Meranti

Gadero Houtsoorten

Meranti

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Kozijnen
  • Plaatmateriaal
  • Deuren
  • Gevelbekleding

Herkomst:

Indonesie en Maleisie

Duurzaamheid:

Klasse 2-4

kleur & Textuur:

Kernhout van Meranti donkerrood, licht roodbruin, bleekroze en rozerood

Meranti hout

Meranti is de verzamelnaam van verschillende loofhoutsoorten afkomstig uit Indonesië en Maleisië. Het is een populaire houtsoort in de bouwwereld. Lange tijd was het zelfs de enige tropische hardhoutsoort die in de bouw werd gebruikt. Er is een grote variatie in duurzaamheid binnen Meranti door het gebruik van verschillende houtsoorten. Vandaar dat deze houtsoort duurzaamheidsklasse 2-4 heeft. Ze is geschikt voor veel toepassingen, van kozijnen en deuren tot gevelbekleding en plaatmateriaal. Meranti komt ook vaak voor met een grondlaag of vingerlas.

  • Verzamelnaam voor verschillende hardhoutsoorten
  • Veel onderling kleurverschil door gebruik van verschillende boomstammen

Uitvoeringen & toepassingen

Eigenschappen Meranti hardhout

Door het gebruik van een groot aantal verschillende houtsoorten zit er ook veel variatie in de kleur van het hout. Kernhout van meranti komt voor in donkerrood, licht roodbruin, bleekroze en rozerood. Meranti is goed te bewerken, zowel met de hand als machinaal. Daarnaast is het goed te boren en te schroeven, wel altijd even voorboren. Fineer van Meranti wordt op grote schaal gebruikt om triplex te produceren. Meranti is dus zeer veelzijdig te gebruiken, dankzij de vele verschillende boomsoorten.

Bewerken van Meranti

Het bewerken van Meranti is zeer makkelijk. Zowel met de hand als met een machine gaat het zagen, boren, schroeven etc. zeer eenvoudig.

Voor het behandelen van het hout kunt u olie of beits gebruiken. En wilt u het hardhout een kleur geven, dan is het belangrijk om het hout eerst goed te ontvetten en licht op te schuren