Wilt u zelf een beschoeiing maken? Raadpleeg hier handige tips voor de aanleg van een houten keerwand of beschoeiing. Zowel voor een verhoogde tuinborder of walbeschoeiing aan de waterkant zijn deze tips te gebruiken.
Ringsleutel maat 13
Grondboor
Slangenboor
Lijmklem
Hamer
Tacker
Lange waterpas
Schep
Bepaal waar de beschoeiing moet komen en de hoogte. Bij ons kunt u naast losse beschoeiingsplanken van 15 en 20 cm breed ook de populaire kant-en-klare hardhouten schotten bestellen van 60, 80 en 100 cm hoog. Ook kunnen wij bij grotere lengtes afwijkende grotere maten leveren. Bij twijfel over de exacte hoogte (tot 1 meter) neemt u het hogere schot van 100 cm. De kant-en-klare schotten die wij aanbieden zijn 2 tot 3 meter lang, de losse planken 150 tot 550 cm. U moet dus de totale lengte delen om te berekenen hoeveel schotten u moet bestellen. Wij adviseren om bij hoeken en eindpunten 1 schot haaks op de beschoeiing in de lengte te plaatsen. Dat geeft extra stevigheid aan de eindpunten.
Bepaal hoeveel palen u nodig hebt. Wij adviseren om ten minste om de 40 cm een paal te plaatsen. Om te weten hoe hoog de paal moet zijn, kijkt u eerst weer naar de kerende grondhoogte. Bij het plaatsen van beschoeiing geldt de volgende vuistregel: 1/3 van de paal boven de grond en 2/3 van de paal onder de grond. Indien de kerende grondhoogte 100 cm is, dan neemt men palen van 300 cm lang. U vindt bijvoorbeeld hardhouten palen van 8 x 8 cm in diverse lengtes in onze webshop. Dan hebt u meteen ook een paal met duurzaamheidsklasse 1 (20-25 jaar). Bij beschoeiingen en grondkeringen raden wij altijd hardhouten palen aan. Hoe hoger de beschoeiing en hoe zwaarder de tegendruk (door parkeren van auto's of zware grond), hoe dikker de paal die u kiest. Als u losse planken gebruikt, neemt u hetzelfde aantal palen. Plaats de beschoeiing altijd een beetje schuin, ongeveer 5 graden naar binnen toe.
Bepaal hoeveel slotbouten u nodig hebt. Die gebruikt u om de schotten of planken aan de palen vast te zetten. Per paal gebruiken we standaard 3 slotbouten bij de montage van beschoeiingsschotten. Het aantal palen maal 3 is dus het aantal slotbouten. Bij beschoeiingen aan het water kunt u de onderste plank(en) onder water laten zitten en boven het water monteren. Dat gaat gemakkelijk bij het werken aan een oever van een sloot of vijver.
Naast de slotbouten is het ook handig om voor de totale lengte van de beschoeiing een afdeklat samen met 1 doos verzinkte Torx-schroeven van 50 mm te bestellen. Dat kan ook een terrasplank zijn. Ook die kunt u gemakkelijk bij ons bestellen. U kunt bij lichtere grondkeringen ook losse beschoeiingsplanken van 17 of 20 mm dik en 15 of 20 cm breed nemen om te monteren met 2 schroeven van 4 x 50 mm. Gebruik dan verzinkte schroeven, die zijn sterker dan rvs-schroeven.
Wist u dat ... Angelym Vermelho-hout minstens zo duurzaam is als Azobe-hardhout voor uw beschoeiing?
Een beschoeiing, damwand of keerwand wordt gebruikt om een hoogteverschil in de grond op te vangen. Veelal ziet men toepassingen nabij waterkanten, een sloot in de achtertuin, lagere oevers en bij glooiende terreinen. Er zijn verschillende types. De meestvoorkomende zijn:
verticale en soms horizontale damwandprofielen die in elkaar schuiven
hardhouten kant-en-klare beschoeiingsschotten in 60, 80 en 100 cm hoogte. Ook van
steenschotten kunt u een oeverversteviging maken.
duurzame hardhouten beschoeiingsplanken (ook bij ons verkrijgbaar in 15 en 20 cm hoogte en 17 of 20 mm dikte) voor maatwerkbeschoeiing
houten lage keerwanden (bijvoorbeeld rolborder of minibielsen grondkering)
Houthandel Gadero levert in heel Nederland en België beschoeiingshout bij u thuis met de BeCommerce-garantie. Wij leveren op vaste dagen per postcode uw beschoeiingspalen, -planken enzovoort. Handig!
Plaats uw beschoeiing enkele graden naar binnen toe, dus net niet helemaal recht. Kies bij een lage tuinafboording voor onze beschoeiingsplanken en bij walbeschoeiing voor onze handige schotten die u in het water kunt laten zakken.
Eens u de palen, schotten en slotbouten thuis hebt ontvangen, kunt u buiten aan de slag. Maak de ruimte waar de beschoeiing moet komen zo veel mogelijk vrij van obstakels, gras en eventuele rommel. Er is genoeg werkruimte nodig (ook al kan alles in principe met handgereedschap gebeuren). U spant een draad (uitzettouw of metselkoord werkt het beste) van begin- naar eindpunt van beschoeiing die u wilt plaatsen. Met behulp van de grondboor (zie montagematerialen) plaatst u de palen van 7 x 7 of 8 x 8 cm dik langs deze lijn (de palen mogen een beetje schuin naar binnen staan, zowat 5 graden). De laatste 20 cm geeft u de paal enkele meppen met de paalhamer. Dan staan de palen goed stevig. Probeer de paalkoppen al op de hoogte te krijgen van de bovenkant van de beschoeiing. Lukt dat niet (door bijvoorbeeld puin in de grond), dan mag u later enkele centimeters van de paalkop afzagen. Mocht u meer dan 100 meter beschoeiing willen plaatsen, dan kan het handig zijn een grondboor met motor te huren. Kleinere afstanden kunnen meestal vrij gemakkelijk met de hand worden gedaan. Na het plaatsen van de palen kunt u de schotten aan tuinkant (binnenkant) zetten. Zo staan de palen altijd aan de buitenkant en dat maakt de constructie stevig.
De schotten hebben standaard een eindlat (klamp) waar het volgende schot weer achter valt. Dat is zeer praktisch. Bevestig de schotten met 3 slotbouten van m8 x120 mm per paal. Voorboren gaat gemakkelijk met een metaalspiraalboor van 9 mm. Als u de beschoeiing zet op slappe bodem, dan is het raadzaam om enkele ankerstangen (draadeinden) te plaatsen voor de tegendruk. Om die goed te kunnen opspannen, plaatst u om de 80 cm van de beschoeiing een hardhouten 7 x 7 cm of 8 x 8 cm-paal in de tuin. Op bovenstaande 3D-prenten is duidelijk te zien hoe dat in zijn werk gaat. Boor met de metaalspiraalboor van 13 mm een gat door de ankerpaal en de beschoeiingspaal. Zet de draadeinden met de koppelmoeren aan elkaar. Opspannen kan daarna met de eindmoeren aan beide kanten (bij de ankerpaal en bij de beschoeiing). Gebruik wel de bijgeleverde rondel, anders zal de moer in het hout gaan draaien. Vervolgens kunt u met aarde aanvullen. De draadeinden komen dus onder de grond te zitten. De beschoeiing is nu gereed. U heeft er jarenlang plezier van.
Bekijk bovenstaande 5 figuren met uitleg. Zelf een beschoeiingswand maken is dan niet moeilijk meer! Nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.
Beschoeiing achterkant (onderkant)
Beschoeiing binnenkant met losse planken van 17 x 200 mm. Leg een worteldoek en vul daarna aan met aarde.
Voor het plaatsen van een afsluiting of hekwerk heeft u in Vlaanderen in principe een vergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig. Er gelden wel een aantal vrijstellingen. Open afsluitingen (van draad of draadgaas) kunt u zonder vergunning plaatsen tot 2 meter hoog. In de voortuin is een gesloten afsluiting (bijvoorbeeld een muurtje) vrijgesteld tot 1 meter hoog. In zij- en achtertuin zijn binnen een straal van 30 meter van de woning gesloten afsluitingen vrijgesteld van vergunning. Een afsluiting op de perceelgrens plaatsen kan enkel als beide buren akkoord zijn. Is er geen akkoord, dan moet u de afsluiting langs uw kant van de perceelgrens plaatsen. (Bron: www.ruimtevlaanderen.be)
Meer informatie over zelf een beschoeiing bouwen en bestellen? Kijk hier voor beschoeiingshout-artikelen en bijbehorende bevestigingsmaterialen. Wij leveren hout voor beschoeiingen met BeCommerce-garantie in heel België snel bij u thuis, zie bezorginfo.
Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!