerste de noestvrije prime vloeren. Dit is vaak een duur product omdat voor deze houten vloeren enkel noestvrije planken kunnen worden gebruikt. De daaropvolgende sortering is het 1-bis eiken parket. De 1-bis sortering is nagenoeg noestvrij maar mag kleine kwastjes en noesten bevatten. Deze oneffenheden in het eiken mogen echter niet groter zijn dan 1,5 cm. Vervolgens komen de rustieke A, B en C houten vloeren. Waarin C de meest rustieke eiken patronen bevat met een ongelimiteerde noest grootte. Vaak zorgt deze sortering voor een mooie levendige houten vloer met een echte eiken hout look.

Eiken design laminaat vloer 
Naast deze eiken parket multiplanken zijn er ook vele eiken houten vervangers in de vloeren industrie. De meeste designs van deze parket vervangende vloeren hebben een uiterlijk gebasseerd op een eiken houten vloer. Denk hierbij aan laminaat vloeren met eiken hout design of PVC stroken met designs afgeleid van de eiken vloeren.

Duurzaam

Eigenschappen eikenhout

Eiken heeft duurzaamheidsklasse 2, is zeer sterk en heeft een levensduur van 20+ jaar, geheel afhankelijk of u het binnen of buiten gebruikt. Nederlands inlands eiken en Frans eikenhout is minder duurzaam dan Oost Europees eiken. Eiken kunt u het beste gedroogd kopen, dit zorgt voor minder werking en scheurtjes vorming.

Eikenhout kan scheurtjes en vlekken voorkomen, ook zijn er vele verschillen in A en B kwaliteit. Werken met eikenhout vergt enige ervaring met houtbewerking. Enkele specifieke Nederlandse meubelmakers hebben ervaring met het werken met eikenhout voor bijvoorbeeld tafels. Eikenhout altijd monteren met RVS schroeven, zo voorkomt u vlekvorming door roest die zich mengt met zuren uit het hout. Tot slot is kwalitatief eikenhout niet goedkoop.  

Veelzijdig eikenhout

Eikenhout soorten

Eikenhout voor binnen bestaat er in vele soorten. Denk aan Europees Eiken, zoals Frans eiken wat donkerder en harder is van kleur of Oost-Europees eiken wat lichter en meer gevlamd is. Een hele andere soort eik is Amerikaans Eiken in rood of wit. A-kwaliteit eiken uit Oost-Europa (Slavonisch Eiken) is doorgaans noestvrij. Juist de dikke noesten van eiken trekt ook veel mensen aan. Nederlands Eiken, doorgaans de zomereik, wordt veel gebruikt bij het maken van meubelen en kozijnen. Als laatst is er nog het Chinees/Japans eiken wat lichter is van kleur in minder structuur bevat.