Logo Gadero
service
Klustip

Luxe Rhombus schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst16/09/2021

Deze klustip gaat in op het monteren van een Rhombus schutting. Rhombus gevelbekleding is erg populair en geeft uw gevel of in dit geval uw schutting een luxe uitstraling. Populaire houtsoorten in rhombus zijn Western Red Cedar, Thermisch gemodificeerd grenen/vuren en tropisch hardhout. In dit stappenplan werken we met thermisch gemodificeerd hout. Dit is een nieuwe, zeer verantwoorde vorm van behandelen. Dit gebeurt op basis van stoomdruk en is niet te vergelijken met keteldruk impregneren.

Bij thermisch modificeren onder stoomdruk wordt alleen waterstoom gebruikt onder hoge druk. Door het hout thermisch te modificeren wordt het heel duurzaam. Zo onstaat er een mooie bruine kleur en de plank blijft licht. Het enige nadeel is dat het hout iets broos kan worden. Zodra het gemonteerd is, merkt u hier niks meer van. 

Luxe Rhombus profiel schutting
Eenvoudig
1
Raamwerk monteren

Monteer een 7 bij 7 cm hardhouten raamwerk van Azobé palen om de 70 cm en 4.5 bij 7 cm  hardhouten tussenbalk. Plaats 4 horizontale tussenbalken voor een zo stevig mogelijk geheel. Zaag de planken op de voor u gewenste afmeting. Let op: het thermisch vuren is eenvoudig te zagen, zorgt u ervoor dat u dit voorzichtig doet, aangezien het hout door het thermisch modificeren brozer wordt. Dit zegt daarentegen niets over de duurzaamheid van de planken. Deze planken kunnen bij juiste montage wel tientallen jaren mee. Deze Rhombus profielen van van 27 mm bij 68 mm kunt u zowel horizontaal als verticaal monteren. Deze klustip gaat over het verticaal monteren. Aangezien u deze planken op een hardhouten constructie monteert, is het van belang dat er voorgeboort en geschroeft wordt. 

schutting trellisscherm

2
Planken plaatsen

Houdt u bij het plaatsen van de planken een afstandhouder paraat van circa 1 tussenruimte. Start met voorboren in het midden van de balk en in het midden van het Rhombus profiel. Maak met een verzinkboortje eerst een verdieping voor de schroef. Gebruik hiervoor een 5 bij 50 mm Torx RVS schroef. Pak daarna de lange waterpas erbij en kijk of de schroefgaten moet op een rij zitten. Monteer daarna alle schroeven in de plank. 

Luxe Rhombus profiel schutting

3
Afwerking

Gebruik de afstandhouder voor de verdere montage van de planken. Dankzij de afstandhouder behoudt u de minimale tussenruimte. Werkt u alleen? Maak dan gebruik van een lijmklem, dan kunt u een schutting ook alleen monteren. Herhaal stap 2 totdat uw schutting klaar is, houd bij elke plank minimaal 5 mm tussenruimte aan. Blijf de waterpas gebruiken aan zowel de boven- als de zijkant, om het geheel recht te houden. Gebruik bij het monteren van de schroeven ook de lange waterpas, zo blijven de schroeven mooi op eén lijn zitten. Plaats de planken over de palen heen, zo krijgt u een super strak geheel waarbij u geen tuinpaal meer ziet. Dit geeft tevens rust.

Gerelateerde klustips van Gadero