Lees onderstaand hoe u zelf een overkapping van lariks douglas hout kan maken. Lariks douglas hout heeft duurzaamheidsklasse 3-4 (levensduur 7-15 jaar) en wordt voor allerlei houtbouw projecten gebruikt. Wel is het een must het lariks douglas hout boven het maaiveld te monteren om de levensduur te verlengen. Zo kan het altijd weer droogwaaien. Het lariks douglas hout heeft een warme uitstraling en is juist daarom populair bij zelf overkappingen en buitenverblijven maken. De prijs van bezaagd lariks douglas is verder zeer betaalbaar, glad geschaafd liggen de prijzen iets hoger.
Lange waterpas
Uitzettouw
Haakse hoek
Accuboormachine
Afkortzaag
Wanneer u een overkapping wil maken van 4 bij 3 meter, adviseren wij 6 stuks verticale palen (ook wel staanders) te kiezen. Kies voor 12 x 12 cm dikte staanders in combinatie met een betonpoer voor fundering in de grond. Zorg er voor dat u van te voren de fundering heeft uitgemeten waar u de betoenpoeren wilt plaatsen. Gebruik een grote haakse hoek om de poeren in 1 lijn en waterpas te plaatsen.
Maakt een gat van ca 50x50 cm van 50 cm diep. Stamp de bodem goed aan en vul deze met een paar cm zand voor een vlakke bodem. Plaats vervolgens eerst een betontegel 30x30x4.5 cm. Plaats daarna de betonpoer hierop en vul het gat met snelcement (2 zakken per poer). Stamp als laatste de omliggende grond nog goed aan.
Schroef voordat u de staanders gaat plaatsen eerst het metalen plaatje met draadeind aan de Lariks Douglas houten staander en draai het geheel vervolgens vast op de betonpoer. Wanneer u de staanders heeft geplaatst, kunt u deze tijdelijk vastzetten met schuine schoorlatten voor extra stevigheid. Draai de staanders totdat ze allemaal dezelfde hoogte hebben.
U kunt kiezen uit een luxe of eenvoudige staander. De luxe variant met inkeping 15x15 cm staanders waar de 5x15 cm balken precies invallen of de eenvoudige variant waar u de dakbalken van 5x15 cm nog rondom de staanders dient te monteren.
We beginnen met het monteren van de draagbalken. Het is mogelijk om aan de buitenzijde van de staanders de 5x15 cm balken te monteren. Echter kost dit wat werk. Een eenvoudige optie is om een inkeping te maken in uw staanders van 15 cm hoog en 5 cm diep, dit kan met een handzaag zo gedaan worden. Daar legt u de balken vervolgens in en deze schroeft u vast met 5x80 mm verzinkte Torx flenskopschroeven of houtdraadbouten.
Let op! Bij 5x15 cm balken is de maximale overbrugging 3 meter. Bij overspanning van meer dan 3 meter, gebruikt u extra verticale staanders.
Na het plaatsen van de draagbalken, is het tijd voor de dakdwarsbalken. Deel de breedte van het dak door ca 40 cm + 1 eindligger. Hoe dikkere dakbalken u kiest, hoe robuuster de uitstraling van de overkapping. U kunt de dwarsbalken eenvoudig met L-beslag 40x40 mm monteren op de balken of schroef de balken helemaal door. Bij doorschroeven is voorboren een must of keep de balken om de 40/45 mm in aan de onderzijde.
Tip! Laat de dwarsbalken 30 à 40 cm aan de voorzijde oversteken over de reeds gemonteerde dragende balken voor een mooi effect.
Met ons dakbeschot maakt u over de dwarsbalken een dak. U kunt kiezen voor onze dubbel lips profielen of Lariks Douglas mes en groef dakbeschot. Deze geven uw overkapping een luxe uitstraling aan de onderkant. Schuif de delen niet te strak in elkaar.
Tussen uw dakbeschot of dubbel lip platen en uw plaatmateriaal kunt u een laag dampdoorlatende folie aanbrengen. Of kies ervoor om van panlatten een luchtlaag te maken. Zo worden uw vellingdelen nooit vochtig en gaan deze nimmer schimmelen. Plaats op de panlatten underlayment platen van 18 mm dikte of gladde vellingdelen. Deze zijn mooi vlak en geschikt voor dakbedekking als dakleer, EPDM en Easyroofing.
U kunt bovenop uw dakbeschot, dubbel lip profiel of plaatmateriaal rondom uw overkapping een 4.5x7.5 cm balk "plat" gemonteerd aanbrengen. Zo verzamelt u het water als een soort bak op uw dak en kunt u met een dakdoorvoer het water afvoeren.
Als u uw dak aan de zijkanten 20 cm laat oversteken, heeft u het voordeel dat u uw dakdoorvoer type recht en regenpijp dan aan de buitenzijde van uw wanden kunt monteren. Met een dakrand en dakdoorvoer voorkomt u wateroverlast over de houten dakrand. U kunt ook een schuine dakdoorvoer (stadsdoorvoer) te maken, deze voert uw hemelwater via de zijkant en via uw boeideel af.
U kunt ook uw overkapping achter laten aflopen en een dakgoot plaatsen. Maak van 2x20 mm Lariks Douglas planken boeidelen rondom uw dakranden. Als dakbedekking kunt u dakleer, Easyroofing aluminium dakfolie (eenvoudig te monteren) of EPDM rubberfolie (meest duurzaam, 1 groot vlak) aanbrengen. Zorg er voor dat u dit iets over de rand monteert en werk deze eventueel af met een aluminium daktrim.
U kunt er voor kiezen uw overkapping te voorzien van een dichte wand tussen de staanders. Monteer met de brede zijde aan de onderkant de Zweedse rabatdelen met 4x50 mm schroeven op een regelwerk van 4.5 x 7.5 cm balken. Plaats de regels verticaal om de 40 cm, bij voorkeur op een betonnen opsluitband van 8x20x100 cm. U heeft zelf de keuze om enkelwandig of dubbelwandig te gaan bekleden.
Wil u graag een hoogte van 220 cm bereiken? Kies dan voor 18 potdekselplanken van 14/15 cm breed of 13 stuks van 19.5 cm breed om te stapelen. Plaats de eerste rij enkele centimeters van de grond voor ventilatie en optrekkend vocht om uw planken langer te behouden. Of plaats de potdekselplanken op betonbanden.
U kunt uw Lariks Douglas overkapping compleet maken met een vloer van vlonderplanken van Lariks of hardhout. Bij een overkapping van 4 meter breed is de mooiste planklegrichting in de breedte. Of kies voor abbeystones, luxe siertegels of goedkope 40x40 of 60x60 cm betontegels en/of keramische tegels.
Kiest u voor hout? Met naaldhout of hardhout 4.5x7x300 cm regels om de 40 cm legt u de fundering. U kunt de liggers op goedkope tegels leggen of met 6x6 hardhouten piketpalen van 100 cm een houten fundering maken (aanbevolen). Monteer de liggers langs de piketpalen zodat u vlonder kan ventileren. Leg aan de binnenzijde (neem 1 cm afstand) van uw Lariks Douglas hoekpalen de eerste regels. Zo sluiten uw vlonderplanken mooi aan rondom uw Lariks Douglas palen. Leg tot slot aan de zijkant een eindregel tussen uw palen.
Voorbeeld
Verdeel 11 liggers over de breedte en de vlonderplanken en monteer deze haaks. Met een plank lengte van 400 cm heeft u 20 planken nodig. Voor 300 cm geldt: 14.5 breedte + tussenruimte 0.08 cm = 15.3 cm. Schroef de plank vast in de 2e ribbel vanaf de zijkant met 2 stuks per plank/balkkruising. Kies hierbij voor 4x50 mm Torx schroeven. Zorg er voor dat u uw schroeven mooi in 1 lijn heeft en let ook op de tussenruimte tussen de planken!
Foto 1. Meet de funderingen uit voor de plaatsing van de betonvoeten.
Foto 2. Zet de betonvoeten in een lijn en waterpas. Gebruik een grote rechte hoek.
Foto 3. Schroef eerst het metalen plaatje met draadeinde vast op de staanders van lariks-douglashout en draai dan het geheel vast op de betonvoet..
Foto 4. Plaats de staanders en zet alles tijdelijk vast met schuine schoorlatten. Draai de staanders totdat deze allemaal dezelfde hoogte hebben.
Foto 4a. Luxevariant met ingekeepte staanders van 15 x 15 cm waar de balken van 5 x 15 cm precies in vallen.
Foto 5. Eenvoudige variant. Dakbalken van 5 x 15 cm worden rondom de staanders gemonteerd.
Foto 6. Eenvoudige variant waarbij de dakbalken van 5 x 15 cm rondom uw houten staanders worden geplaatst.
Foto 6a. Luxevariant: detailfoto met ingekeepte palen waar de balken van 5 x 15 cm precies in vallen. Bij een overspanning van 4 meter adviseren we de 7 x 20 cm balken.
Foto 7. De zogenoemde dakdwarsbalken van 5 x 15 cm om de 40 cm eenvoudig gemonteerd met L-vormige verbindingshoekjes van 40 x 40. Bij overspanning van 4 meter adviseren we de 7x20 cm balken
Foto 8. Monteer de dakplanken. Niet te strak in elkaar schuiven. Deze vellingdelen geven uw overkapping dat gevoel van luxe als u omhoogkijkt. Veel mooier dan gewone platen.
Foto 9. Maak van panlatten een luchtlaag, zo worden uw vellingdelen nooit vochtig en gaan ze niet schimmelen. Plaats op de panlatten OSB of underlayment-platen van 18 mm dik. Die zijn mooi vlak en dus geschikt voor dakbedekkingen zoals dakleer, EPDM en easy roofing.
Foto 10. Met onze handige afgeschuinde houten balken maakt u een plat dak waarbij het regenwater niet over de rand loopt maar wordt opgevangen.
Foto 11. U kunt nu dakleer, easy roofing, aluminium dakfolie (eenvoudig te monteren) of EPDM-rubberfolie (meest duurzaam, 1 groot vlak) als dakbedekking aanbrengen.
Foto 12. Monteer uw dakbedekking tot iets over de rand.
Foto 13. Maak een dakdoorvoer en sluit die aan op een regenpijp.
Foto 14. Voorzie de overkapping van een dichte wand tussen de staanders. Maak daarvoor een raamwerk met balken van 4,5 x 7 cm om de 40 cm en een onderbalk. Die balk is bij voorkeur geplaatst op een betonnen opsluitband van 8 x 20 x 100 cm. De schuine schoren in alle bovenhoeken zorgen voor de stevigheid, een must!
Foto 15. Detailfoto van het raamwerk voor dichte wanden van uw terrasoverkapping
Foto 16. Achterwand van stapelplanken in lariks-douglashout, ook wel Zweeds rabat genoemd.
Foto 16. Maak de randafwerking van het dak van 1 of 2 rijen boeidelen in lariks-douglas van 2 x 20 mm.
Foto 17. Luxevariant waar ook de binnenzijde is bekleed met potdekselplanken van lariks douglas 14,5 of 19 cm breed (meest verkocht). Ook bij houthandel Gadero populair in zwarte kleur.
Foto 18. Combineer uw lariks-douglasoverkapping met een vloer van hardhouten terrasplanken, geplaatst op onderregels van 4,5 x 7 cm om de 40 cm. Ook mooi met grote betontegels of Abbeystones-vloer.
Foto 19. Met een aluminium dakrandprofiel is de bovenkant van uw dak mooi afgewerkt.
Foto 20. Met hout en tips van Gadero bouwt u zelf uw overkapping met plat dak op maat.
Deze 3D-foto's zijn eigendom van Gadero, hergebruik niet toegestaan.
Neem echt de tijd om een goede ondervloer te maken met minimaal 30 cm zand (hier te koop). Zorg dat de staanders perfect recht staan en ook exact even ver uit elkaar. Maak een schoor volgens de stelling van Pythagoras (korte zijde 3 meter, lange zijde 4 meter = schuine zijde 5 meter voor een rechte hoek).
Om scheuren te voorkomen, boort u het best altijd even voor. Gebruik niet een te ruime boor.
Zet de betonvoet of paalvoet in snelbeton zodra de staanders waterpas staan. Gebruik een hoekwaterpas om de lariks-douglaspalen perfect recht te plaatsen. Zorg dat de staanders boven de grond staan en niet in contact komen met water. Zo gaan ze langer mee.
Wilt u een overkapping met deels dichte wanden? Plaats eerst de zijwanden en daarna het dak. Zo weet u zeker dat de palen recht staan, anders passen de potdekselplanken of rabatdelen voor de zijwanden immers niet goed tussen de zijkanten.
Wilt u een schuin dak maken met echte dakpannen (relatief zwaar)? Bereken dan eerst of uw constructie het dak kan houden. Zorg voor extra stevige staanders van bij voorkeur 20 x 20 cm op kortere afstand van elkaar. Andere materialen als EPDM, dakleer en polycarbonaatplaten zijn relatief licht.
U kunt ook een draaibaar dak maken met ons Flex fence-systeem. Zo bepaalt u zelf of u zon of schaduw wilt.
Naast 1001 soorten lariks douglas timmerhout bezorgen wij in heel Benelux ook handige accessoires zoals betonpoeren voor onder uw staanders, betonbanden voor onder uw wanden, dakpanplaten of EPDM folie, buitendeuren, ventilatieroosters en dakgootsets.
Wilt u liever geen los hout bestellen? Ontdek nu ook prefab-houten lariks-douglas-overkappingen voor in de tuin of aanbouwveranda voor aan uw achtergevel. Voor achter in de tuin hebben wij ook prefab-lariks-douglas-tuinhuisjes met overkapping en plat dak of tuinhuisjes in lariks-douglas met overkapping en puntdak.
Bestel uw complete veranda of overkapping van A-kwaliteit lariks-douglashout compleet bij houthandel Gadero, de grootste houtbouwmarkt van Nederland en België. Naast los timmerhout kunt u ook voorgezaagde kant-en-klare overkappingen en aanbouwveranda's inclusief bouwplan en bevestigingsmaterialen bestellen. Bestel ook 1001 accessoires zoals betonvoeten, betonbandjes, polycarbonaatplaten, zand, dakmateriaal, deuren, ramen en/of bestrating meteen mee.
Lees ook hoe u zelf een trendy kapschuuroverkapping maakt van lariks-douglas. Het kapschuurmodel heeft een mooi open, hoog dak, wat een ruimtelijk gevoel geeft. Ook is de waterafvoer iets eenvoudiger dan bij een overkapping met plat dak.