Azobéhout

Gadero Houtsoorten

Azobéhout

Azobe Hout

Azobéhout (Lophira alata) is een populair product als het gaat over hardhouten palen. Azobé is namelijk zeer duurzaam en geschikt om in de grond te plaatsen. Daarom worden er van azobéhardhout veel tuinpalen voor in de grond en damwandprofielen voor rond het water gezaagd. Azobéhout heeft een volumieke massa tussen de 850 tot 1400 kg per kubieke meter. Azobéhardhout heeft een sterke kruisdraad en een vrij grove nerf. Het heeft een fijne gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad. Wij leveren azobétuinhout in vele maten van 4 x 4 tot 12 x 12 cm dikte.

  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Zeer sterk en vochtbestendig hardhout
  • Geschikt als schuttingpaal, piketpaal of grondkeringshout
  • Trekt snel krom en daarom niet geschikt als terrasplank of lange onderbalken onder uw terras

Eigenschappen azobéhout

Azobe hardhout

De zeer goede sterkte-eigenschappen en de hoge duurzaamheid maken azobé geschikt voor tal van buitentoepassingen. Azobéhout zie je daarom vaak als hardhouten tuinpaal (fijnbezaagd of gladgeschaafd), piketpaal of als grondkeringshout. Aanvankelijk is azobé bruin-roodachtig van kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal het hout (zonder oppervlaktebehandeling met bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodgrijs verkleuren. Azobé is een harde houtsoort met een hoge stoot- en wrijvingsweerstand.

Azobé is zowel bezaagd (beetje ruw) als gladgeschaafd beschikbaar. Gladgeschaafd azobéhardhout is mooi als u palen in het zicht plaatst, bijvoorbeeld tussen uw tuinschermen of als pergola. Bezaagd (licht ruw) azobéhout is goedkoop en ideaal als grondpaal bij plankenschuttingen en beschoeiingen.

Azobe piketpalen

Azobépalen

Het nadeel van azobé is dat deze houtsoort snel krom trekt. Daarom raden wij aan om ze na ontvangst meteen te verwerken tot eindproduct. Laat azobé nooit in de volle zon liggen. U krijgt bij Gadero bovendien altijd azobé van FAS-kwaliteit geleverd, dat is de hoogste kwaliteit. Omdat azobé bekendstaat als trekkend hout worden van deze soort ook geen terrasplanken en schuttingplanken aangeboden. 

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

Damwand Azobe tuinborder

Ondanks de hardheid kan azobe vrij gemakkelijk machinaal worden bewerkt. Door de sterke kruisdraad moet bij machinaal schaven een kleine spaanhoek worden gebruikt om een glad oppervlak te krijgen. Versgezaagd hout heeft een typische tanninegeur die na verloop van tijd verdwijnt. Droog azobéhout heeft een duidelijke afstompende werking op zagen en beitels. 

Bij het vijzen en nagelen in azobé moet u altijd voorboren. Het is aanbevolen om de vijzen en nagels in kruipolie of afwasmiddel te drenken voordat ze worden verwerkt. Azobé is minder goed te verlijmen. Net als bij bangkirai is er voor de duurzaamheid van azobé geen oppervlaktebehandeling nodig. Voor de look kan het natuurlijk wel. Bangkiraihardhout trekt minder en is lichter van kleur. Voor azobéhout adviseren we dan ook om het meteen na ontvangst te verwerken tot eindproduct en nooit in de zon of warme garages te laten liggen. 

Damwand Azobe

Azobé vindt zijn toepassing bij zware constructies, zoals sluizen, bruggen en bodems van vrachtwagens. Ter illustratie: in Parijs rijden de metrotoestellen op spoorrails van azobé.

Azobéhardhout

Wij hebben vierkante palen van azobé in verschillende diktes (van 6 x 6 tot 12 x 12 cm) en lengtes (1,80 tot 3 meter). Alle azobéproducten zijn van FAS-kwaliteit, de hoogste kwaliteit in azobéhardhout. De palen zijn gepunt of hebben een platte kop, dat wordt per product aangegeven. Kies hier uit terraspalen en schuttingpalen. Kijk ook onder beschoeiingsschotten voor grondkeringshout in azobé.