Egeltjes zijn belangrijker voor uw tuin dan u denkt. Deze schattige kleine diertjes eten namelijk veel van de insecten op voordat ze uw planten kunnen aanvallen. Maar het is voor deze dieren moeilijk om de winter door te komen, zeker nu er in tuinen steeds minder verstopplekken zijn. Als u egels wilt helpen dan bouwt u een winterhuisje voor ze.
Hier kunnen ze zich warm en veilig terugtrekken voor hun winterslaap, zodat ze in het voorjaar weer verder kunnen gaan met het beschermen van uw planten. Hoe u dat doet? Dat leggen we hieronder uit.
Egels zijn echte helpers in uw tuin. Veel van de insecten die wij als gevaar voor onze tuin beschouwen zijn voor hun een feestmaal. Vanaf november tot maart zoeken egels een plekje om tot rust te komen voor de winter. Het grootste gevaar voor egels in de winter zijn kou en vocht. Wilt u dat ze u in het voorjaar weer ondersteunen in de tuin? Bouw dan een winterhuisje voor ze. Over het algemeen maken egels zelf een beschut plekje van bladeren en takken, maar veel tuinen zijn goed onderhouden of bestaan uit tegels zodat er weinig voor de egel overblijft.
Winterhuisjes voor egels zijn kant-en-klaar te koop, maar het is natuurlijk veel leuker om dit zelf te doen. Moeilijk is het niet. Het enige wat u nodig heeft is een paar planken of platen, zoals deze 1.6 cm dikke geïmpregneerde grenen planken of deze hardhouten multiplex platen, om een vierkante kist in elkaar te schroeven. Of gebruik schaaldelen voor een leuk huisje, zoals op de foto. Daarnaast heeft u nog wat hout nodig, zoals gestapelde kleine balkjes, voor een toegangstunnel. Dit zorgt ervoor dat de egel genoeg ruimte heeft om naar binnen te komen, maar dat de kou grotendeels buiten blijft.
Maak daarnaast een klein ventilatiegat, zodat er genoeg zuurstof het winterhuisje inkomt. Vul het huisje met wat dorre bladeren, dan hebben de egels een lekker nestjes. Zorg daarnaast voor wat extra isolatie door het huisje te bedekken met bladeren, aarde of takken. Denk ook aan andere beestjes zoals padden, kevers en spitsmuizen die bescherming nodig hebben. Laat dus iets meer blad en takjes in uw tuin liggen zodat deze dieren ook een veilig heenkomen kunnen maken.
Met een winterhuisje maakt u dus een veilige plek voor egels om de winter door te komen. Het maken van zo’n huisje is, zoals u hierboven ziet, helemaal niet moeilijk. Het is bijvoorbeeld ook een leuk project om samen met je kinderen te doen. Zo zijn jullie gezellig samen bezig en leren ze ook nog wat over de natuur en het leven in de tuin. Een winterhuisje is goed te combineren met een heg of een schutting en het is een leuke en zeer nuttige toevoeging aan elke tuin.
Er zijn een paar dingen waar u aan moet denken voordat u een winterhuisje plaatst. Egels zijn schuwe dieren, dus een beschut plekje is van belang. Zorg er ook voor dat uw huisdieren er niet bij kunnen. De beste plaats is dus tegen de schutting of onder de heg. Daarnaast wilt u voorkomen dat de onderkant snel gaat rotten. Het is daarom aan te raden om het huisje van hout niet direct op de grond, maar op een paar tegels te plaatsen. Als u vermoedt dat er een egeltje in het huisje zit, til dan de bovenkant niet op want daar schrikt de egel van. Plaats ook de ingang niet zo dat u de egel in en uit kan zien lopen, want dan heeft u groot kans dat uw egelhuisje leeg blijft.
Alles om zelf een egelhuisje te bouwen vindt u bij Gadero. Kijk bij onze tuinplanken, plaatmateriaal en ijzerwaren om zelf een knus huisje voor uw tuinhelper te maken.