Wilt u bij uw aanbouwveranda aan uw woning of bij uw terrasoverkapping werken met doorschijnende polycarbonaatplaten? Lees dan in ons handig stappenplan hoe u onze hoogwaardige polycarbonaatconstructie zelf kunt plaatsen. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een overkapping in lariks-douglashout aan de achtergevel van de woning gemonteerd op een frame in dezelfde houtsoort.
Accuboormachine
Handzaag
Centimeterband
Potlood
Ladder
Waterpas
Schop
Maak van lariks-douglasbalken en palen een frame voor uw aanbouwoverkapping. Dat is mooi en betaalbaar. De balken komen hart op hart 100 cm uit elkaar. De zijprofielen plaatst u ook zo dat de eerste plaat van 98 cm breed + 1 cm werkende ruimte + 1 cm van het zijprofiel (dus totaal 100 cm) er mooi in valt.
Zorg voor een helling van 16 cm per meter. Zo bent er u bij hevige sneeuwval zeker van dat de sneeuw van uw dak glijdt en condenswater uit uw platen loopt. Bij een kleinere helling hebt u op risico op groene vlekken in uw kanalen. In de praktijk wordt soms 10 cm helling per meter toegepast. Dat is op eigen risico. Zorg aan de voorkant altijd voor een doorloophoogte van minimaal 220 cm, liefst 230 cm. Zo hebt u niet het gevoel dat u zich moet bukken.
Gebruik bij de dakbalken altijd planken van minimaal 6 cm breed. Monteer de balken staand met de langste kant omhoog gericht. Zo blijven de zijprofielen en tussenprofielen mooi uit het zicht als u onder uw overkapping zit. Op de muur van uw gevel komt ook een balk waarop uw dakbalken rusten. Die muurbalk moet dus zeer goed worden vastgezet. Dat kan met bijvoorbeeld keilbouten op telkens 30 cm.
Bij een dak groter dan 4 meter breed, adviseren we om staanders in lariks-douglas van minimaal 12 x 12 cm te gebruiken. Kopmaat 15 x 15 cm is ook mogelijk. U wilt zeker geen splinters? Ga dan voor gladgeschaafde staanders van 115 x 115 mm en 145 x 145 mm. Bekijk onze bezaagde en gladgeschaafde staanders op de pagina lariks-douglaspalen. Wij adviseren een maximale oversteek van 3 meter. Gaat het om meer dan 3 meter? Plaats dan een extra staander. Zorg altijd voor schuine latten of schoren in alle hoeken. Kant-en-klare hoekschoren en -balken vindt u op de pagina lariks-douglasbalken.
Het mooiste is dat u uw zijprofielen en tussenprofielen precies op uw balken monteert. De aluminium tussenprofielen en zijprofielen zijn 6 cm breed. Daarom adviseren we om balken te kopen in kopmaat 6,3 x 17,5 cm, 6 x 16 cm of 7 x 20 cm. We hebben die in drie lengtes: 3,4 en 5 meter. Of ga eventueel voor balken van 5 x 15 cm. U ziet dan een klein randje aluminium. Plaats de zijprofielen aan de 2 buitenkanten van uw veranda niet 100 cm hart tot hart uit elkaar maar 104,2 cm gemeten vanaf de buitenkant tot hart van de tweede balk. Zo hebt u aan beide kanten van de plaat ook 0,5 cm om de werking van de polycarbonaatplaten op te vangen. Bovendien blijven uw zijprofielen zo mooi uit het zicht.
Betonvoeten plaatsen voor onder de staanders
Houten balk monteren aan de muur en staanders waterpas plaatsen
Bij voorkeur balk voorlangs inkepen in de staanders (eerst inkepen met zaag/beitel, dan staanders monteren)
Houten dakbalken plaatsen om de 100 cm hart op hart
Wij bieden unieke, voorberubberde aluminium zijprofielen en tussenprofielen. Bij ons worden uw rubbers altijd beschermd door het aluminium profiel. Bovendien schuiven de rubbers in de aluminium profielen, zo hebt u een professionele constructie. En gaat uw overkapping veel langer mee.
Wij adviseren om zij- en tussenprofielen te monteren met rvs-schroeven van 4 x 30 mm. Boor ze wel even voor.
Ga na de montage van elk profiel even na of de polycarbonaatplaten passen. Vergeet niet aan de voorkant bovenop uw tussenprofiel een L-vormige stopper te plaatsen. Die voorkomt dat uw platen uit de geleiders glijden. Deze stopper plaatst u met 2 polycarbonaatschroeven vast op uw tussenprofiel.
Aluminium zij- en tussenprofielen plaatsen op de dakbalken
Heel belangrijk: de kant van de polycarbonaatplaten waar letters op de folie staan, is de bovenkant. Dat is cruciaal in verband met de afwatering! Verwijder de beschermfolie zo laat mogelijk. Tape de polycarbonaatplaat eerst af voordat u ze plaatst. Zet daarna het aluminium afsluitprofiel aan de voorkant met het knikje naar onder. Het profiel klemt zo in uw polycarbonaatplaat en dan hoeft u niet te kitten of te schroeven. Boor aan de onderkant 2 gaatjes in de hoeken van het afsluitprofiel: zo kan condens ontsnappen. Aan de hoogste kant aan uw gevel is een afsluitprofiel niet nodig. Daar gebruikt u onze tape. Platen hebben 1 cm ruimte nodig om te werken, reken dus 5 mm aan beide kanten. Met onze platen van 98 cm neemt u dus altijd met 100 cm werkende breedte.
Kies voor opale polycarbonaatplaten, als u wat bescherming van zonlicht wilt en toch doorschijning wilt behouden. U kunt bij ons ook heldere polycarbonaatplaten kopen. Die laten meer licht door en worden bij vooral in tuinen met minder zon gezet. De heldere platen houden minder uv-licht tegen dan de opaalplaten. De opaalplaten worden ook wel melkwit genoemd. De platen hebben zogenoemde kanalen en zijn daardoor zeer sterk.
Wilt u polycarbonaatplaten inkorten? Gebruik dan een cirkelzaag met afstandhouder zodat u recht zaagt. We kunnen uw lichtplaten ook op maat zagen voor een meerprijs. Zie verwante producten bij de polycarbonaatdakplaten.
Polycarbonaatplaten plaatsen op de onderprofielen (zorg voor paar mm ruimte voor werking)
Gebruik onze speciale, waterdichte Torx-schroeven voor polycarbonaat om de aluminium bovenprofielen te monteren. Deze luxebovenprofielen zijn voorberubberd. Het is niet nodig het voorberubberde profiel vast te kitten aan uw polycarbonaatplaten. De rubbers rusten op de platen. Gebruik onze polycarbonaatschroeven met afdichting voor het bevestigen van de bovenprofielen. Plaats deze schroef om de 30 cm in het midden van uw bovenprofiel.
Aluminium bovenprofiel vastschroeven met onze speciale polycarbonaatschroeven
Een L-vormige stopper monteren op uw aluminium bovenprofielen voorkomt dat de plaat schuift.
Maak het muurprofiel met bouten aan de muur vast om de 30 cm. Zorg ook voor een zuurvrije kit tussen uw muurprofiel en de stenen muur. Kit de bovenkant van uw muurprofiel goed af tot een waterdicht geheel. Dit aluminium muurprofiel is bij ons standaard berubberd. De rubberlaag valt over uw platen en bovenprofielen. Die hoeft u niet vast te kitten.
Qua onderhoud adviseren we u om de platen regelmatig met de tuinslang proper te spuiten. Als u dat wilt, kunt u een pvc of zinken dakgoot voor uw aanbouwveranda plaatsen.
Bekijk hier ons aanbod heldere en melkwit opale polycarbonaatplaten en bijbehorende aluminium voorberubberde profielen en accessoires voor een compleet doorschijnend verandadak.
Maak uw muuraanbouw met onderstel in lariks-douglashout en dak in polycarbonaat compleet met een dakgoot. Ook knap als vloer zijn betontegels, keramische tegels of hardhouten terrasplanken.
U kunt een dergelijke muuraanbouw van lariks-douglashout los bestellen. Zie categorie polycarbonaatplaten en lariks-douglashout of kant-en-klare daksets met hout. Zie complete set - lariks-douglashout met opaal melkwit polycarbonaatplaten en complete set - lariks-douglashout met heldere doorschijnende polycarbonaatplaten in 18 standaardmaten.
Bekijk ook onderstaande video over het bouwen van een Lariks houten geraamte voor een aanbouw overkapping. Daarbij laten we zien hoe u polycarbonaat platen van Gadero eenvoudig kunt monteren.