Logo Gadero
service

Duurzaamheidsklasse 1 vlonderplanken

Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1 zijn erg duurzaam en hebben een levensduur van 25 jaar of langer. Daarnaast is het ontzettend veelzijdig hout, wat voor veel toepassingen te gebruiken is. Leg bijvoorbeeld een steiger aan of maak een stevige vlonder van deze duurzame houtsoorten. Daarnaast is dit hout te gebruiken voor tal van andere buitentoepassingen. U ziet ze bijvoorbeeld terug in schuttingpalen, terrasplanken, pergola’s en blokhutprofielen. Alle housoorten verkrijgbaar bij Gadero met duurzaamheidsklasse 1 zijn: AccoyaAzobé, Bilinga, CumaruIpé, Massaranduba, Mukulungu of Padoek.

Voordat u hout gaat kopen wilt u natuurlijk weten of het geschikt is voor de toepassing die u in gedachten had. Om daar een beter beeld van de krijgen zijn deze duurzaamheidsklassen in het leven geroepen. Het kernhout van houtsoorten is getest op hun resistentie tegen schimmels en bacteriën. Hier zijn uiteindelijk vijf categorieën uitgekomen: van houtsoorten die heel goed bestand zijn tegen deze omstandigheden, tot houtsoorten die hier veel minder goed tegen kunnen.

Azobé

Eén van de populairste houtsoort met duurzaamheidsklasse 1 is Azobé. Het is een sterke, zware houtsoort en zeer geliefd, omdat het erg slijtvast is. Het is een veelgebruikte houtsoort in de waterbouw. Zo wordt Azobé gebruikt in steigers, stuwen en damwanden. Daarnaast is de houtsoort erg gewild voor toepassingen in de tuin. Schuttingpalen en tuinafscheidingen zijn enkele voorbeelden van Azobé producten.

Het hout heeft een donkere bruin-roodachtige kleur. Het is de opvallende kleur die producten van Azobé een luxe uitstraling geven. Deze kleur vergrijst met de tijd door de weersinvloeden, zoals regen en zon. Gebruik hardhoutolie als u de donkere kleur langer wilt behouden. Azobé kan wel tegen een stootje, wat deze harde houtsoort ideaal maakt voor toepassingen in de bouw en tuin. Azobé komt vooral uit Tropisch West-Afrika.

Het nadeel van Azobé is dat het snel krom trekt. Ga er daarom direct na ontvangst mee aan de slag en laat het niet eerst liggen. Deze eigenschap maakt Azobé ook ongeschikt voor vlonders of tuinschermen. De typische tanninegeur van vers gezaagd Azobé is ook niet erg gewenst, maar deze verdwijnt na verloop van tijd.

Ipé

Ook Ipé is een zeer geliefde houtsoort met duurzaamheidsklasse 1. Ipé heeft, in tegenstelling tot Azobé, bijna geen last van werking, waardoor het uitermate geschikt is om een vlonder mee aan te leggen. Maak van deze houtsoort een hele strakke vlonder met slechts 5 mm tussenruimte. Daarnaast heeft Ipé nog veel meer toepassingen, zo wordt het gebruikt voor meubels, binnenvloeren, bruggen en voor de wielen van een rijtuig. Ook een terras om uw zwembad legt u moeiteloos aan met Ipé.

Ipé heeft een donkerbruine kleur met een groene tint. Deze hoogwaardige houtsoort verkleurt naar een prachtig potloodgrijs, waardoor uw terras ook na enkele jaren erg mooi blijft. Door het hout te behandelen met hardhoutolie behoudt u de donkerbruine kleur langer. Ipé komt voornamelijk uit Brazilië en staat bekend om zijn natuurlijke hardheid en sterkte. Deze hardhoutsoort gaat tussen de 25 en 30 jaar mee en met regelmatig onderhoud doorgaans nog langer. Het is daarmee een van de meest duurzame en hoogwaardige houtsoorten op dit moment verkrijgbaar.

Padoek

De zeer mooie vergrijzing maakt het hoogwaardige Padoek populair. Het is een van de weinig houtsoorten waarbij de prachtige nerfstructuur ook na het vergrijzen nog te zien is. Padoek is een van de duurzaamste houtsoorten ter wereld en heeft vanzelfsprekend ook duurzaamheidsklasse 1. Een opmerkelijk kenmerk van deze houtsoort is de koraalrode kleur wanneer het net gezaagd is, vandaar dat het ook wel corial genoemd wordt. Met de tijd verkleurt het hout eerst naar zwartbruin en later vergrijst het. Door het hout te behandelen is de zeer fraaie kleur langer te behouden, als u dit niet doet zal het hout snel verkleuren in het licht.

De Padoek boom is voornamelijk te vinden in Tropisch West-Afrika. De bomen met de beste kwaliteit komen uit Kameroen en Gabon. Padoek groeit niet in bossen, maar als alleenstaande bomen. Dit is ook terug te zien in de prijs. Deze luxe houtsoort kent weinig werking en is daarom uitermate geschikt om bijvoorbeeld een vlonder mee aan te leggen. Daarnaast vindt u Padoek ook terug in tuinmeubels, binnenvloeren en deuren. Gebruik deze luxe planken om zelf een tafel, trap of inrijpoort te maken. Door de herkenbare kleur is deze houtsoort een echte blikvanger in uw tuin en met goede ventilatie gaat uw vlonder makkelijk meer dan 25 jaar mee.

Terras inspiratie