Garapa-hout

Gadero Houtsoorten

Garapa-hout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Vlonders
  • Schuttingen

Herkomst:

Zuid Amerika

Duurzaamheid:

Klasse 2

kleur & Textuur:

Lichtgeel met weinig noesten

Vergelijkbare houtsoorten

Garapa hout

Garapa-hardhout is een populaire houtsoort voor terras- en schuttingplanken. Garapa heeft duurzaamheidsklasse 2 en is daarmee een hoogwaardige loofhoutsoort. Het is afkomstig uit landen als Brazilië. Garapa-hout heeft eigenschappen die gelijkaardig zijn met die van bangkiraihardhout. Het hout heeft nauwelijks meer noesten, structuren en kleurverschil dan bangkirai. Garapa- en Almendrillo-hout behoren tot dezelfde houtsoort en hebben dus dezelfde eigenschappen. Almendrillo-hout wordt veel in EUTR aangeboden. 

  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Vergelijkbaar met bangkirai, maar goedkoper

 

Uitvoeringen & toepassingen

Voordelen van Garapa 

Garapa hardhout is zeer geschikt als terrasplank voor klanten die op zoek zijn naar een goede balans tussen prijs en kwaliteit. Met duurzaamheidsklasse 2 is het een zeer duurzame houtsoort, met een levensduur van wel 20 jaar. Het is een zeer stabiele houtsoort die weinig werking kent. Hoewel het een hardhoutsoort is zijn de planken niet te hard, waardoor ze niet zo snel scheuren.

Behandeling van Garapa

Garapa heeft een fraaie kleur die bij veel mensen in de smaak valt. U kunt de kleur behouden door hardhoutolie te gebruiken, minimaal 1 keer per jaar, ook is de vergrijzing dan mooier. Dit type hardhout altijd voorboren. Hoewel kwalitatief bankirai steeds schaarser wordt, blijft garapa ruim voorradig. Nieuw bij Gadero: hardhout terrasplanken met sponning voor montage met clips.

Garapa heeft net als eikenhout bepaalde zuren in het hout. Deze zuren geven zwarte vlekken bij goedkope RVS en verzinkte schroeven. Gebruik bij Garapa bij voorkeur RVS A2 vlonderschroeven. Daarnaast is de houtsoort iets vet, waardoor het meer vuil aantrekt. Regelmatig behandelen met bankiraiolie lost dit goed op. Ook zorgt dit voor een mooiere vergrijzing.

Uit Brazilië

Garapa is een soort hardhout afkomstig uit Zuid Amerika. Garapa komt kleur redelijk overeen met bankirai (het is iets donkerder) en heeft een duurzaamheidsklasse van 2.

Koop Garapa hout en vergelijkbare hardhout soorten bij Gadero, de grootste houthandel van de Benelux. Bestel Garapa hardhout nu bij Gadero, wij leveren in heel Nederland en Vlaanderen snel bij u thuis of op de houtwerf.