Logo Gadero
service
Klustip

Oprit met stenen aanleggen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst13/05/2019

Bent u van plan om een strakke en stevige oprit te leggen? Lees dan hieronder ons stappenplan met handige tips zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Opritbestrating kopen? Bekijk dan de pagina opritbestrating voor straatstenen, klinkers in waal- of dikformaat en stenen in banenverband.

GeoKlinker Roma Sfeer
Gemiddeld
1
Voorbereiding oprit leggen

Voor een oprit raden wij klinkers aan met een dikte van minimaal 6 cm, bij voorkeur 7 cm. Zo bent u er zeker van dat de oprit niet verzakt wanneer er een voertuig overheen rijdt. Onder de categorie bestrating in onze webshop zijn verschillende soorten waal-, dikformaat- en BKK-klinkers met een dikte van minimaal 6 cm te vinden. Voor opritten die intensief worden gebruikt door zware auto's, kiest u het best een dikker BKK- of dikformaat. Voor bestrating zijn er vele legverbanden mogelijk. Wij raden het visgraatlegverband (of eventueel het ellebooglegverband) aan. Dat zorgt voor een optimale verdeling van de druk over het oppervlak.

Om het aantal klinkers te berekenen dat u nodig hebt, meet u de oppervlakte van het terrein op. Denk wel aan het snijverlies. Wij gaan uit van een gemiddeld snijverlies van 8% procent bij het visgraatlegverband.

Zet het stuk dat u wilt bestraten af met piketten. Geef op de piketten aan op welke hoogte de uiteindelijke klinkers moeten komen. Het is raadzaam om te beginnen vanuit een vast punt zoals bijvoorbeeld uw garage of huis.

2
Afgraven

Voor zwaarbelaste plaatsen als een oprit is een afgraving van minimaal 20 cm nodig en liever nog 25 cm. Om plasvorming op uw oprit te voorkomen, kunt u bij het afgraven na elke meter 1 centimeter dieper graven. Zo zorgt u ervoor dat de oprit lichtjes afloopt en er geen water op blijft liggen. Als u een grotere hoogte moet overbruggen is het goed om een laag puingranulaat als onderlaag te leggen onder uw oprit en daarna bijvoorbeeld 20 cm zand. Puingranulaat is een zeer sterke onderlaag die u ook gewoon aftrilt met een trilplaat.

3
Betonbanden/kantopsluitingen

Plaats de betonbanden langs de rand van het oppervlak. Om de juiste afstand te bepalen raden wij aan om eerst een rij klinkers te leggen. Zorg voor genoeg diepte. Wij adviseren om te werken met opsluitbanden van 8 cm breed om verschuivingen van de klinkers te voorkomen. Deze betonbanden zijn ook in onze webshop te koop. Plaats de betonbanden vervolgens in mager beton (= 1 deel cement met 5 tot 7 delen zand) 2 centimeter lager dan de stenen. Dat voorkomt dat de betonbanden achteraf boven de bestrating uitkomen.

4
Ondergrond

Leg de klinkers altijd hoger dan het terrein ernaast. Omdat u nog gaat natrillen, zullen uw klinkers 1 cm zakken. Bovendien zorgt het ervoor dat zand van de oprit afspoelt in plaats van erop. Zorg dat de ondergrond genoeg draineert. Dat kan door betonpuin te gebruiken als ondergrond of door gaten te boren in een dichte ondergrond. Vul de gaten vervolgens met een drainageslang gevuld met betonpuin of kiezel. Betonpuin zorgt voor de beste waterafvoer.

5
Stabiliseren

Om ervoor te zorgen dat uw oprit vlak is, moet u de ondervloer stabiel maken. Dat doet u bijvoorbeeld met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand met cement (1 deel cement met 5 tot 7 delen zand). Om geen grote hoeveelheden zand met cement te moeten mengen, kunt u de cementlaag ook achteraf over het zand strooien. Vervolgens kunt u de cement enkele centimeters diep door het zand harken. Let wel op dat er geen water bij het mengsel komt. Gebeurt dat wel, dan kan het zandbed hard worden voordat u de klinkers hebt gelegd. Hou er rekening mee dat bij het aftrillen van de oprit de zandlaag nog wel 10 tot 15 procent kan zakken.

6
Klinkers leggen

Als u de eerste 5 stappen hebt voltooid, kunt u beginnen met de klinkers te leggen. Begin op de plek waar uw pakken stenen staan. Zo voorkomt u dat het net gestabiliseerde zandbed beschadigd raakt tijdens het leggen van de klinkers. Ook raden wij aan om tussen elke steen een voeg van 1 millimeter aan te houden. Bij onze betonklinkers is daar al rekening mee gehouden door middel van de afstandhouders op de klinkers. Die geven uw stenen ook extra bescherming. Na het leggen van de klinkers veegt u de oprit in met zand. Dat vult de voegen die u hebt opengelaten. Vervolgens kunt u de klinkers aftrillen met een trilapparaat. Kies voor extra bescherming een trilplaat met rubbermat. Uw opritstenen zullen dan nog zowat 1,5 cm zakken.

7
Invegen en inwaaien

Strooi na het trillen nog eens zand op uw oprit en laat de wind enkele weken het werk doen. Voeg als het nodig is altijd maar weer zand toe. Neem 6 weken de tijd voor dit proces. Maak duidelijk met een stapel palletten of stenen dat uw oprit nog niet toegankelijk is voor auto's. Om spoorvorming te voorkomen is het tot slot ook goed om uw auto op verschillende plaatsen te parkeren.

Handige tips vooraf:

  • Bestel alle klinkers in één keer om kleurverschil te voorkomen.

  • Bij meerdere palletten mengt u de stenen door elkaar voor een goed verdeelde kleurenmix in uw oprit.

  • Haal de stenen nooit laag voor laag van een pallet, maar van de stapel van boven naar beneden voor een goede kleurverdeling van uw bestrating.

  • Maak de bestrating niet proper met een hogedrukspuit. De stenen worden daardoor poreuzer en nemen sneller vuil op.

  • Voor een oprit waarop auto's zullen parkeren, adviseren we om ruim de tijd te nemen voor zowel het inklinken van de zandlaag als het invegen met zand na de aanleg. Herhaal het aantrillen van uw zandbed nog eens een week later.

  • Kies voor opritten bij voorkeur stenen met een minimale dikte van 7 cm.

  • Leg opritten in elleboog- of visgraadverband voor een betere drukverdeling en dus minder kans op rijsporen.

Tot slot

Zowel onze betonnen als gebakken klinkers zijn geschikt voor opritten als u minimaal een steen van 6 of 7 cm dik kiest. Onze gebakken stenen hebben een mooie vintage look, zijn zeer kleurvast, hebben minder kans op kalksporen en zijn mooi helder. Het alternatief zijn de betonnen klinkers en dikformaatstenen. Die laatste zijn aanbevolen voor opritten met zware belasting van personenwagens. Voor terreinen van bedrijven hebben wij de zogenoemde BKK-stenen met afstandhouder en facet, dus extra sterk. Gebruik nooit tegels als opritsteen. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero