Logo Gadero
service
Klustip

Houten potdekselplanken / stapelplanken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst13/10/2022

Steeds meer mensen willen een dichte schutting. Daarvoor zijn zogenaamde potdekselplanken zeer geschikt, deze planken worden ook wel Zweeds rabat genoemd. Lees onderstaande handige tips voor potdekselen van wanden en schuttingen. 

potdekselplanken zweeds rabat hardhout
Gemiddeld
1
Palen plaatsen

Bij stevige wind krijgt een dichte schutting van potdekselplanken wat te verduren. Voldoende en stevige palen plaatsen is dus een must. Wij raden aan om palen te zetten om de 50 cm, met een minimale dikte van 7 x 7 cm bij hardhout en 88 x 88 mm bij geïmpregneerde tuinpalen. Ook bij lariks-douglas-schuttingen adviseren we geïmpregneerde of hardhouten palen. Onbehandelde lariks-douglas-tuinpalen zijn immers minder geschikt voor in de grond (tenzij u ze eerst 2 keer met teer behandelt). Bekijk hardhouten en geïmpregneerde palen op onze pagina schuttingpalen.

De lengte van de palen is ook van belang. Bij een schutting van 180 of 200 cm adviseren we om palen van 300 cm hoog te gebruiken. Giet er snelcement bij indien u een 'slappe' grondsoort hebt, zoals zand.

2
Potdekselplanken

Het leukste werk kan nu beginnen: de plaatsing van de potdekselplanken of stapelplanken. Begin altijd onderaan en blijf 5 cm weg van uw border. Zo blijven uw planken properder en droger, én gaan ze langer mee. Begin altijd met de breedste kant naar onderen gericht en stapel zo omhoog. Nooit te strak monteren, maar losjes op mekaar stapelen! Gebruik per paal en plank 2 schroeven van 4 x 50 mm. Schroef ze altijd op zowat 4 cm vanaf de zijkanten, zodat u in het dikste gedeelte van uw plank schroeft. Bij hardhouten palen boort u het best even voor.

Ook mooi is om uw planken iets te verdiepen tussen uw palen, in plaats van ze op uw palen te monteren. Zo kunt u ook een hoek maken. Bestel dan een balk van 45 x 7 en monteer die op uw tuinpalen van 88 x 88 mm of 9 x 9 cm.

Doe-het-zelf video - Potdekselplanken monteren

3
Potdekselplanken kiezen

Wij hebben potdekselplanken in zowel de standaardbreedte 14,5 cm als extra brede exemplaren van 19,5 cm. Let altijd even op de werkende hoogte, meestal een 1,5 cm minder dan de totale breedte. Kies bij houthandel Gadero uit geïmpregneerde potdekselplanken of lariks-douglas-planken in Zweeds rabat, blank of zwart gespoten. Let op: onze dubbel gespoten zwarte rabatplanken blijven jarenlang zwart. Maar pas op met staanders van gedompeld zwart. Hun kleur verschraalt al na 3 maanden. Indien u grijze potdekselplanken wilt, bestel dan onze voordelige profielen in Zweeds rabat van grijs steigerhout.

4
Zweeds rabat bestellen

Ontdek het gemak van het online bestellen van potdekselplanken bij Gadero.be. Kies uit blanke of zwarte planken in lariks-douglas, standaard of extra breed. Of ontdek onze geïmpregneerde potdekselplanken in blank of grijs steigerhout. Nergens meer keuze, een aantrekkelijke prijs en goede kwaliteit!

potdeksel schutting zweeds rabat

Werk bij voorkeur met hardhouten palen van minimaal 7 x 7 cm dik.

houten schutting zweeds rabat stapelen

Zet de eerste potdekselplank met de brede kant naar beneden, plaats 2 schroeven op 1/3 en 2/3 van de plank (niet in de 'lip').

zweeds rabat potdekselplank

Wie dat wenst, kan de schutting langs de twee kanten bekleden met potdekselplanken.

Voordat u begint...

Stel uzelf de vraag of u een enkelzijdige of dubbelzijdige beklede wand van uw overkapping of schutting wilt maken. Immers bij potdekselplanken heeft u maar een 1-zijdig aanzicht. Indien u de schutting aan beide kanten gelijk wilt hebben dient u beide kanten met potdekselplanken te bekleden. Ook kunt u bij een erfafscheiding met 2 gelijke zijden kiezen voor gleufpalen met blokhutprofielen, dan heeft u geen dubbele bekleding nodig.

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!