Massaranduba-hout

Gadero Houtsoorten

Massaranduba-hout

Massaranduba Hout

Massaranduba hout (Manilkara bidentata) is een hardhoutsoort die ook wel paardenvleeshout wordt genoemd. Massaranduba heeft een volumieke massa tussen 950 en 1600 kg per kubieke meter. Qua duurzaamheid is het vergelijkbaar met bangkirai en azobé. Het is alleen donkerder van kleur, keihard (en daardoor is er soms kans op scheuren) en lastiger om in te vijzen en te zagen. Wij leveren Massaranduba-hardhout onder het EUTR- en het EUTR-keurmerk. Denk daarbij aan producten als terrasplanken en blokhutprofielen. De prijs ligt meestal net iets onder die van bangkiraihout. 

  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Vergelijkbaar met azobé en bangkirai
  • Geschikt voor terrassen, schuttingen, beschoeiingen of paardenboxen
  • Massaranduba is vaak goedkoper dan andere hardhoutsoorten.

Houteigenschappen Massaranduba

Massaranduba hardhout

Massaranduba-hardhout is sterk en kent weinig doorbuiging bij kortere lengtes. Deze houtsoort is zeer geschikt voor buitentoepassingen. Het hout heeft een fijne, gelijkmatige structuur met een sterke licht golvende kruisdraad. Versgezaagd hout is vleeskleurig, donker tot grijsachtig roodbruin of purperbruin. De vergrijzing is mooi lichtgrijs. 

Het verschil met bangkirai is vooral de kleur, hardheid en afkomst. Massaranduba komt uit Zuid-Amerika en bangkirai uit Indonesië. Massaranduba is, zeker in het begin, donkerder van kleur. Daarnaast is het zeer hard, wat voorboren lastig kan maken. 

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid Massaranduba

Schutting massaranduba hardhout

Net als bij bangkirai en azobé is voorboren bij het nagelen en vijzen vereist. Als je vijzen neemt die verkocht worden om direct te gebruiken (zonder voorboren), worden ze zeer warm en verliezen nagenoeg alle kracht. Het daadwerkelijk afbreken van de vijs ziet men veelal pas na een half jaar. De verzwakte schroef breekt vaak onder de werking van het hout.


Massaranduba in droge toestand is redelijk goed verlijmbaar. De fijnmazige, dichte houtstructuur draagt daar zeker aan bij. Massaranduba is uit zichzelf duurzaam en vraagt geen oppervlaktebehandeling.

Massaranduba-planken

Massaranduba vlonderplanken

Kijk onder terrasplanken voor ons aanbod hardhouten Massaranduba-planken van 21 mm dikte en in verschillende lengtes. Uiteraard leveren wij uw Massaranduba-hardhout voor de beste prijs.