Bangkiraihout

Gadero Houtsoorten

Bangkiraihout

Bankirai Hout

Bangkirai is een waar begrip als het gaat om hardhoutsoorten. Bangkiraihout (Balau – Selagan batu / Shorea) verkopen wij veel als terrasplank. Opgelet, met de term 'bangkirai' bedoelen wij professionals Yellow Balau Bangkirai. Dat is de kwalitatieve, duurzame bangkiraivariant met een donkergele tot lichtbruine kleur. Pas op met aanbieders van Red Balau (soms ook wel misleidend 'Maleisische bangkirai' genoemd). Die variant heeft duurzaamheidsklasse 3, terwijl Yellow Balau klasse 2 is. Opletten dus als u echte bangkirai in huis wilt halen. Vergelijk een proefmonster van Gadero gerust met een stukje van een andere winkel. Let niet alleen op de kleur maar ook op het gewicht.

  • Duurzaamheidsklasse 2
  • Zeer populaire hardhoutsoort
  • Geschikt voor een luxueus terras of omheining
  • Bij Gadero verkopen we 100% echte bangkirai.

Bankirai hardhout

Duurzame bangkirai

Bangkiraihout is zwaar en heeft een volumieke massa tussen de 850 tot 1400 kg per kubieke meter. Het hout heeft een fijne, gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad, weinig draadverloop en onvolkomenheden als noesten en wieren. Zeer goede sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid maken bangkirai geschikt voor tal van buitentoepassingen. Aanvankelijk heeft het hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal bangkirai (zonder oppervlaktebehandeling met bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodkleurig grijs verkleuren.

Bij Gadero is duurzaamheid belangrijk. Zo vinden wij dat hardhout eigenlijk net zo lang gebruikt moet worden als de boom tijd nodig heeft om te groeien. In het geval van bangkirai is dat ongeveer 90 jaar. Met deze hardhoutsoort is dat ook zeker mogelijk. Zo kunnen terrasplanken nog na schuren hergebruikt worden als schuttingplanken. Monteer daarom bijvoorbeeld uw terras met clips om schroefgaten te vermijden. Dat maakt het hergebruik van hout gemakkelijker. 

Picknicktafel bankirai

Eigenschappen bangkirai

Bangkiraihardhout heeft genoeg sterke eigenschappen voor een levensduur van ongeveer 20 jaar. Denk aan splijtweerstand, buigsterkte, splijtvastheid en duurzaamheid. Daardoor is bangkirai bij uitstek geschikt voor buitentoepassingen zoals omheiningen en terrassen. Bangkirai is krimpgevoelig. Het hout is ook goed bestand tegen eventuele aantasting door zuren en chemicaliën. Levering onder EUTR-keurmerk of ander EUTR-keurmerk (zoals Indonesian Legal Wood) is mogelijk. In EUTR-bossen worden alleen oude bomen gekapt, zodat kleinere bomen beter kunnen doorgroeien. Bangkiraihardhout is hard, dat zult u merken als u uw terrasplanken wilt voorboren.

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid bangkirai

Tuinschermen bankirai

Bangkirai is over het algemeen vrij goed te bewerken. Het heeft een relatiefzwak afstompend effect op snijgereedschap. Er is wel kans op aankoeken van hars op het zaagblad.

Bij het vijzen moet u eerst voorboren. De vijs- en nageluittrekweerstand zijn goed. Bangkirai leent zich minder goed om te verlijmen. Bangkiraihout droogt traag. Dat komt door de fijnmazige dichte houtstructuur. Bangkirai is uit zichzelf duurzaam en heeft geen oppervlaktebehandeling nodig. Voor de look kunt u dat natuurlijk wel doen.

Terras bankirai

Verwant met bangkiraihardhout zijn Kapur (duurzaamheidsklasse 2-3), het al genoemde Red Balau (duurzaamheidsklasse 3) en in iets mindere mate Garapa (duurzaamheidsklasse 2) hout. De duurzaamheid van Yellow Balau Bangkirai is wel het hoogst, met een levensduur van ongeveer 20 jaar. Verder is bangkirai stabiel. Daarmee bedoelen we dat het hout bij temperatuurschommelingen weinig krimpt en uitzet. Bangkirai neemt weinig vocht en vuil op. Daardoor worden terrasplanken van bangkirai minder snel glad dan goedkope hardhoutsoorten. Wel regelmatig even vegen natuurlijk. 

Verder kent bangkirai geen bloeding (sappen die naar buiten komen bij het zagen) en schimmelvorming. Bij Keruing, de goedkoopste hardhoutsoort, is er veel werking en veel kans op bloeding en schimmel. Hou daar rekening mee als u op zoek gaat naar hardhout.

bankirai of keruing

Bangkiraihardhout

In ons assortiment artikelen in bangkiraihardhout behoren onze terrasplanken tot de populairste producten. U kunt kiezen uit diktes van 1,80, 2,10 en 2,80 cm. Uniek is dat wij deze hardhouten planken aanbieden in extra grote lengtes tot 4,20 meter. Maak uw terras van bangkiraihardhout compleet door meteen hardhouten azobé-palen, liggers en bevestigingsmateriaal (slotbouten en vijzen) mee te bestellen.

Houtsoort van de maand: bangkirai