Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Hardhout vs. Zachthout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst31/08/2018

Op het moment dat u op zoek gaat naar hout komt u de termen hard- en zachthout ongetwijfeld overal tegen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, afhankelijk waar u ze voor wil gaan gebruiken.

Hardhout vs zachthout

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen hard- zachthout?

Verschil tussen hard- en zachthout

Het verschil tussen hard- en zachthout zit niet in de eigenschappen van de houtsoort, maar heeft te maken met de manier waarop de boom zich voortplant. Bij hardhout denkt u al snel aan heel sterk hout, maar daar heeft het eigenlijk niets mee te maken. Hardhout is namelijk niet altijd ‘hard’ hout en zachthout is niet altijd ‘zacht’ hout.

Hardhout komt van bedektzadigen, hierbij worden de zaden beschermd door een vrucht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan appel-, kersen- of notenbomen. Zachthout komt van naaktzadigen, hierbij is er geen omhulsel wat de zaden beschermt. Voorbeelden hiervan dennenbomen of sparen. In de volksmond spreken we bij zachthout over naaldhout en bij hardhout over loofhout.

Deze termen zijn voor 98% van de gebruikte houtsoorten kloppend, vandaar dat het geaccepteerd wordt om hardhout ‘hard’ hout te noemen.

Duurzaamheidsklasse 1 ipe vlonder

Wat zijn kenmerken van hardhout?

De kenmerken van hardhout verschillen natuurlijk per boom, maar over het algemeen zijn hardhoutsoorten sterk, duurzaam en stabiel. Met hardhout wordt over het algemeen hout van loofbomen bedoeld en hardhout staat dan ook wel bekend als loofhout. Loofbomen groeien over het algemeen vrij langzaam, waardoor er hout met een hoge dichtheid ontstaat. Niet al het hardhout is ook duurzaam en hard. Zo is Balsahout ook loofhout, maar heeft het duurzaamheidsklasse 5 en staat het bekend als een van de zachtste hardhoutsoorten.

Hardhout heeft vaak kleine noesten of geen noesten, zoals het geval is bij Ayous en Clear and Better Red Cedar. Ook niet al het hardhout is zwaar. Zo bewijst Western Red Cedar dat hardhout niet altijd zwaar van gewicht hoeft te zijn! Ook komt hardhout niet altijd uit tropische landen. Robinia komt uit Hongarij en Red cedar uit Canada. 

Hardhout wat u op Gadero tegenkomt is, naast uitzonderingen als Red Cedar en Robinia, over het algemeen tropisch hardhout zoals Ipé en Bankirai en heeft altijd een lange levensduur. Wij gebruiken hardhout als term om kwalitatief goed hout met een hoge duurzaamheid aan te duiden.

Lariks douglas schutting planken

Wat zijn de kenmerken van Zachthout?

Zachthout wordt ook wel naaldhout genoemd, omdat veel van dit hout afkomstig is van naaldbomen zoals de Spar en Den. Deze bomen groeien sneller dan Loofbomen en zijn daardoor ook goedkoper. Het nadeel is wel dat het hout minder dicht en dus stevig is. Daarnaast hebben deze houtsoorten over het algemeen een lagere duurzaamheidsklasse. Bij Gadero vindt u veel producten van naaldhoutsoorten als Lariks Douglas, Grenen en Vurenhout.

Lariks douglas is een populaire naaldhoutsoort die momenteel veel gebruikt wordt voor overkappingen. Vurenhout wordt veel gebruikt voor constructie en bouwhout.

Lariks Douglas wordt veel onbehandeld toegepast terwijl soorten als vuren en grenen veel onder keteldruk worden geïmpregneerd. Lariks Douglas is niet direct in de grond te plaatsen, terwijl geïpregneerd hout een langere levensduur heeft en plaatsing in de grond mogelijk is. 

Siberisch Lariks is officieel een zachthout, maar wordt wel Europees hardhout genoemd omdat het de hardste naaldhoutsoort is. Het groeit in het koude Rusland, dus deze houtsoort heeft kleine jaarringen en kleine noesten. Bovendien is het geler van kleur dan Europees Lariks Douglas.

Bankirai hardhout plank vlonder

Gebruik hardhout voor uw tuinproject

Hardhout zoals wij het op Gadero aanbieden wordt gebruikt voor veel verschillende toepassingen, zoals vlonders, schuttingen en plantenbakken. Deze houtsoorten vallen allemaal in een hoge duurzaamheidsklasse en hebben gemiddeld een levensduur van wel 20 tot 25 jaar. Alle hardhoutsoorten zijn geschikt voor buitengebruik, wij adviseren deze houtsoorten te behandelen met hardhout olie. Hiermee verlengt u de levensduur van het product. Laat het hout eerst even ‘uitzweten’ voor u het behandeld, gebruik de olie ongeveer 2x per jaar.

Hardhout kent weinig houtwerking, er zijn een aantal hardhoutsoorten die veel gebruikt worden als buitenparket. Doordat de terrasplank weinig werkt is deze uitermate geschikt voor gebruik met clips.