Kastanje-hout

Gadero Houtsoorten

Kastanje-hout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Omheining
  • Palen
  • Hekken

Herkomst:

Tamme kastanje uit Amerika

Duurzaamheid:

Klasse 2

kleur & Textuur:

Kleur is licht tot donkerbruin. De nerf is grof en de draad overwegend recht.

Vergelijkbare houtsoorten

Kastanje Hout

Onder kastanjetuinhout verstaan wij hout van de tamme kastanje (Castanea sativa). Het type hout dat wij leveren in heel Nederland en België is Amerikaanse kastanje. Kastanjehout heeft een volumieke massa van 600 tot 1200 kg per vierkante meter. De kleur van kastanje is lichtbruin tot donkerbruin. De nerf is grof en de draad overwegend recht. Kastanje is een harde houtsoort die een hoge mate van duurzaamheid kent. Kastanjehout heeft duurzaamheidsklasse 2 en kan uitstekend onbehandeld gebruikt worden. Dit hout lijkt op eik, maar het is lichter en gemakkelijker te bewerken.

  • Duurzaamheidsklasse 2
  • Tamme kastanje is onbehandeld te gebruiken
  • Veel toegepast als omheining, zoals hekken en palen
  • Vergelijkbaar met eikenhout

Uitvoeringen & toepassingen

Omheining van kastanjehout

Soortgelijk aan kastanjehout

Als vervanger van kastanjehout past men wel robiniahout toe. Nadeel daarvan is het kronkelige groeipatroon van de Robinia. Kastanje tuinhout kenmerkt zich door iets rechtere stammen (nog steeds grillig) en het iets minder snel splijten van het hout. Kastanjehout zien wij vaak terug als omheining. Wilt u een schapenhek op rol van kastanjehout of ronde, geschilde kastanjepalen kopen? Bekijk ons uitgebreide aanbod kastanje hekken en houten kastanje palen.

Looizuur

Eigenschappen kastanjehout

Een oppervlaktebehandeling met verf of beits gaat soms lastig. Dit heeft te maken met het looizuur in het hout. In beginsel is kastanjehout onbehandeld prima te gebruiken. Ook de duurzaamheid van het hout is onbehandeld ruim voldoende. De hardheid van het hout maakt het Celfix impregneren van kastanje minder goed mogelijk. Gebruik altijd hoogwaardige RVS schroeven bij het bevestigen van kastanjepalen aan hekken. Kastanjehout bevat namelijk veel looizuur en dat geeft zwarte vlekken bij verzinkte schroeven en bij slechte kwaliteit RVS schroeven. 

Hoge duurzaamheid

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

Door de hardheid van het hout is spijkeren en schroeven lastig. Wanneer u kastanje hout gaat schroeven of spijkeren is het belangrijk om geen ijzeren verbindingsmiddelen te gebruiken vanwege het hoge looizuurgehalte. Looizuur tast namelijk het metaal aan en kan het hout zwarte vlekken geven. Gebruik daarom grijs gecoate schroeven. Dit natuurlijke looizuur in het hout zorgt echter wel voor de hoge duurzaamheid van kastanje hout. De bewerkingen zagen, schaven en schuren zijn in principe geen probleem. Bij daarvoor zeer gevoelige personen kan bij blootstelling aan zaagsel en houtstof dermatitits (huidontsteking) ontstaan.