Zelf een houten vlonder maken? Deze klustip/handleiding zorgt er voor dat het voor iedereen mogelijk is om een vlonderterras aan te leggen! Wij geven advies over de plaatsing en tips voor het berekenen van het aantal vlonderplanken, palen, liggers, schroeven en slotbouten. Zo kunt u straks pronken met uw eigen gemaakte terras!
Benodigdheden:
Vlonder planken
Waterpas
Handschoenen
Houtzaag
Uitzettouw + potlood
Paalhamer
Rolmaat
Grondboor
Goed begonnen is half gewonnen. Bereid u daarom goed voor. Een doordacht tuinontwerp is de basis voor een perfecte positie en de juiste afmetingen van het terras. Bij een goede voorbereiding hoort ook een goede planning. Wij raden aan om met 2 personen de zaak aan te pakken. Zorg er ook voor dat u (vrijwel) meteen aan het werk kan gaan eens uw bestelling met terrashout is aangekomen. Regen, zon, weer en wind kunnen het hout krom doen trekken en dat ziet u natuurlijk liever niet gebeuren.
Graaf indien nodig onder uw toekomstige terras circa 20 centimeter grond af. De eerste 10 centimeter bedekt u met wit zand. Bij zeer harde grondsoorten en in vochtige gebieden is het raadzaam om drainage onder het terras te leggen.
Ondergrond van zand
Na het uitlijnen en uitzetten kunt u beginnen met gaten te maken voor de piketpalen van 6 x 6 cm met de grondboor van 7 cm. Plaats de palen (bij voorkeur in hardhout) ongeveer 90 tot 100 centimeter diep in de grond. Zo voorkomt u bij strenge vorst dat de palen omhoog komen. Plaats de palen in een rij maximaal 50 centimeter uit elkaar en de draagbalken onderling 40 centimeter uit elkaar. Bij een terras met planken van 18 of 19 mm dikte of composiet mogen de draagbalken maximaal 30 cm uit elkaar te staan. U hebt jarenlang plezier van een (hard)houten fundering, zet daarom de draagbalken zeker ver genoeg uiteen! Wilt u wat geld besparen, doe dat dan door te kiezen voor een dunnere plank in hardhout, bijvoorbeeld eentje van 21 mm of 25 mm in plaats van 28 mm. Hou bij het positioneren van de palen rekening met het feit dat de draagbalken met m8-slotbouten LANGS de paalrijen worden gemonteerd en niet OP de paalkoppen (zie stap 5). Dat scheelt u een hoop werk.
Palen plaatsen
Is uw terras breder dan onze maximale planklengte van ruim 5 meter? Hou dan bij het bepalen van de positie van de draagbalken (en dus de palen) rekening met het verspringen van de planknaden.
De worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid kan groeien tussen uw terrasplanken. Snij met een breekmes altijd een kruisje op de paalkoppen. Zorg dat de gronddoek circa 10 centimeter onder de draagbalken komt, zodat uw terras goed kan ventileren.
Worteldoek leggen
Nu kunt u de draagbalken (ook wel dwarsbalken genoemd) monteren aan de vierkante grondpalen. Monteer ze nooit op de palen maar aan de zijkant ervan. Dat geeft meer stevigheid dan een bevestiging in het kopse hout.
Met de dopsleutel of dopbit kunt u de moer aandraaien.
Slotbout monteren
Het mooiste werk kan nu starten: het monteren en vastschroeven van de terrasplanken op de draagbalken. Leg de eerste plank minstens 1,5 cm vanaf de muur af. Zo heeft uw houten terras genoeg ruimte om te kunnen 'werken'. Hardhouten planken moet u altijd voorboren. Dat mag u niet doen bij geïmpregneerde planken en draagbalken: de schroef heeft dan nog te weinig grip op het (zachtere) hout). Op plaatsen waar het terras minder snel droog kan waaien, raden wij aan om minstens 3 schroeven per 'kruising' op de onderligger te gebruiken. Zorg ervoor dat de schroeven niet te diep worden gedraaid, anders bestaat de kans dat de schroefkop afbreekt. Dat kan op termijn loszittende planken veroorzaken. Schroef onze Torx 5 x 50 mm-terrasschroeven altijd in één beweging vast. Gebruik eventueel bruine zeep op de schroeven om ze soepeler vast te draaien.
Let op: u moet hardhouten terrasplanken altijd voorboren met metaalspiraal van 3,5 mm of hardhoutboor (en dus NIET met een boordikte van 3 en 4 mm, want zo verliest u stevigheid). Schroef ze vast met Torx-schroeven van 5 x 50 mm (bij ons te koop). Draagbalken van naaldhout mag u nooit voorboren, hardhouten balken wel met dezelfde 3,5 mm-boor.
Terrasplanken monteren
Wilt u een terras breder dan 5 meter (onze maximale planklengte) maken? Dan is het het mooiste om de naden te laten verspringen. Zorg er altijd voor dat de wind onder het terras door kan waaien (vrije bodemruimte). Anders zal het terrasdek niet (snel) droog kunnen worden na een periode van regen. Dat kan extreme werking veroorzaken of er zelfs voor zorgen dat de planken loskomen.
Naden altijd mooi laten verspringen
Heb je hardhouten vlonderplanken? Dan moet je de vlonderschroeven voorboren. Heb je geïmpregneerde vlonderplanken? Dan kun je deze beter niet voor boren. Anders hebben de schroeven minder grip op het (zachtere hout) in de 2e groef gerekend van de zijkant van de plank. Ons advies is om 3 schroeven te gebruiken op plaatsen waar de vlonder minder snel droog kan waaien. Plaats deze per 'kruising' op de onderligger. Draai de schroeven niet te diep! Maar zorg wel dat je planken vast zijn. Dan is er een kans dat de schroefkop afbreekt wat kan zorgen voor loszittende planken. Schroef de Torx 5x50 mm vlonderschroeven in 1 beweging vast.
Let op! Boor je hardhouten vlonderplanken en (hardhouten) balken of gewone dwarsbalken voor met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor (kies niet voor 3 of 4 mm, zo verlies je stevigheid) en schroef deze vast met 5x50 mm Torx schroeven.
Berekening maken: Deel het aantal strekkende meters benodigde vlonderplanken (7 stuks bij planken van 14.5 cm per meter breedte) door 0.40 en doe dit vervolgens x 2 (voor 2 schroeven om de 40 cm per plank). Bij een vlonder van 5.20 x 4 meter heeft u dus 5.20 x 4 x 7 / 0.4 x 2 = 728 schroeven nodig.
Tot slot veegt u nog even de splinters van het terras. Nu bent u klaar en kunt u uw tuinmeubelen op uw terras zetten. Voorkom kleurverschil door uw terrasmeubelen regelmatig te verplaatsen en/of in de winter op te bergen.
Het terras vegen
Zaag eventuele te lange liggers en planken nu pas af. De zijkanten van het terras kunt u afwerken met staande plank of een speciale kantplank.
Draagbalk afzagen
Uw terras heeft op zich geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd kleurt uw terras potloodgrijs. U kunt vergrijzing tegengaan door na enkele weken 'uitzweten' van de planken bangkirai-olie te smeren met een blokborstel. Herhaal dat 2 keer per jaar om de houtkleur vast te houden.
Wij raden u wel aan om uw terras vrij van algen, vuil en water (sneeuw en ijs) te houden, zodat u minder kans hebt om uit te glijden. Met een stevige bezem of borstel de groeven proper houden, zorgt voor een betere antislipwerking.
Wist u dat ... vlakgeschaafde terrasplanken gemakkelijker proper te houden (en dus minder glad) zijn en daardoor almaar populairder worden? Zie vlakgeschaafde terrasplanken.
1. Tegelterras. Dit terras wordt gelegd met kant-en-klare of prefab houten terrastegels. Die zijn verkrijgbaar in de afmetingen 30 x 30 cm, 50 x 50 cm en 100 x 100 cm. Dit product is zeer gemakkelijk aan te brengen op stoeptegels of een balkon en is verkrijgbaar in geïmpregneerd naaldhout en bangkirai-hardhout, zie terrastegels.
2. Plankenterras. Daarnaast kennen we de terrassen die zijn opgebouwd uit losse planken. De terrasplanken zijn hier verkrijgbaar in lengtes tot ruim 5 meter. De planken liggen op dwarsbalken, die op hun beurt met vierkante palen zijn verbonden met de grond of op tegels rusten.
Hieronder gaan we dieper in op het bouwen van een terras met planken.
Wilt u zelf uw houten terras bouwen? Lees dan onze handleiding. Daarin vindt u advies over de plaatsing en tips voor het berekenen van het aantal terrasplanken, palen, draagbalken, schroeven en slotbouten dat u nodig hebt. Met onze montagetips en uitleg kan iedereen een houten terras aanleggen.
Denk goed na over de grootte van uw terras. Voor een terras met een eettafel met 4 stoelen en een ligbed, hebt u al snel een oppervlakte van 5 op 4 meter nodig.
Een terras maken gaat een pak sneller als u met twee personen bent. Hou kinderen uit de buurt. We raden ook aan om werkschoenen en -handschoenen te dragen. Zo voorkomt u houtsplinters in uw hand en andere ongelukken.
Zorg dat u uitzetdraad, grondboor, paalhamer, houtzaag, boormachine, accuboormachine, slotbout en schroefboortjes, dopsleutel en breekmes voor de worteldoek klaar heeft liggen of bestel deze mee op Gadero.be.
Pak eerst een potlood en (ruitjes)papier voor een schets van uw terras. Dat helpt u bij de berekening van de hoeveelheid terrasplanken die u nodig hebt.
Hou u voor de draagbalken altijd aan de maximale afstand die wij aanraden. Bespaar niet op uw fundering!
De ruimte tussen de terrasplanken is 8 tot 15 mm (droge plank 15 mm, natte plank 8-10 mm). Bij hardhout is minder tussenruimte nodig dan bij naaldhout. Meer informatie vindt u hieronder.
Wij geven alleen garantie op onze terrasproducten als ze uitsluitend met onze materialen (inclusief bevestigingsmaterialen) zijn gemaakt en voldoen aan de richtlijnen in dit stappenplan.
Vierkante palen: u kunt het best een schets maken van uw terras. Zet daarin de palen 40 cm uit elkaar, zowel in de onderlinge lengte als de breedte (de tussenruimte voor de volgende draagbalk). Begin en eindig altijd met een paal voor elke draagbalk. Ook begint en eindigt u het best altijd met een draagbalk, eventueel met maximaal 10 cm oversteeksel. Bij een terras van 400 op 520 cm hebt u dus 11 draagbalken (400 cm / 40 = 10 + 1 eindbalk) en per draagbalk 13 palen nodig (5,20/ 40 = 13 palen). In totaal dus 11 x 13 = 143 palen. Wij raden grondpalen van 1 meter lengte aan. U kunt dan het best de hardhouten gepunte palen van 6 x 6 x 100 cm bestellen, zie pagina
terraspalen. Als u de zogenoemde planklegrichting in dit voorbeeld in de 520 cm-afstand wilt hebben, dan komen de draagbalken haaks te liggen op de planklegrichting.
Worteldoek: zorg voor een klein beetje overlap als u meerdere repen nodig hebt. Wij verkopen repen van 1,65 meter breed. Denk ook aan de eventuele overlap in lengterichting. Wij raden 20 cm overlap aan.
Draagbalken: bestel hier geïmpregneerde of hardhouten draagbalken in allerlei maten. Voor standaardterrassen gebruikt u de balken van 45 x 70 mm. Plaats ze staand, dus met de kant van 70 mm omhoog. U hebt de keuze uit draagbalken van naaldhout die onder hoge keteldruk zijn geïmpregneerd, WPC-composietbalken of draagbalken in hardhout (aanbevolen). Kiest u voor een dek in hardhout, dan raden we aan om ook de onderbouw volledig in hardhout aan te leggen. Dat heeft te maken met een mogelijk verschil in de zetting van het hout. Wijk nooit af van de genoemde balkafstand: meestal 40 cm bij houten terrassen en 30 cm bij terrassen in composiet.
Slotbouten: per paal hebt u 1 slotbout nodig. Wij verkopen slotbouten per doos van 50 stuks. Bij de combinatie van palen van 6 x 6 cm met draagbalken van 4,5 x 7 cm moet u voor de slotbouten kiezen van m8 x 120mm. Bij de palen van 7 x 7 cm kiest u het best voor de slotbouten van m8 x 140 mm. Bij montage van de draagbalken op tegels hebt u geen slotbouten nodig. Bevestig ze dan aan de tegels met verbindingshoekjes van 90 graden of slagbouten.
Terrasplanken: uitgaande van terrasplanken met de populaire maat van 14,5 cm breed, hebt u 7 lopende meter terrasplank nodig per vierkante meter. Om te bepalen welke planklengte u nodig hebt, houdt u het best rekening met de breedte van uw terras. Zo kunt u bij een terras tot maximaal 5 meter breed planken gebruiken van 5 meter lang. Bij 5,20 meter kiest u voor de variant van 3 en 2,40 cm lengte of kijk in ons aanbod terrasplanken voor planken van 520 cm (maximale lengte 610 cm). Indien u naden hebt, laat u de kopse naden altijd verspringen. Dat geeft optisch een mooier effect dan wanneer alle naden in een rij midden in uw terras zitten. Hou altijd rekening met genoeg ruimte tussen de planken, onderschat de werking van hout niet! Bij hardhouten planken van 14,5 cm breed moet u minimaal 8 mm tussenruimte aanhouden en bij naaldhouten planken minimaal 1 cm. Bepaal vooraf of u uw planken in de lengte- of de breedterichting wilt leggen. Het gemakkelijkste is om een schets te maken van de terras en de palen en draagbalken te tekenen. Zo kunt u bepalen hoeveel planken u nodig hebt, inclusief zaagverlies. Ga uit van 14,5 + 1 cm tussenruimte per breedte. Deel uw totale lengte door 15,5 voor het aantal banen. Op zoek naar ideeën? Snuister dan eens in ons complete aanbod geïmpregneerde terrasplanken en de exemplaren in hardhout en composiet, glad of met ribbel. Hou naast voldoende ruimte tussen de planken ook ruimte vrij aan de kopse kant voor werking van de planken. Wist u dat onze langste terrasplank 610 cm lang is?
Schroeven: u deelt het totale aantal lopende meter terrasplanken dat u nodig hebt door 0,40 en vermenigvuldigt dit getal met 2 (2 schroeven om de 40 cm in elke plank). Bij een terras van 5,20 x 4 meter hebt u dus 5,20 x 4 x 7/0,4 x 2 = 728 schroeven nodig. Wij verkopen terrasschroeven per 4 doosjes van samen 200 stuks. Of u kunt ook kiezen voor een emmer met 500 stuks.
Wilt u als doe-het-zelfklusser zelf een houten terras aanleggen? Lees dan ons 'quick scan'-stappenplan.
Plaats de verschillende rijen piketpalen om de 40 cm voor de fundering van uw terras. Zorg voor circa 20 cm ventilatieruimte onder uw terras.
Monteer de balken van 4,5 cm met onze slotbouten van m8 x 120 mm op de piketpalen van 6 x 6 x 100 cm. Plaats bij de laatste rij de balk aan de buitenkant.
Monteer de terrasplanken, blijf minimaal 2,5 cm weg van gebouwen en laat maximaal enkele centimeters oversteken. Monteer met 2 schroeven per kruising van plank/balk.
Zet voor het laatste stukje de piketpalen van 6 x 6 x 100 cm circa 80 cm in de grond met grondboor en paalhamer.
Leg een worteldoek over de paalkoppen en snij ze daarna uit.
Monteer de dwarsbalken aan de ZIJKANT van uw palenrij.
Bij palen van 6 x 6 cm en draagbalken van 4,5 x 7 cm gebruikt u het best de slotbout m8 x120mm. Draagbalken van geïmpregneerd naaldhout mag u nooit voorboren, bij balken in hardhout moet u dat wel altijd doen met de exacte boormaat die wij aangeven.
Houd een afstand van minimaal 8 mm tussen de planken bij hardhout en 10 mm bij naaldhout. Blijf minimaal 2 tot 2,5 cm van uw woning (voor de werking van het hout). Bij Keruing-hardhout laat u altijd minimaal 1 cm ruimte tussen de planken en blijft u 3 cm van uw woning. Keruing zet namelijk net iets meer uit dan bangkirai-hout.
Wilt u in plaats van een terras een overkapt verandaterras? Bekijk dan ons stappenplan veranda maken.
Voor het leggen van een terras met composiet vlonderplanken gelden per merk strikte voorwaarden qua balkafstand, percentage afschot en bevestiging (elk merk heeft zijn eigen type clips). Bekijk onze pagina met terrasplanken in composiet voor o.a. massieve terrasdelen van A-kwaliteit van Easydeck en Megawood tot goedkope terrasplanken in kunststof met holkamer van Gadero, Elephant en Fesca.
Een terras bestellen, gaat heel gemakkelijk via de website van Gadero.be. Wilt u een offerte? Plaats dan de gewenste items in uw winkelwagentje (bestellen NIET verplicht), u krijgt automatisch de totaalprijs inclusief leveringskosten (hoe meer u bestelt, hoe lager de leveringskosten). U kunt in het winkelwagentje ook op de PDF-button klikken voor een offerte en ze opslaan. Voor vragen kunt u ons bereiken op het telefoonnummer 03 808 17 89 en via e-mail.