Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

De duurzaamheidsklassen van hout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst11/03/2019

Duurzaamheidsklasse 1 of 2, u heeft het vast eens voorbij zien komen bij de zoektocht naar nieuwe houten planken voor uw vlonder of schutting. Maar wat betekent deze duurzaamheidsklasse van hout? Met de duurzaamheidsklasse wordt de levensduur van een houtsoort aangegeven. Hout met duurzaamheidsklasse 1 is zeer duurzaam, terwijl hout met duurzaamheidsklasse 5 helemaal niet duurzaam is. Dan bestaat er nog de klassen 2 t/m 4 die daar ergens tussenin zitten.

Vlonders

Maar wat betekenen deze duurzaamheidsklassen nu voor uw toekomstige tuinproject? Dat leggen wij u hieronder uit.

Wat is de duurzaamheidsklasse van hout?

De duurzaamheidsklasse van hout geeft aan hoe lang een houtsoort mee kan gaan. Om de duurzaamheidsklasse van een houtsoort vast te stellen wordt het kernhout blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Zo is onderzocht welke houtsoort hier goed tegen kan en welke niet. Het zegt dus iets over de levensduur van het hout. Hout met een hoge duurzaamheidsklasse heeft een lange levensduur en is vaak ook een hoogwaardige houtsoort. De duurzaamheidsklassen van hout geven u een idee of het hout geschikt is voor de klus die in u gedachten heeft. Zo weet u dat u met een houtsoort met duurzaamheidsklasse 5 geen vlonder aan het water hoeft te maken. 

ipe vlonder hardhout duurzaamheidsklasse

Welke duurzaamheidsklasse voor hout zijn er?

De duurzaamheidsklassen in hout gaan op een schaal van 1 tot 5. Voor tuinprojecten zijn houtsoorten in de klassen 1 t/m 3 het meest geschikt. Daarbij is de toepassing die u in gedachten heeft ook van belang. 

Duurzaamheidsklasse 1  Bij houtsoorten in duurzaamheidsklasse 1 moet u denken aan hoogwaardige houtsoorten als Ipé, Padouk en Mukulungu. Deze houtsoorten hebben een lange levensduur en zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen, waarbij direct grondcontact vaak geen probleem is. De levensduur van deze houtsoorten is gemiddeld zo’n 25 jaar of langer (in het geval van buitengebruik). Zeker als u de houtproducten goed monteert en onderhoudt is de levensduur vaak nog langer.

Vlonder mukulungu duurzaamheidsklasse1

Duurzaamheidsklasse 2 Houtproducten in duurzaamheidsklasse 2 zijn ook vaak hardhoutsoorten, zoals het populaire Bankirai. Ook houtsoorten als Kapur en thermisch gemodificeerd Vuren en Grenen vallen in deze categorie. Deze houtsoorten zijn met een levensduur van zo’n 20 jaar nog steeds erg duurzaam, maar net iets minder in kwaliteit. Vaak werken ze ook net iets meer, zijn ze minder goed bestand tegen vocht en nemen ze meer vuil op dan houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1. Dit ziet u echter ook terug in de prijs.

Duurzaamheidsklasse 3 Veel behandelde naaldhoutsoorten vallen in duurzaamheidsklasse 3. Daarnaast vindt u hier ook hardhoutsoorten als Keruing, wat gezien wordt als de mindere versie van Bankirai, en thermisch gemodificeerd hout. De prijs van deze houtproducten is over het algemeen lager dan hout met hogere duurzaamheidsklassen, maar dit is ook terug te zien in kwaliteit, werking en levensduur. Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 3 gaan ongeveer 15 jaar mee. Toch maakt u hier ook nog zeer mooie houten projecten mee, zoals vlonders of schutting. Deze houtsoorten vormen echt een uitkomst voor de prijsbewuste klant.

Duurzaamheidsklassen hout

tabel duurzaamheidsklasse houtsoorten

Wat kan de duurzaamheid van hout vergroten?

Houtsoorten hebben een bepaalde duurzaamheidsklasse, maar dit kan door bepaalde behandelingen ook vergroot worden. Zo is onbehandeld grenen- en vurenhout niet geschikt voor buitengebruik, maar kan geïmpregneerd grenen of vuren voor veel verschillende buitentoepassingen gebruikt worden. Dit ziet u bijvoorbeeld terug in vlonderplanken of schuttingschermen. Het voordeel van deze geïmpregneerde houtsoorten is dat ze zeer voordelig zijn en toch een redelijke levensduur hebben. Het nadeel is dat deze houtsoorten met chemicaliën behandeld worden, wat niet de meest milieuvriendelijke oplossing is. 

Rhombus thermowood grenen gevelbekleding tuintrend

Een andere manier van behandelen is thermisch modificeren. Hierbij wordt het hout verwarmd met stoom. Hierdoor zijn houtsoorten die normaal gesproken duurzaamheidsklasse 5 hebben opeens net zo duurzaam als hoogwaardig hardhout. Daarnaast kennen deze houtsoorten na het thermische modificatie proces relatief weinig werking en wegen ze minder dan onbehandeld hout. Dit maakt ze onder andere zeer geschikt als gevelbekleding. Houtsoorten als Fraké, Ayous, Vuren en Grenen worden veel thermisch gemodificeerd. Het voordeel van deze behandeling is dat er alleen warmte en water bij gebruikt wordt, wat het zeer milieuvriendelijk maakt. Het nadeel is dat thermisch gemodificeerd hout vrij kwetsbaar is, waardoor het vrij snel te beschadigen is bijvoorbeeld met naaldhakken. 

Zweeds rabat zwart gecoat schutting

Daarnaast kunt u het hout natuurlijk ook behandelen met beits, verf of olie om de levensduur te verlengen. Bekijk wel of deze materialen geschikt zijn voor de houtsoort die u gaat gebruiken. 

Waarop letten bij tuinhout?

U verdiepen in de duurzaamheidsklassen van hout kan u enorm helpen bij uw keuze voor tuinhout. Er zijn ook namelijk genoeg houtsoorten om uit te kiezen. Daarom is het allereerst belangrijk om te bepalen waar u het hout voor wilt gebruiken. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat het hout goed tegen water kan? Kies dan een houtsoort uit duurzaamheidsklasse 1. Vindt u de prijs/kwaliteit verhouding van het houtproduct doorslaggevend? Dan is duurzaamheidsklasse 3 misschien meer iets voor u. 

schutting rhombus profiel hardhout duurzaamheidsklasse

Ook met goede montage kunt u de levensduur van uw houtproducten ten volle benutten. Zo is het belangrijk dat uw vlonder, schutting of gevel goed gemonteerd is. Zo kan het hout droog waaien, wat de duurzaamheid van het hout enorm ten goede komt. Met enige regelmaat een bezem over uw houten terras halen maakt ook veel verschil in de levensduur. Daarnaast is direct grondcontact vermijden een goede oplossing voor minder duurzame houtsoorten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw schutting 10 cm boven het maaiveld pas begint. 

Bij Gadero vindt u hout uit alle duurzaamheidsklassen voor vlonders, schuttingen of als gevelbekleding. In de onderstaande aflevering van Gadero TV vertellen we u nog meer over hoe u ook duurzaam om kunt gaan met hout.