SLS/CLS-hout

Gadero Houtsoorten

SLS/CLS-hout

SLS / CLS hout

SLS of CLS is een term die u veel voorbij ziet komen als u op zoek bent naar balken van vurenhout. Met SLS/CLS-hout worden onbehandelde vuren houten balken bedoeld met licht afgeronde hoekjes. De term SLS komt uit Scandinavië, CLS uit Noord-Amerika/Canada. SLS staat voor Scandinavian Lumber Standard, CLS voor Canadian Lumber Standard. Het SLS- of CLS-hout in geschaafd blank vuren wordt veel gebruikt voor staanders voor binnenwanden en houtskeletbouw. Populaire kopmaten zijn 38 x 89 mm, 38 x 120 mm en verschillende grotere maten.

  • Duurzaamheidsklasse 5
  • Dit hout is niet geschikt voor buitengebruik.
  • Veel gebruikt als staanders of constructiehout.
  • Er zit kwaliteitsverschil tussen Scandinavisch en Midden-Europees vuren, de Scandinavise variant is van betere kwaliteit.

Rek vuren balken SLS hout

Duurzaamheid SLS-vurenhout

De duurzaamheid van SLS/CLS-vurenhout is beperkt en daardoor alleen geschikt voor ruimtes waar vocht geen rol speelt. Vurenhout heeft duurzaamheidsklasse 5 en is dus onbehandeld ongeschikt voor buitengebruik. Bij houthandel Gadero kunt u ook kiezen voor geïmpregneerde balken in vergelijkbare maten.

Populair SLS-hout: geschaafd vuren

Binnen het SLS- en CLS-hout worden zowel Scandinavisch als Midden-Europees vurenhout aangeboden door verschillende spelers op de markt. Officieel is SLS- of CLS-hout nooit uit Midden-Europa, maar in de zie je het anders. Dus let op, want tussen Noord- en Midden-Europees hout is er een wereld van verschil. Midden-Europees vuren komt uit landen zoals Duitsland en Polen. Daar groeien de bomen simpelweg sneller en daardoor zijn de noesten groter en het hout opener, en dus minder duurzaam. Scandinavisch vurenhout komt uit landen als Zweden, Finland, Estland, Letland en Rusland. Daar zijn de noesten veel kleiner en heeft het hout minder last van werking door de dichtere structuur. 

Traphout vuren SLS

Kwaliteit vurenhout

Binnen vurenhout zijn er verschillende kwaliteitsgradatie: A, B, C en D. Doorgaans leveren wij hoogwaardig vuren in C-kwaliteit met sterkteklasse C18. Daarin zitten enkele noesten, maar wel kleinere dan bij D-vuren. Ons Scandinavisch C-vuren is ook recht, geschaafd en gedroogd. Bij B-vuren hebt u geen noesten en dat wordt doorgaans alleen gebruikt voor kastdeurtjes en andere hoogwaardige toepassingen.

Bij Gadero leveren we binnen ons geschaafd en onbehandeld vurenhoutassortiment uitsluitend Noord-Europees (Scandinavisch) vuren van hoogwaardige C-kwaliteit. Bekijk ons assortiment SLS/CLS-hout op de pagina 'geschaafd vuren'.