Bilinga-hout

Gadero Houtsoorten

Bilinga-hout

Bilinga Hout

Bilinga is een populaire hardhoutsoort uit West-Afrika. In België noemt met Bilinga-hardhout Opepe. Bilinga heeft een volumieke massa tussen de 950 tot 1500 kg per kubieke meter. Bilinga is grotendeels vergelijkbaar met bangkirai. De kleur van vers gezaagd hout is bruin-geelachtig. 

  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Zeer stabiele houtsoort
  • Geschikt voor terrassen, luxueuze tafelbladen en andere buitentoepassingen
  • Met opvallende bruin-geelachtige kleur 

Eigenschappen Bilinga-hout

Bilinga hardhout vlonder

Bilinga heeft zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid. Geschikt voor tal van buitentoepassingen zoals terrassen en steigers. Aanvankelijk heeft Bilinga-hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal Bilinga (zonder oppervlaktebehandeling met bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodgrijs verkleuren. Bilinga-terrashout leveren wij met het EUTR-keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1-2.

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid Bilinga

Net als met bangkirai en azobé is bij nagelen en vijzen voorboren nodig. Bilinga is in droge toestand goed verlijmbaar. De fijnmazige, dichte houtstructuur maakt dat mogelijk. Bilinga is uit zichzelf duurzaam en heeft geen oppervlaktebehandeling nodig.

Bilinga vlonderplank

Als men omwille van de look wel voor een oppervlaktebehandeling kiest, dan leent Bilinga zich hier perfect toe. Een behandeling met hardhoutolie of speciale lak kan zeker. Bilinga neemt dergelijke producten voor een deel op, waardoor er een goede aanhechting is. Dat is niet het geval bij bangkirai, waarbij het product nauwelijks het vettige hout kan indringen.

Bilinga is een harde houtsoort. Daardoor kan ze scheuren bij gebruik als terrasplank. Als u droog hout machinaal bewerkt, zullen beitels en zagen snel stomp worden. Voor het schaven van gladde oppervlakten raden wij een spaanhoek aan van maximaal 10 graden.

Bilinga-planken

Kijk onder terrasplanken voor ons aanbod Bilinga-hardhoutplanken in verschillende lengtes.