Robinia

Gadero Houtsoorten

Robinia

Robinia hout

Deze houtsoort, afkomstig van Robinia-bomen, wordt veel gebruikt als rondhout en bij het water, denk aan beschoeiingen. Robinia-hout is zeer duurzaam en qua prijs lager dan tropisch hardhout. Dat maakt de houtsoort populair. De vorm kan wel wat grillig zijn, vooral bij Robinia van de tweede en derde keus. Het hout is namelijk kruisdradig, en trekt dus nogal gemakkelijk. Van eerstelkeus Robinia-hout worden ook tafels en geschaafde planken gemaakt. De kleur van Robinia is zeer licht. Het grillige hout kan zwarte plekjes, scheurtjes en noesten hebben.

  • Duurzaamheidsklasse 1-2
  • Staat ook wel bekend als Europees hardhout of loofhout
  • Geschikt voor beschoeiingen, hekwerk en palen 
  • Zeer populair vanwege de duurzaamheid en lage prijs

Duurzaam Robinia

Robinia tuintegel voorbeeld

Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt ook weleens het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenoemde Europese hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of als grillige palen bij afrasteringen. We hebben ook Robinia-planken voor rustieke schuttingen of horizontale damwanden. 

Robinia-hout heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met Robinia snel corroderen. Het gebruik van rvs-bevestigingsmiddelen en voorboren wordt daarom aangeraden.

Houtsoort van de toekomst

Robinia-hout, ook wel pseudoacacia genoemd, heeft een hoge weerstand tegen aantasting door insecten. Als u het ons vraagt, is Robinia de houtsoort van de toekomst. Het komt namelijk van dichtbij uit landen als Hongarije en Roemenië, dus is de ecologische voetafdruk kleiner. Komt daarbij dat er in die landen veel verantwoord beheerde EUTR-bossen zijn. Zo is de herplant gegarandeerd. 

Robinia ronde palen

Let op! Bij het zagen van Robinia krijgen sommige mensen geirriteerde slijmvliezen of braakneigingen. De binnenschors van deze houtsoort is zelfs giftig. Het is daarom belangrijk dat u Robinia tijdens het bewerken buiten bereik van kinderen en dieren houdt. Gebruik daarnaast zelf altijd handschoenen en een mondmaskertje. Eens het hout bewerkt, zijn er geen problemen meer.

Bekijk ons aanbod vierkante Robinia-palen van 8 x 8 en 10 x 10 cm dik, -roundhout en -schotten voor beschoeiingen.