Kastanje-hout

Gadero Houtsoorten

Kastanje-hout

Kastanje Hout

Onder kastanjetuinhout verstaan wij hout van de tamme kastanje (Castanea sativa). Het type hout dat wij leveren in heel Nederland en België is Amerikaanse kastanje. Kastanjehout heeft een volumieke massa van 600 tot 1200 kg per vierkante meter. De kleur van kastanje is lichtbruin tot donkerbruin. De nerf is grof en de draad overwegend recht. Kastanje is een harde houtsoort die een hoge mate van duurzaamheid kent. Kastanjehout heeft duurzaamheidsklasse 2 en kan uitstekend onbehandeld gebruikt worden. Dit hout lijkt op eik, maar het is lichter en gemakkelijker te bewerken.

  • Duurzaamheidsklasse 2
  • Tamme kastanje is onbehandeld te gebruiken
  • Veel toegepast als omheining, zoals hekken en palen
  • Vergelijkbaar met eikenhout

Kastanje hekwerk

Als vervanger voor kastanjehout gebruikt men wel Robinia-hout. Nadeel daarvan is het kronkelige groeipatroon van de Robinia. Kastanjetuinhout heeft iets rechtere stammen (nog steeds grillig) en splijt iets minder snel. Kastanjehout zie je vaak als omheining. Wilt u een schapenhek op rol van kastanjehout of ronde, geschilde kastanjepalen kopen? Bekijk ons uitgebreide aanbod kastanjehekken en houten kastanjepalen.

Eigenschappen

kastanje schutting

Een oppervlaktebehandeling met verf of beits is soms lastig. Dat heeft te maken met het looizuur in het hout. In principe is kastanjehout onbehandeld perfect te gebruiken. Ook de duurzaamheid van het hout is onbehandeld ruim voldoende. De hardheid maakt dat het kastanjehout minder goed met Celfix te impregneren is. Gebruik altijd goede rvs-schroeven bij het bevestigen van kastanjepalen aan hekken. Kastanjehout bevat namelijk veel looizuur en dat geeft zwarte vlekken bij verzinkte schroeven en bij rvs-schroeven van povere kwaliteit.

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

Tuinhek kastanje

Door de hardheid van het hout is spijkeren en vijzen in kastanjehout lastig. Gebruik best geen onbehandelde ijzeren verbindingsmiddelen wegens looizuur in het hout. Tamme kastanje laat zich goed bewerken. Zagen, schaven en schuren zijn in principe geen probleem. Bij die daar gevoelig aan zijn, kunnen dermatitis (huidontsteking) krijgen bij blootstelling aan zaagsel en houtstof.

Kastanje tuinhout

Wij verkopen voor de beste prijs-kwaliteit verhouding omheiningen (ook wel schapenhek genoemd) en ronde palen van kastanjehout. Voeg naast palen, hekken en planken ook bevestigingsmateriaal toe aan uw bestelling.