Het mooie van een kapschuur overkapping is dat deze een stoere uitstraling heeft, ruimtelijk aanvoelt vanwege de hoge nok en relatief eenvoudig te bouwen is. In dit stappenplan met tips leest u hoe u zelf uw kapschuur op maat kunt bouwen. Hierbij gaan we uit van een kapschuur (bedoelt als terrasoverkapping) van lariks douglas hout met de afmetingen van 4 meter breed en 2 meter diep.
Hoekwaterpas
Slagpluggen
Torx flenskopschroeven
Houtdraadbouten
Verbindingshoekjes
Maak het oppervlak waar de kapschuur moet komen vlak met zand. Wij gaan uit van een kapschuur met een dichte achterwand en 1 halfdichte zijkant. Door een deel van de kapschuur open te laten, springt de middenpaal er mooi uit. De achterkant voorzien wij van een betonband van 10 cm dik in luxe-antracietkleur. Zo blijven uw wanddelen goed beschermd tegen vocht.
Het uitmeten van een constructie met rechte hoeken is een precisiewerkje dat al begint bij het plaatsen van de betonbanden. Gebruik de stelling van Pythagoras: is de korte zijde 3 meter, en de achterzijde 4 meter, dan moet het schuine stuk 5 meter zijn voor een hoek van 90 graden.
Plaats de betonbanden waterpas in het zand en laat ze minimaal 10 cm uitsteken boven de grond.
Het mooiste is om uw staanders van 15 x 15 cm op een antracieten betonpoer met verstelbaar plaatje te plaatsen. Naast fijnbezaagde staanders van 15 x 15 cm kunt u ook gladgeschaafde exemplaren van 14,5 x 14,5 cm kiezen. Die zijn splintervrij en helemaal glad. Alleen bij kleine kapschuren van 2 op 3 meter kunt u 12 x 12 cm dikte overwegen. In de andere gevallen adviseren we de dikkere variant. Dat geeft uw kapschuur een mooiere look.
Plaats de betonvoet op een stoeptegel in de grond en vul hem aan met snelcement om zeker te zijn van een stevige fundering. Bij 'slappe' grondsoorten stort u ook onder de tegel beton. U kunt ook een paaldrager zetten op een betonnen fundering of tegel (bij lichte kapschuren). Dat is wel minder mooi en minder degelijk dan een stevige betonvoet, die uw kapschuur echt karakter geeft. Wij plaatsen in dit voorbeeld de betonvoet op 1,55 meter afstand van onze betonbanden. Het dak krijgt zo een helling van ruim 30 graden (= 53%). Zorg dat de betonvoet (het betonnen gedeelte) op exact dezelfde hoogte zit als uw betonbanden.
Plaats met slag- of nagelpluggen een balk van 5 x 10 cm (of eventueel 4,5 x 7 of 4,5 x 9 cm) op de betonband. Eerst voorzichtig voorboren met een kleine steenboor en dan altijd een iets grotere boor. Sla voorzichtig de slagpluggen van bovenaf in de balk. We kiezen voor de bezaagde lariks-douglaspalen van 15 x 15 cm. Die ogen robuust en bieden ons voldoende ruimte om in te kepen. De bezaagde lariks-douglaspalen zijn een beetje ruw en dat past bij de landelijke look van de kapschuur. Bovendien is bezaagd lariks-douglashout qua prijs interessanter dan de gladgeschaafde variant. Uiteraard is het ook mogelijk om met gladgeschaafde balken van 14,5 x 4,5 cm uw dak te maken.
Zaag 3 palen af op 180 cm hoogte. Daarmee komt uw achterwand op een hoogte van 195 cm (inclusief de hoogte van de betonband en de onderbalk). Keep de 3 palen eerst aan 1 kant in, zodat straks de balk van 5 x 15 cm hier precies in past. Kies voor het inkepen de minst mooie kant, die zal niet zichtbaar zijn. Het inkepen kan eenvoudig met een scherpe handzaag. Teken 5 cm op de paalkop en dan 15 cm diep naar beneden met een potlood. Netjes en voorzichtig zagen. Doe dat voor 3 staanders. Plaats ze daarna (2 in de hoek, 1 in het midden) op de onderbalk van 5 x 10 cm. Zet de staanders op betonvoeten of bij kleine kapschuren vast met een 90-graden-hoek door te monteren op de onderbalk van 5 x 10 cm. Zorg dat de inkepingen aan de achterkant bovenaan zitten en leg daarin de balk van 5 x 15 x 400 cm. Schroef die vast met Torx-flenskopschroeven of houtdraadbouten van minimaal 8 cm lang. Zorg wel dat de palen waterpas staan, gebruik daarvoor onze handige hoekwaterpas.
Vervolgens maakt u van balken van 4,5 x 7,5 cm onder een hoek van 45 graden schuine schoren (langste kant minimaal 50 cm) onderaan en boven in de hoeken van uw achterwand. Dat is eventueel ook mogelijk met een balkformaat van 5 x 10 cm. Schuine schoren maken uw kapschuur echt stevig en dat is belangrijk.
Wij zagen in dit voorbeeld 2 van onze lariks-douglasstaanders van 15 x 15 cm af op 240 cm. Daarna kepen we die aan 2 kanten in, zodat er straks aan beide kanten een balk van 5 x 15 cm in past. Als het goed is, houdt u in het midden een stukje van 5 cm breed over. Kies voor het inkepen de mooiste kant van de paal, want die zal zichtbaar zijn. Schroef hem vast op het plaatje van de betonvoet. Vervolgens draait u de staander op de betonvoet met de schroefdraad (heel eenvoudig). We maken met een tijdelijke lat even de staander vast aan de achterpaal. Pak de hoekwaterpas er weer bij.
Plaats nu 2 balken van 5 x 15 x 400 cm (de 'gordingen') in uw staanders. Zowel voor- als achteraan. Nu gaat u de dakdragers maken. Ook dat doen we met lariks-douglasbalken van 5 x 15 cm dik. Keep ze ruim 5 cm in aan beide kanten. Het eenvoudigste is om een hele balk eventjes langs de constructie te houden en af te tekenen. Maak 7 van deze dakbalken.
Maak ook 7 korte stukken die naar voren steken.
Vervolgens bekleedt u uw dakbalken met messing- en groefplanken in lariks-douglas. (Plaatmateriaal is echt 'not done' bij luxehoutbouw). Ook mogelijk met dubbellipprofielen.
Wij kiezen voor red cedar houten shingles als dakbedekking. Die zijn licht, gemakkelijk op maat te zagen, waterdicht, vergrijzen heel mooi en geven het dak een knappe look. Per bundel van 2,3 vierkante meter cedar-pannen hebt u 200 rvs-spijkers nodig. We hebben ook speciale nokpannen in red cedar. Die zijn niet waterdicht en daarom moet er u lood of waterdichte folie onder aanbrengen. Ook een dak van dakpanplaten is mogelijk, maar die zijn lastiger om in te korten. Of u gebruikt echte dakpannen.
We monteren in ons voorbeeld deze trendy cedar-shingles op latten. Plaats deze latten om de 15 cm horizontaal op het dak. Meer tips over het plaatsen van red cedar-pannen vindt u op de productpagina. Werk alle dakranden aan de buitenkant af met een lariks-douglasplank van 2 x 20 mm. Zaag daarna zo'n plank verticaal doormidden en monteer ze als boeideel bovenop uw dak aan de randen. Zo werkt u de zijkanten van uw dakbedekking mooi af aan de bovenkant.
Met planken van 19 cm breed in Zweeds rabat bekleden we de achterwand. We maken met lariksbalken van 4,5 x 7 cm om de 40 cm een verticale balk. Met verbindingshoekjes monteren we deze regels aan onze palen, bovenbalk en onderbalk. In het midden maken we horizontaal nog een tussenbalk. Nu kan het bekleden met de rabatdelen beginnen. Start onderaan met het breedste deel naar onderen gericht. Stapel vervolgens. Schroef de rabatdelen op het dikste punt van de planken vast, zo voorkomt u scheuren in uw planken. Deze potdekselplanken kunt u ook in het zwart bestellen of zelf zwart beitsen met onze Maxrelease antraciet beits. U kunt uw zijwanden zowel dubbelzijdig als enkelzijdig bekleden. De houten latten van 4,5 x 7cm blijven in dat laatste geval zichtbaar.
Wij kiezen voor betontegels van 60 x 60 x 4 cm als ondervloer. Het is ook mooi om de vloer te voorzien van terrasplanken in lariks-douglas met ribbels of gladgeschaafd. Een andere optie is om voor onze moderne Abbeystones-terrasstenen te kiezen.
Gebruik tot slot onze Maxrelease kleurloze beits (2 x aanbrengen) om het vergrijzen te vertragen en de levensduur te verlengen. Maak indien dat nodig is een dakgoot aan de achterkant.
Betonvoeten (of betonpoeren) plaatsen voor de staanders
Staanders (palen) monteren op de betonvoeten (indien gewenst vooraf al inkepen)
Dakbalken langs de staanders monteren (desgewenst inkepen)
Dakbalken monteren om de 50 cm
Monteer de dakbalken aan de voorkant, zodat u een minimale doorloophoogte van 220 cm houdt.
Monteer schuine schoren in alle hoeken bij uw staanders. Dat zorgt voor stevigheid! Kies voor vellingdelen als dakbebording.
Zorg indien u dat wenst voor een extra luchtlaag en breng een laag underlayment-plaatmateriaal aan. Zo is de onderkant van uw dak altijd vocht- en schimmelvrij.
Kies voor dakshingles, dakpanplaten of zelfs echte dakpannen als dakbedekking van uw kapschuur.
Maak uw kapschuur af met boeideelplanken en een vloer van betontegels, terrasplanken of keramische tegels.
U kunt ook een kant-en-klaar doe-het-zelfzaagpakket voor een kapschuur kopen. U krijgt dan al het lariks-douglashout, een bouwplan en bevestigingsmaterialen in 1 pakket. U hebt ook hiervoor enige kluservaring nodig. Zie onderstaande foto voor het eindresultaat van dit kant-en-klare pakket.
Hebt u vragen over het zelf maken van een kapschuur of zelf handige tips ontdekt? Neem dan contact met ons op!
Kapschuur overkapping geraamte bouwen
Staanders en dakbalken van kapschuur (in dit voorbeeld met 40% stijging)
Lariks kapschuur overkapping van 145 x 145 mm glad geschaafde staanders en met stalen dakpanplaten.
Kapschuur dak van vellingdelen en glad geschaafde 4.5x14.5 cm lariks balken.