Massaranduba-hout

Gadero Houtsoorten

Massaranduba-hout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Terras
  • Schuttingen
  • Beschoeiingen
  • Paardenboxen

Herkomst:

Zuid Amerika

Duurzaamheid:

Klasse 1

kleur & Textuur:

Vers gezaagd hout is vleeskleurig, donker tot grijsachtig roodbruin of purperbruin. De vergrijzing is mooi licht grijs.

Vergelijkbare houtsoorten

Massaranduba Hout

Massaranduba hout (Manilkara bidentata) is een hardhoutsoort die ook wel paardenvleeshout wordt genoemd. Massaranduba heeft een volumieke massa tussen 950 en 1600 kg per kubieke meter. Qua duurzaamheid is het vergelijkbaar met bangkirai en azobé. Het is alleen donkerder van kleur, keihard (en daardoor is er soms kans op scheuren) en lastiger om in te vijzen en te zagen. Wij leveren Massaranduba-hardhout onder het EUTR- en het EUTR-keurmerk. Denk daarbij aan producten als terrasplanken en blokhutprofielen. De prijs ligt meestal net iets onder die van bangkiraihout. 

  • Massaranduba is vaak goedkoper dan andere hardhoutsoorten
  • Donker van kleur
  • Zeer hard, soms kopscheuren, altijd voorboren dus!
  • Kan ongedroogd sterk werken (krimpen en uitzetten)

Uitvoeringen & toepassingen

Houteigenschappen Massaranduba

Massaranduba hardhout heeft een gunstige sterkte en kent weinig doorbuiging op kortere lengten. Deze houtsoort is bijzonder geschikt voor buitentoepassingen. Het hout heeft een fijne gelijkmatige structuur met een sterke licht golvende kruisdraad. Vers gezaagd hout is vleeskleurig, donker tot grijsachtig roodbruin of purperbruin. De vergrijzing is mooi licht grijs. 

Het verschil met Bankirai is vooral de kleur, hardheid en afkomst. Massaranduba komt uit Zuid Amerika en Bankirai uit Indonesië. Massaranduba is, zeker in het begin, donkerder van kleur. Daarnaast is het zeer hard, wat voorboren lastig kan maken. 

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid Massaranduba

Net als bij bankirai en azobe is voorboren bij het spijkeren en schroeven vereist. Indien men schroeven gebruikt die verkocht worden als direct toe te passen (zonder voor te boren) loopt de schroef zeer warm en verliest nagenoeg alle kracht. Het daadwerkelijk afbreken van de schroef ziet men veelal pas na een half jaar. Vaak vindt dit breken van de verzwakte schroef plaats onder de werking van het hout.

Massaranduba in droge conditie redelijke goed verlijmbaar. De fijnmazige dichte houtstructuur draagt daar zeker aan bij. Massaranduba is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling.

Massaranduba Planken

Kijk onder vlonderplanken voor ons aanbod Massaranduba hardhout planken van 21 mm dikte en in diverse lengtes. Uiteraard leveren wij uw Massaranduba hardhout voor de beste prijs.