Ben jij op zoek naar een duurzame oplossing om je oprit of tuin mee te bestraten? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment klinkers op deze pagina. Variërend van strakke gebakken klinkers tot authentieke getrommelde klinkers. Laat je inspireren tot de mooiste tuinontwerpen in onze Gadero TV afleveringen. We bieden klinkers aan in veel verschillende stijlen, kleuren en maten. Kortom, voor elke tuin is een mooie oplossing met onze A-kwaliteit klinkers.
46 producten
De betonklinkers, ook wel BKK, dikformaat of BSS klinkers genoemd, zijn een veel gebruikte en functionele bestrating die dankzij de kwalitatief sterke eigenschappen een zware belasting aankan. De betonklinkers zijn makkelijk aan te leggen. Door de dikte van de betonklinkers zijn ze zeer duurzaam en geschikt voor het bestraten van alle oppervlaktes zoals je oprit en je terras.
Getrommelde klinkers zijn stenen die na productie in een centrifuge worden gestopt. In deze centrifuge worden de klinkers hard door elkaar geschud waardoor hoekjes en randjes afbreken van de klinkers. Dit proces gaat niet ten koste van de kwaliteit van de bestrating, maar geeft wel een prachtige authentieke, rustieke look. Met getrommelde klinkers geef je je tuin dus een nostalgisch en stoer karakter.
Gebakken klinkers zijn stenen die gemaakt zijn van gebakken klei. Daarom zijn ze duurzaam en bestand tegen verschillende weersinvloeden. De klei wordt, nadat het gewonnen is, in de juiste vorm gegoten. Hierna wordt het klei gedroogd en gebakken in een oven op ongeveer 1200°C. De karakteristieke aardse uitstraling van de gebakken klinker geeft een strak uiterlijk aan je tuin. Bij Gadero kun je gebakken klinkers bestellen in veel verschillende kleuren.
Klinkers zijn over het algemeen grotere bestrating stenen. Vaak worden klinkers gemaakt van klei of beton. We zien ze vaak terug bij de aanleg van wegen, opritten en grote oppervlakten. Waaltjes zijn iets kleiner, meestal gebakken van klei en ze worden voornamelijk gebruikt voor paden terrassen. Het verschil tussen klinkers en waaltjes zit hem voornamelijk in het formaat.
Het plaatsen van klinkers gaat iets anders dan het plaatsen van tegels. Hieronder hebben we een beknopte samenvatting van onze uitgebreide klustips op een rijtje gezet. Lees onze volledige klustips goed door voordat je daadwerkelijk de klinkers gaat plaatsen in je oprit of tuin.
Voorbereiding: Begin met een goede voorbereiding. Kies klinkers van minimaal 6 centimeter als je een oprit gaat maken. Om het aantal benodigde klinkers uit te rekenen, kun je de oppervlakte van het te bestraten terrein opmeten. Houd rekening met een snijverlies van 8%. Zet het oppervlak dat je wilt bestraten af met piketpalen. Het is raadzaam om te beginnen vanaf één vast punt, zoals je garage of je huis.
Afgraven: Wij raden aan om bij een oprit minimaal 20-25 centimeter af te graven. Gebruik zand of gebroken puin als onderlaag. Dit geeft een stabiele ondergrond voor je oprit. Om plasvorming te voorkomen raden wij aan om de ondergrond elke strekkende meter ongeveer 1 centimeter te laten zakken richting de afwatering.
Opsluitbanden: Plaats de opsluitbanden langs de rand van het te bestraten oppervlak, om de juiste afstand te bepalen raden wij aan om eerst een rij klinkers te leggen. Zorg voor voldoende diepte. Wij adviseren 8 cm brede opsluitbanden bij een oprit om eventuele verschuivingen van de klinkers te voorkomen.
Ondergrond: Leg de klinkers altijd hoger dan het aangrenzende oppervlak, je gaat immers nog natrillen, dit zorgt ervoor dat je klinkers nog circa 1 cm zakken. Zorg dat de ondergrond voldoende draineert, dit kan door gebroken puin te gebruiken.
Stabiliseren: Om er voor te zorgen dat je oprit uiteindelijk vlak komt te liggen moet je de ondervloer stabiel maken. Hiervoor kun je een stabilisé mengsel van zuiver gewassen rivierzand met cement(1 deel cement met 5 tot 7 delen zand) gebruiken. Om het het mengen van grote hoeveelheden zand met cement te voorkomen, kun je de cementlaag ook achteraf over het zand heen strooien. Vervolgens kun je het cement enkele centimeters diep door het zand heen harken. Let hierbij wel op dat er geen water bij het zand/cement komt. Gebeurt dit wel dan kan het zandbed hard worden voordat u de klinkers heeft gelegd. Houd er rekening mee dat bij het aftrillen van de oprit de zandlaag nog wel 10 tot 15% kan zakken.
Klinkers leggen: Leg de klinkers met een voeg van ongeveer 1 millimeter. Bij onze betonklinkers gebeurt dit automatisch door de geïntegreerde afstandhouders. Wanneer de klinkers gelegd zijn, is het belangrijk om de oprit in te vegen met inveegzand.
Afwerking: Na het trillen is het raadzaam om nog een keer inveegzand op je oprit aan te brengen. Na enkele weken zorgt de wind ervoor dat het zand in de voegen komt.
Het voordeel van klinkers is dat je ze kunt leggen in veel verschillende verbanden. Elk legpatroon heeft zijn eigen stijl. Hieronder hebben we de meest populaire legverbanden beschreven. Lees ons blog om meer te weten te komen over legverbanden en wat deze kunnen betekenen voor je tuin.
In een halfsteensverband worden klinkers zo gelegd dat de helft van de lengte van de klinker verschoven is ten opzichte van de aangrenzende rij. Dit verband geeft een rustig en strak gevoel.
Een visgraatpatroon is een legverband waarbij de betonklinkers onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de randen worden geplaatst. Dit geeft een aantrekkelijk zigzagpatroon dat steeds vaker wordt gebruikt voor opritten en tuinpaden.
Je kunt ook klinkers leggen in een blokverband. Hierbij leg je elke rij recht boven de vorige rij. Hierdoor ontstaat een rechthoekig blok patroon. Deze manier van leggen kun je prima gebruiken als terras of looppad. Echter raden wij het niet aan om je oprit in een blokverband te leggen in verband met de stabiliteit.
Klinkers hebben relatief weinig onderhoud dankzij de sterke eigenschappen. Er zit natuurlijk wel verschil in kwaliteit (en dus mate van onderhoud) per serie. Als je vuil of vlekken op je terras of oprit hebt, kun je dit het beste eraf schrobben met warm water en een bezem. Gebruik eventueel een mild schoonmaakmiddel. Wij raden het altijd af om een hogedrukreiniger te gebruiken bij je bestrating omdat dit ten koste gaat van de deklaag.
Controleer regelmatig de voegen tussen de klinkers. Herstel eventuele beschadigingen om de levensduur van je bestrating te verlengen.
Vaak hebben klinkers van zichzelf al een deklaag of impregnatie. Indien je klinkers geen impregneerlaag hebben, kun je overwegen om na het leggen zelf nog een impregneerlaag toe te voegen aan je klinkers.
Bestel nu online je klinkers van de hoogste kwaliteit bij sierbestratinghandel Gadero. Wij leveren bestrating, tuintegels en stapelblokken binnen enkele werkdagen in heel Nederland, België en Duitsland onder gunstige thuiswinkel waarborg voorwaarden. Zo bezorgt steen handel Gadero onder andere in Noord-Holland, Amsterdam, Almere, Eindhoven, Breda, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Friesland. Kies uit A-merken als MBI, Excluton en Gardenlux. Kom kijken in onze showroom!