Garapa-hout

Gadero Houtsoorten

Garapa-hout

Garapa hout

Garapa-hardhout is een populaire houtsoort voor terras- en schuttingplanken. Garapa heeft duurzaamheidsklasse 2 en is daarmee een hoogwaardige loofhoutsoort. Het is afkomstig uit landen als Brazilië. Garapa-hout heeft eigenschappen die gelijkaardig zijn met die van bangkiraihardhout. Het hout heeft nauwelijks meer noesten, structuren en kleurverschil dan bangkirai. Garapa- en Almendrillo-hout behoren tot dezelfde houtsoort en hebben dus dezelfde eigenschappen. Almendrillo-hout wordt veel in EUTR aangeboden. 

  • Duurzaamheidsklasse 2
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Geschikt voor veel buitentoepassingen zoals terrassen en omheiningen
  • Vergelijkbaar met bangkirai, maar goedkoper

Voordelen van Garapa 

Garapa-hardhout is zeer geschikt als terrasplank voor klanten die op zoek zijn naar een prijs-kwaliteitverhouding. Het is een zeer duurzame houtsoort met duurzaamheidsklasse 2 en een levensduur van wel 20 jaar. Garapa is zeer stabiel en kent dus weinig werking. Hoewel het hardhout of loofhout is zijn de planken niet té hard. Ze scheuren daardoor niet zo snel.

garapa terras

Garapa heeft een knappe kleur die bij veel mensen in de smaak valt. U kunt die kleur behouden door hardhoutolie te gebruiken, minimaal 1 keer per jaar. Dan is de vergrijzing ook mooier. Dit type hardhout moet u altijd voorboren. Terwijl kwalitatief bangkiraihout almaar schaarser wordt, blijft Garapa ruim voorradig. Nieuw bij Gadero: hardhouten terrasplanken met gleuf voor montage met clips.

Nadelen Garapa

Garapa terras vijver

In Garapa zitten er net als in eikenhout bepaalde zuren. Die veroorzaken zwarte vlekken als je goedkope rvs- en verzinkte vijzen gebruikt. Werk bij Garapa daarom bij voorkeur met rvs-A2-terrasvijzen. De houtsoort is ook wat vettig, waardoor ze meer vuil aantrekt. Regelmatig behandelen met bangkiraiolie is de oplossing. Dat zorgt ook voor een mooiere vergrijzing.

Uit Brazilië

Vlonderplank garapa clips

Garapa is een soort hardhout die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Het hout komt qua kleur redelijk goed overeen met bangkirai (hoewel iets donkerder) en heeft een duurzaamheidsklasse 2. Koop Garapa-hout en vergelijkbare hardhoutsoorten bij Gadero, de grootste houthandel van de Benelux.