Bangkiraihout

Gadero Houtsoorten

Bangkiraihout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Vlonder
  • Schutting

Herkomst:

Zuid oost Azië

Duurzaamheid:

Klasse 2

kleur & Textuur:

Donkergeel tot lichtbruin

Vergelijkbare houtsoorten

Bankirai Hout

Bangkirai is een waar begrip als het gaat om hardhoutsoorten. Bangkiraihout (Balau – Selagan batu / Shorea) verkopen wij veel als terrasplank. Opgelet, met de term 'bangkirai' bedoelen wij professionals Yellow Balau Bangkirai. Dat is de kwalitatieve, duurzame bangkiraivariant met een donkergele tot lichtbruine kleur. Pas op met aanbieders van Red Balau (soms ook wel misleidend 'Maleisische bangkirai' genoemd). Die variant heeft duurzaamheidsklasse 3, terwijl Yellow Balau klasse 2 is. Opletten dus als u echte bangkirai in huis wilt halen. Vergelijk een proefmonster van Gadero gerust met een stukje van een andere winkel. Let niet alleen op de kleur maar ook op het gewicht.

  • Zeer populaire hardhoutsoort
  • Bij Gadero verkopen we 100% echte bangkirai.

Houtsoort van de maand: bangkirai

Uitvoeringen & toepassingen

Bankirai hardhout

Binnen onze bankirai hardhout artikelen behoren onze vlonderplanken tot de populairste producten. U kunt kiezen uit 1.80, 2.10 en 2.80 cm dikte. Uniek is dat wij deze hardhouten planken aanbieden in extra lange lengtes tot 4,20 meter. Maak uw vlonderterras van bankirai hardhout compleet door meteen hardhouten Azobe palen, liggers en bevestigingsmaterialen (slotbouten en schroeven) mee te bestellen.

 

Duurzaam Bankirai

Bankirai hout is zwaar en heeft een volumiek massa tussen de 850 tot 1400 kg per m3. Het hout heeft een fijne gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad, weinig draadverloop en onvolkomenheden als noesten en kwasten. Zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid maakt bankirai geschikt voor tal van buitentoepassingen. Aanvankelijk heeft het hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal bankirai (zonder oppervlaktebehandeling, zoals bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodkleurig grijs verkleuren.

Bij Gadero is duurzaamheid belangrijk. Zo vinden wij dat hardhout eigenlijk net zo lang gebruikt moet worden als de boom tijd nodig heeft om te groeien. In het geval van Bankirai is dat zo'n 90 jaar. Met deze hardhoutsoort is dat ook zeker mogelijk. Zo kunnen vlonderplanken nog naar schuttingplanken geschuurd worden ect. Wij hebben hier echter wel uw hulp bij nodig. Monteer bijvoorbeeld uw vlonder met clips om schroefgaten te voorkomen. Dit maakt het hergebruik van hout makkelijker. 

Eigenschappen Bankirai

Bankirai hardhout heeft genoeg gunstige eigenschappen voor een levensduur van ongeveer 20 jaar. Denk hierbij aan splijtweerstand, buigsterkte, splijtvastheid en duurzaamheid. Hierdoor is bankirai bij uitstek geschikt voor buiten toepassingen zoals schuttingen en vlonders. Bankirai is krimpgevoelig. Ook is bankirai goed bestand tegen eventuele aantasting door zuren en chemicalien. Levering onder EUTR keurmerk of ander EUTR keurmerk (zoals Indonesian Legal Wood) mogelijk. Bij EUTR bossen worden alleen oude bomen gekapt zodat kleinere bomen beter kunnen doorgroeien. Bankirai hardhout is hard, u zult het merken als u uw terrasplanken wilt voorboren.

Be- en verwerkbaarheid Bankirai

Bankirai is over het algmeen redelijk te bewerken. Het heeft een relatief weinig afstompend effect op snijgereedschap. Er is wel kans op aankoeken van hars op het zaagblad.

Bij schroeven moet men eerst voorboren. De schroef en nageluittrekweerstand zijn goed. Bankirai leent zich minder goed om te verlijmen. Het drogen van bankiraihout gaat langzaam. Dit komt door de fijnmazige dichte houtstructuur. Bankirai is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling. Om visuele redenen kan dit natuurlijk wel uitgevoerd worden.

Verwant met bankirai hardhout zijn Kapur (duurzaamheidsklasse 2-3), het reeds genoemde Red Balau (duurzaamheidsklasse 3) en in iets mindere mate Garapa (duurzaamheidsklasse 2) hout. De duurzaamheid van Yellow Balau Bankirai is echter het hoogst, met een levensduur van circa 20 jaar. Verder is Bankirai stabiel, hiermee bedoelen we dat het hout onder temperatuurschommelingen weinig krimpt en uitzet. Bankirai neemt weinig vocht en vuil op. Hierdoor worden terrasplanken van Bankirai minder snel glad dan goedkope hardhoutsoorten. Wel regelmatig even bezemen natuurlijk. 

Verder kent Bankirai geen bloeding en schimmel vorming. Bij Keruing, de goedkoopste hardhoutsoort, is er veel werking en veel kans op bloeding en schimmel. Dus even goed doorvragen als u alleen de term hardhout ziet. 

bankirai of keruing