Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Terras aan het water / steiger bouwen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst10/02/2022

Wilt u zelf een houten aanlegsteiger bij het water bouwen of een terras maken dat over het water steekt? Lees dan ons stappenplan over houten terrassen en steigers bouwen met handige zelfbouwtips en informatie over het materiaal dat u nodig hebt voor waterterras van hardhout of geïmpregneerd hout. 

Tips vooraf

- Werk in het water altijd met hardhout. Het is verboden om geïmpregneerd hout te gebruiken in het water. Kies bij voorkeur minimaal palen van 10 x 10 cm dikte voor in het water.

- Bespaar niet op balkafstanden. Als u zich aan de richtlijnen houdt, dan voorkomt u doorbuiging en onveilige situaties.

- Kies bij voorkeur voor terrasplanken met een dikte van 28 mm in hardhout (100% officieel bangkirai duurzaamheidsklasse 1) met ribbels. Hardhout van duurzaamheidsklasse 1 is beter bestand tegen water.

- Maak een stevige reling, voorkom dat kinderen er tussendoor kunnen vallen door de onderste balk op circa 20 cm hoogte te plaatsen.

- Werk met hardhouten palen van minimaal 8 x 8 cm dikte in het water, neem bij voorkeur palen van 10 x 10 cm.

- Zet schuine balken in uw onderconstructie om botsingen van bootjes tegen uw houten steiger op te vangen. 

- Test vooraf hoe diep u met een grondboor kunt boren (ook onder water). Zo weet u meteen hoe gemakkelijk of moeilijk de klus wordt. Zet de palen minimaal 1 meter in de grond. 

steiger bouwen hout
1
Vlondersteiger of Aanlegsteiger ontwerpen

Maak een schets op ruitjespapier. Hou hierbij rekening met de breedte van uw (toekomstige) boot of jacht. En bepaal ook op voorhand of u op uw terras aan het water wilt kunnen zitten (en zo ja, met hoeveel personen). Bepaal vervolgens waar de steiger exact moet komen. Bekijk ook of er genoeg diepte is ter plaatse en of de watergang eventueel moet worden uitgebaggerd. Lukt het niet zo goed met uw plan? Bel dan gerust met onze experts voor advies en/of de berekening van het terras aan het water of aanlegsteiger.

2
Materiaal benodigdheden

Aan de hand van uw plan kunt u nu het materiaal bestellen dat u nodig hebt. Voor het bouwen van een steiger adviseren wij de dikkere antislipterrasplanken van 28 mm. De onderbalken kunnen om de 40 tot 60 cm worden geplaatst. Naast de lichtere onderbalken/dwarsbalken met een dikte van 4,5 x 9,5 cm, kunt u bij ons in de shop ook zwaardere hardhouten balken bestellen van 5 x 15 tot zelfs 7,5 x 20 cm. 

Voor 1 vierkante meter steiger hebt u ongeveer 7 lopende meter terrasplanken nodig van 14,5 cm breed, 3 lopende meter onderbalken/dwarsbalken en 4 zwaardere hardhouten palen. Wij leveren deze palen in de maten 8 x 8, 10 x 10 en zelfs 12 x 12 en 15 x 15 cm dikte. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de vorm van de steiger en de ondergrond (klei, veen of zand). In de stap 'grondpalen plaatsen' gaan we dieper in op deze drie grondsoorten. Voor een standaardsteiger bij privéwoningen volstaat meestal een paaldikte van 10 x 10 cm.

3
Aan de slag
  • Meet de waterdiepte op verschillende punten waar de steiger gaat komen.

  • Zet de hoekpunten van de steiger uit in het watergedeelte. Gebruik lange uitzetstokken of dikkere latten met een punt eraan. Zorg ervoor dat de hoeken goed recht zijn. Gebruik de 3-4-5-regel gebaseerd op de stelling van Pythagoras om rechte hoeken te maken. Check de uitzetting met de waterpas en ga met een lange rolmeter na of uw eventuele bestaande beschoeiing wel haaks op uw huis staat.

  • Span tussen de hoekpunten met uitzettouw een lijn. Eventueel kunt u nu nog even testen of u uw terras of aanlegsteiger groot genoeg vindt voor uw tuinmeubelen e.d.

4
Grondpalen plaatsen

Wilt u lang genieten van uw terras of steiger? Gebruik dan in het water of op natte ondergronden onze hardhouten palen van 10 x 10 cm. Hun gepunte kop is een bijkomend voordeel.

Palen plaatsen in het water in een zandbodem:

  • De palen plaatsen gaat het beste met een spuitlans. Een spuitlans kunt u overal in België huren. Met de lans spuit u onder water gaten voor de palen. Achteraf nog de paal verder inslaan is nauwelijks nodig. Sla ook zeker niet door, zo maakt u de paalkop kapot. Doe een waadpak aan (of bij zomers weer zwemkledij). 

Palen plaatsen in het water in een veenbodem:

  • Probeer eerst met een grondboor een gat te maken. Met een zware paalhamer kunt u de palen meestal wel in de grond/bodem slaan. Als de veengrond vrij dicht is, kunt u een pneumatisch hamer huren om de palen te plaatsen. Huur als dat nodig is ook een vlot. Zorg dat de palen in één keer recht staan.

Palen plaatsen in het water in een kleibodem:

  • Kleigrond is meestal zeer kneedbaar en week. De paal plaatst u in de meeste gevallen zonder machines in de grond met een paalhamer. Lukt dat niet? Gebruik dan een hydraulische minikraan en monteer er indien nodig een trilkop op. Een minikraan met chauffeur kunt u overal in België huren. Let op, gebruik in kleigrond geen spuitlans. Zo verdwijnt er te veel klei en dat is nefast voor de stevigheid rond de paal. Als uw palen niet stevig staan, dan kan het terras of de steiger scheefzakken.

De palen aan land kunt u met een handgrondboor van 10 cm boren. Wilt u liever geen palen in het water plaatsen? Dan kunt u wel 10 of 20 cm over uw oever laten steken. U kunt ook voor de hardhouten palen op het land gaan met een dikte van 7 x 7 of 8 x 8 cm. 

5
Draagbalken/dwarsbalken monteren

Voor terrassen aan het water raden we de extra dikke 5 x 15 cm hardhouten dwarsbalken aan. Als u het terras niet gaat gebruiken om met boten aan te meren, kunt u ook kiezen voor draagbalken van 4,5 x 7 cm. Onze balken gaan tot maar liefst 5 meter lengte. Zo krijgt u een extra stevige steiger en hebt u minder zaagwerk. U kunt draagbalken bestellen in naaldhout, geïmpregneerd met Celfix of exemplaren in hardhout. Wij raden die laatste aan. Kiest u voor een dek van hardhout? Dan voert u de onderbouw het best ook in hardhout uit. Anders riskeert u dat de verschillende houtsoorten zich op een andere manier gaan zetten.

  • Zet met enkele sergeanten de horizontale balken tijdelijk aan de palen vast. Met slotbouten kunnen de balken definitief worden vastgemaakt. Controleer de dwarsbalk altijd met een waterpas. Als enkele palen toch niet helemaal op een lijn staan, buig ze dan bij met behulp van de sergeant.

6
Terrasplanken

Het leukste werkt houdt u voor het laatst: het monteren van de terrasplanken. Bij aanlegsteigers kiest men altijd voor geribbelde planken. Voor een moderne uitstraling kunt u bij een terrassteiger ook kiezen voor strakke, gladde terrasplanken zonder groeven. Let op, vocht en algen zorgen ervoor dat u uitglijdt. Kuis uw terras dus regelmatig en zorg voor afwatering. Eventueel kunt u rubbers of asfalt in uw ribbels aanbrengen (dat vraagt enige extra levertijd, neem contact op voor meer info). Wij raden ook aan om een houten balustrade te voorzien.

  • Nadat alle balken op gelijke hoogte en waterpas zijn gemonteerd, brengt u de antislipplanken aan met onze rvs-Torx-terrasschroeven van 5 x 50 mm. Bij hardhout moet u ze altijd even voorboren met de 35 mm-boor. Wij adviseren om bij 'zware' aanlegsteigers en terrassteigers de dikste plank uit ons assortiment te kiezen. Doorgaans is dat 28 mm. Voor bruggen en zware steigers hebben we zelfs dekdelen van 38 en 45 mm dik. Onze hardhouten terrasdekdelen in bangkirai hebben duurzaamheidsklasse 1 en gaan daardoor ook aan de waterkant extra lang mee. De kanten van de dekplanken kunt u afwerken met eenzelfde plank in horizontale richting. Het aanbrengen van de schroeven is beschreven in ons stappenplan terras bouwen. De werkwijze bij een terrassteiger is dezelfde.

  • Gebruik nooit ronde palen. Die zullen namelijk omhoogkomen als het water bevriest. Daardoor kan uw steiger gaan vervormen. Bij vierkante palen splijt het ijs sneller op de hoekpunten en zal dat nagenoeg nooit gebeuren.

7
Steigerleuning of balustradehek

Een leuning zorgt voor extra veiligheid. U kunt zelf gemakkelijk een houten reling maken, bijvoorbeeld met balken van 5 x 10 cm. Monteer ze met vlakke paalvoeten of nog mooier: aan de zijkant van uw terras aan uw fundering. In de horizontale richting kunt u een balk van 5 x 10 cm op 3 hoogtes (30, 60 en 90 cm vanaf de vloer) plaatsen. Het vastmaken van de relingbalken kan eenvoudig met ijzeren verbindingshoeken van 90 graden, slotbouten en/of Torx-schroeven van 5 x 50 mm. Maak een degelijke balkenconstructie die tegen een stootje kan. Als alternatief hebben wij ook kant-en-klare luxueuze hardhouten hekken voor het omheinen van uw terras aan het water. Zet ze tussen bangkirai-palen van 7 x 7 cm (hier te koop) met rvs-, verzinkte of luxueuze aluminium hoekjes. Plaats de palen op het terras met een vlakke paalvoet van 71 x 71 mm.

Foto 1. Palen plaatsen

steiger palen plaatsen

Foto 2. Dwarsbalken aanbrengen

steiger regels plaatsen

Foto 3. Planken monteren

steiger planken plaatsen

Bij het bouwen van een tuinterras is men in de grond aan het werk. Het bouwen van een terras aan het water of aanlegsteiger gebeurt boven het water. Dat maakt van de aanleg van een steiger aan het water een speciale, maar wel heel toffe klus. In onderstaand stappenplan gaan we dieper in op de werkzaamheden en geven we handige bouwtips.

Steigervergunning?

Wilt u een aanlegsteiger in het water maken of uw vlonderterras op het water laten oversteken? Neem contact op met uw gemeente of een vergunning noodzakelijk is en welke bouwmaterialen er gebruikt mogen / moeten worden. Bij de meeste gemeenten in België is overigens geen afzonderlijke vergunning nodig. Enkel bij watergangbreedtes kleiner dan 3 meter breed is het 'oversteken' van uw vlonderterras meestal niet toegestaan. In sommige gevallen wordt er ook informatie gegeven over de maximale hoogte, voor bijvoorbeeld een steigerleuning of tuinhuisje aan het water. 

De meeste gemeentes eisen GEEN gecreosoteerd of gewolmaniseerd hout te gebruiken, maar te kiezen voor EUTR hardhout of KOMO / Pefc Geïmpregneerd naaldhout. Gadero levert NOOIT gecreosoteerd en gewolmaniseerd hout. WEL leveren wij in heel Nederland en België EUTR en nonFSC hardhout. 

Tot slot kunt u bij uw gemeente of waterschap terecht voor informatie over aanmeerpalen plaatsen, aanmeer-steiger bouwen en de spelregels rond eventuele ligplaatsen van boten.

Gerelateerde klustips van Gadero