Eikenhout

Gadero Houtsoorten

Eikenhout

Eiken Hout

Eikenhout vinden we heel veel terug binnen in huis. Denk aan eikenhouten vloeren of een tafelblad van eik. Ook eiken tuinhout in de vorm van een overkapping of zelfs planken voor een schutting. Het nadeel van eikenhout buiten is dat het looizuur bevat en dat wil in combinatie met vocht nogal vaak zwarte vlekken veroorzaken. Vandaar dat deze houtsoort veelal voor houten parketvloeren wordt gebruikt. Wist u dat een eiken parketvloer tegenwoordig vaak geen massieve plank meer is, maar alleen nog een kleine eiken toplaag bevat? Lees hieronder meer informatie over eikenhout.

  • Duurzaamheidsklasse 2
  • Eiken bestaat in veel soorten: (Oost-)Europees, Amerikaans, Chinees/Japans
  • Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen zoals overkappingen en parket
  • Eikenhout heeft een prachtige structuur en veel karakter

Eikenhouten pergola

Eikenhout: soorten

Eikenhout voor binnen bestaat er in veel soorten. Denk aan Europese eik, zoals Franse eik, die wat donkerder en harder is van kleur, of de lichtere en meer gevlamde Oost-Europese eik. Een hele andere soort eik is de Amerikaanse in rood of wit. Eik in A-kwaliteit uit Oost-Europa (Slavonische eik) is doorgaans noestvrij. Precies die dikke noesten trekken ook veel mensen aan. Nederlandse eik of zomereik wordt veel gebruikt voor meubels en kozijnen. Tot slot is er nog de Chinese/Japanse eik die wat lichter is van kleur en minder structuur bevat.

Eikenhouten parketvloeren

Bij massief parket en multiplankvloerdelen wordt eikenhout vaak in een white wash-olie gezet voor een trendy witte vloer. Er bestaan ook eiken toplaagvloeren versterkt met Wood-Powder. Zo kunnen er, door eik te sparen, milieuvriendelijke eiken parketplanken worden geproduceerd!

Visgraat parket Eiken

Eiken duoplank
Tegenwoordig is de massieve eiken plank niet zo populair meer. Dat heeft vooral te maken met de werking van deze massieve eiken vloer. We zien steeds vaker een duoplank, ook wel multiplank genoemd. Deze plank bestaat uit meerdere houtlagen met een eiken toplaag. De verschillende houtlagen worden kruislings op elkaar verlijmd net als de eiken bovenlaag. Zo werkt het hout tegen elkaar in en zal er weinig tot geen werking meer ontstaan. Deze revolutionaire ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat de massieve eikenhouten vloer bijna is verdwenen. Zelfs een visgraat-vloer kan tegenwoordig als duoplank worden gelegd. Door de lage werking kan de visgraatmultiplank ook zwevend op een ondervloer worden geplaatst.

Noestvrije eiken planken
Binnen de eiken parketvloeren maken we onderscheid tussen een aantal houtsorteringen. We hebben als eerste de noestvrije prime vloeren. Dat is vaak een duur product omdat voor deze houten vloeren enkel noestvrije planken kunnen worden gebruikt. De daaropvolgende sortering is het 1-bis eiken parket. De 1-bis sortering is nagenoeg noestvrij maar mag kleine kwastjes en noesten bevatten. Deze oneffenheden in het eikenhout mogen echter niet groter zijn dan 1,5 cm. Vervolgens komen de rustieke A-, B- en C-houten vloeren. C heeft de meest rustieke eiken patronen met een ongelimiteerde noestgrootte. Vaak zorgt deze sortering voor een mooie levendige houten vloer met een echte eikenhouten look.

Eikenhouten vloer

Eiken design laminaatvloer 
Naast deze eiken parketmultiplanken zijn er ook vele eikenhouten vervangers in de vloerindustrie. De meeste designs van deze parket vervangende vloeren hebben eikenhouten look. Denk hierbij aan laminaatvloeren met eikenhout design of pvc-stroken met een design afgeleid van de eiken vloeren.

Eigenschappen

Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse 2, is zeer sterk en heeft een levensduur van 20 jaar en meer, afhankelijk van het feit of u het binnen of buiten gebruikt. Nederlands inlands en Frans eikenhout is minder duurzaam dan de Oost-Europese variant. Eikenhout kunt u het best gedroogd kopen, dat zorgt voor minder werking en scheurtjesvorming.

Eikenhout poort

Eikenhout kan scheurtjes en vlekken vertonen en er zijn ook veel verschillen in de A- en B-kwaliteit. Werken met eikenhout vergt enige ervaring met houtbewerking. Enkele specifieke Nederlandse meubelmakers hebben ervaring met het werken met eikenhout voor bijvoorbeeld tafels. Eikenhout moet u altijd monteren met rvs-schroeven. Zo voorkomt u vlekvorming door roest dat zich mengt met zuren uit het hout. Tot slot is kwalitatief eikenhout niet goedkoop. 

Wilt u een terrasoverkapping maken van eikenhout? Wij hebben staanders van 15 x 15, balken van 7 x 20 en dakbeschot te koop. Daarnaast kunt u ook een heel robuuste pergola maken van eikenhout.