Een houten tuinkast kan handig zijn voor het opbergen van tuinspullen. Denk aan tuingereedschap, tuinstoelkussens, speelgoed van de kinderen of andere zaken die droog moeten blijven. In dit stappenplan maken we zelf een tuinkast van rabatplanken. Bekijk ons standaardassortiment voor kant-en-klare tuinkasten.
We kiezen voor de zogenoemde Zweedse rabat lariks en een kast van 240 cm hoog, 60 cm diep en 120 cm breed. Onderstaand stappenplan gaat uit van een lessenaarsdak (plat dak dat schuin naar achteren ongeveer 20 graden afloopt). De rabatdelen worden zoals gangbaar horizontaal aangebracht. Zo is de kast ook nagenoeg waterdicht bij slagregen en hevige wind.
Rolmaat
Handzaag
Accuboor
Waterpas
Lijmtang
Hamer
Voor een kast van 240 cm hoog, 60 cm diep en 120 cm breed hebt u de volgende materialen nodig (uiteraard verkrijgbaar in onze webshop):
18 behandelde planken in Zweeds rabat lariks 2,8 x 14,5 x 500 cm voor de wanden van de tuinkast
8 geïmpregneerde Celfix-balken 7 x 7 x 240 cm voor het bevestigen van de wanden
10 blokhutprofielen 3 x 13 x 250 cm voor het dak en de vloer in de kast
Voor bevestiging hebt u deze ijzerwaren nodig:
3 dozen Torx-schroeven van 4 x 50 mm als bevestigingsmateriaal voor wanden en dak
1 stuk dakleer 80 cm op 130 cm of EPDM-folie voor het dak / incl. kit en/of spijkers - 2 sets scharnieren
2 schuifsloten
1 set van 6 ijzeren verbindingshoekjes
9 (oude) stoeptegels
Als gereedschap hebt u nodig: rolmeter, handzaag, accuboor met TORX-bit, waterpas of winkelhaak, sergeant en hamer
Al het materiaal en de gereedschap dat nodigt hebt, kunt u bestellen op Gadero.be. U hebt dan alles binnen enkele dagen in huis.
Eens u het materiaal in huis hebt, maakt u 40 rabatdelen van 120 cm en 40 rabatdelen van 60 cm. Dat kan eenvoudig met de handzaag. Het is echt niet nodig om daar dure zaagtafels e.d. voor te huren. Vervolgens maakt u met behulp van 2 balken van 7 x 7 x 240 cm de 120 cm brede achterwand. Maak hem 220 cm hoog (i.v.m. aflopen van het lessenaarsdak). Nadat die gereed is, plaatst u hem op een tegelvloer van (oude) stoeptegels. Vervolgens kunnen de 2 zijwanden van 60 cm worden gemaakt. Dat doet u weer door op de hoek een balk van 7 x 7 x 240 cm te plaatsen. Vastzetten doet u met Torx-schroeven van 4 x 50 mm.
Nu kunnen de 2 openslaande deuren worden gemaakt. We maken die niet met balkhout maar met een achterliggend blokhutprofiel. Anders zouden de deuren te zwaar worden. De deuren worden elk 60 cm breed en 240 cm hoog. U gebruikt daarvoor de resterende rabatdelen van 120 cm lang. Maak de deuren op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op straat of in de tuin. Hang ze daarna op. Zorg er wel voor dat u tegen dan voldoende stevigheid in de kast hebt opgebouwd. Dat kan door enkele schuine latten aan te brengen aan de binnenkant van hoek naar hoek. In onze berekening hebben we daarvoor 2 extra blokhutprofielen opgenomen. Ook kan het handig zijn om een balk van 7 x 7 cm boven de deuren te monteren. Die loopt dan van hoek naar hoek. Let er wel op dat deze balk wegvalt achter de deuren. Anders is het niet mooi.
Nu alle wanden en de deuren zijn geplaatst, is het tijd voor het dak en de vloer. Zaag daarvoor de blokhutdelen van 3 x 13 x 250 cm op maat. De vloer kan het beste op enkele balken van 7 x 7 cm rusten. Die kunnen eenvoudig aan de zijwanden van de kast worden bevestigd. Het dak kan op dezelfde manier worden gebouwd. Alleen zal dat schuin naar achter lopen voor de afwatering. Gezien het kleine dakoppervlak is een dakgoot niet nodig.
Nu het houtwerk van de vloer en het dak ook klaar zijn, kan het dakleer of EPDM-folie aangebracht worden. Dakleer kan met spijkers (dikke kop) of met montagekit gelegd worden. Bij EPDM -folie adviseren wij om dat met kit te doen. Als u EPDM-folie spijkert, dan kan het scheuren en eraf waaien bij een storm.
Nu alleen nog de afwerking. Monteer op elke deur een schuifslot. Om de deur te openen, kunt u nog een extra deurknop, sleutelslot of handvat plaatsen. Binnenin de kast kunt u ophanghaken of eventueel legplanken bevestigen. Zo is uw gereedschap netjes opgeruimd en neemt het niet te veel plaats in in de kast. Als u dat wilt, kunt u de kast verven. Wij adviseren dan om de kast eerst een grondlaag te geven. Anders is dat niet nodig, omdat u hout gebruikt dat al behandeld is met Celfix. Met de 6 verbindingshoekjes zet u de kast vast op de tegelondergrond en/of tegen de achterliggende schutting. De kast zal dan jarenlang goed blijven staan.