Jatoba

Gadero Houtsoorten

Jatoba

Jatoba hout

Zoekt u een warm ogende houtsoort? Dan moet u Jatoba-loofhout hebben! Het kernhout heeft een bijna nootachtige kleur, een soort combinatie van oranje, rood en bruin. Na verloop van deze tijd wordt die kleur alleen maar dieper. Jatoba-hout komt van loofbomen in de tropische bossen in Midden- en Zuid-Amerika, maar voornamelijk uit Brazilië. Het spinthout heeft een lichte kleur, wit tot grijs. Wanneer Jatoba hout gladgeschuurd is, krijgt het een prachtige glans. 

  • Duurzaamheidklasse 2
  • Bijzonder warme kleur
  • Geschikt voor binnenvloeren, meubels, terrassen en gevelbekleding
  • Door de hardheid is Jatoba een zeer slijtvaste houtsoort.

Voordelen Jatoba-hardhout

Jatoba hardhout tafelblad

Jatoba is een hele harde houtsoort. Dat maakt ze zeer slijtvast. Jatoba is daarom geschikt voor intensief gebruik, bijvoorbeeld voor een binnenvloer waarop veel wordt gelopen. Jatoba, ook wel rode Locus genoemd, is gemakkelijk te verwerken en te schuren. Voorboren is noodzakelijk, wegens de hardheid van het hout. Verder kent Jatoba weinig werking. Deze houtsoort staat erom bekend vlekken te kunnen veroorzaken, omdat ze inhoudsstoffen verliest. We raden daarom aan om Jatoba met hardhoutolie te behandelen voordat u het verwerkt. Doe dat bij ongeveer 15 graden en zorg dat de planken mooi proper en droog zijn. 

Toepassingen Jatoba-hardhout

Jatoba hardhout schutting

Jatoba is door deze gunstige eigenschappen geschikt voor veel verschillende toepassingen. Zo maakt u van massieve boomstamdelen een hele luxueuze tafel. Ook zijn er terrasplanken of houten vloeren voor binnenshuis van Jatoba-hardhout. Daarnaast maakt u een mooie stapelschutting van Jatoba-rabatdelen. Voor een opvallende en duurzame gevel kiest u voor Jatoba rhombus. Met deze rhombusprofielen maakt u een mooie open gevel of een knappe schutting.