Er zijn vier belangrijke punten waar u op moet letten bij het kiezen van een houtsoort voor uw vlonder: de toepassing, duurzaamheid, eigenschappen en budget.
De belangrijkste eerste vraag is uw toepassing. Gaat u een vlonder achter uw woning maken die intensief wordt gebruikt? Dan adviseren we duurzame dekdelen te kiezen. Heeft u een dakterras of overdekt balkon: dan kiest men vaak een lichtere houtsoort zoals Lariks, Grenen en vuren (ook in verband met de dakbelasting). Bij houten steigers rond het water raden we duurzaamheidsklasse 1 planken aan, want deze zijn beter bestand tegen vocht.
De duurzaamheidsklasse zegt niet alleen iets over de duurzaamheid. Het zegt ook iets over andere zaken. Zo worden duurzaamheidsklasse 1 terrasplanken van Ipé, Bankirai of Padoek minder snel glad dan duurzaamheidsklasse 3-4 planken, die veel meer vocht opnemen hetgeen alg meer aantrekt. Ook zijn duurzaamheidsklasse 1 houtsoorten stabieler, dat betekent dat ze minder werken. Wilt u werken met blinde bevestiging met B-fix clips in plaats van een vlonderschroef, dan zijn dergelijke stabiele houtsoorten een must. Anders heeft u kans dat de clips de werking niet kunnen opvangen.
Elk houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken. Het is wijs deze door te lezen. Zo zijn sommige houtsoorten instabieler dan de andere, dat betekent meer werking. Gaat u werken met een clipsysteem? Kijk dan ook goed of de vlonderplanken kunstmatig gedroogd zijn. Dan is de meeste werking uit de plank. Let op: Ipé is een uitzondering. Deze houtsoort laat zich niet goed kunstmatig drogen, maar is wel heel rustig. De kleur is eigenlijk niet heel interessant. Bijvoorbeeld Massaranduba hardhout is heel donkerbruin van kleur en Bilinga is heel geel. Echter vergrijst alles naar de kleur grijs. Wel vergrijst de ene houtsoort mooier (egaler) dan de andere houtsoort. Zo staan Ipé, Padoek, Massaranduba en Bankirai bekend om hun mooie vergrijzing.
Uiteraard is je budget ook belangrijk. De prijs van vlonderplanken variëren sterk, zelfs binnen het thema hardhout zijn de verschillen groot. Wel adviseren we om nooit te besparen op de fundering. Liever een 21 mm dekdeel op onderbalken om de 40 cm dan 25 mm dekdelen met regels om de 50 cm.
Het is belangrijk dat je let op de balkafstand tussen de liggers. Deze dient ongeveer 40 centimeter te zijn. Dit zorgt ervoor dat de planken mooi op hun plek blijven liggen en niet zullen doorbuigen of draaien. Maak gebruik van de Gadero rekentool om eenvoudig te berekenen hoeveel balken en planken je nodig hebt voor jouw terras.
Globaal kunt u kiezen uit hardhout, naaldhout en composiet vlonderplanken. Bij hardhout terrasplanken even goed opletten dat u goed weet welke hardhoutsoort u koopt. Bankirai is zeer duurzaam, stabiel en bloedt niet. Goedkope hardhoutsoorten zoals Keruing krimpen en zetten enorm uit. Daarnaast is deze niet duurzaam en geeft kans op schimmel en bloeden. Onze composiet kunststof vlonderplanken zijn kleurvast, maar minder sterk en vergt nauwkeurige leginstructies. Naaldhout terrasplanken vindt u in 2 soorten: geïmpregneerd grenen / vuren hout of onbehandeld lariks douglas hout. Naaldhout is aantrekkelijk qua prijs, maar minder sterk en minder duurzaam dan hardhout.
Om te voorkomen dat de planken heel glad worden adviseren wij om na het aanleggen van het vlonderterras deze direct te behandelen. Daardoor komt er een laagje over de planken heen waardoor veel vuil van de plank afspoelt. Ook is het handig om maandelijks met een harde bezem de vlonder te vegen. Gebruik geen hogedrukspuit om uw terras schoon te maken!