Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#145 Duurzaam omgaan met hout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst29/10/2019

Hout is een erg mooi product, maar hoe kunt u er duurzaam mee omgaan? Er zijn veel verschillende houtsoorten met allemaal verschillende eigenschappen en toepassingen. Daarnaast zijn er verschillende manieren om hout te monteren en te onderhouden die de duurzaamheid van het hout bevorderen. Hout is te verkrijgen uit veel verschillende landen die niet allemaal op dezelfde manier bossen beheren.

Daarom gaat Gadero TV aflevering 145 in op het onderwerp duurzaamheid van hout. De informatie wordt uitgelegd in 5 punten:

1. Wetgeving en keurmerken van hout

De EUTR is de Europese Houtverordening die ervoor zorgt dat er geen illegale houtproducten binnen de Europese Unie worden verhandeld. Sinds 3 maart 2013 moeten alle bedrijven binnen de EU die in aanraking komen met de handel in hout voldoen aan een aantal eisen die binnen deze Europese wet worden gesteld. Bij Gadero voldoen we graag aan de EUTR-eisen om op deze manier illegaal hout van de Europese markt te weren.

EUTR en PEFC zijn de twee bekendste keurmerken op het gebied van hout. Hout wat is voorzien van een EUTR- of PEFC-keurmerk garandeert u dat het afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. In deze bossen wordt selectief gekapt en wordt voor elke gekapte boom een nieuwe geplant. Hierdoor weet u dat het proces niet schadelijk is voor het milieu. Hout wat beschikt over een EUTR- of PEFC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer is niet per definitie hout wat aan de eisen van de EUTR voldoet. In de praktijk wordt EUTR- of PEFC-hout vaak wel beschouwd als bewijs van legaliteit.

2. Waar komt hout vandaan?

Binnen de houtbranche worden veel houtsoorten verhandeld die afkomstig zijn uit landen buiten Europa. Deze houtsoorten komen van ver, omdat ze eigenschappen hebben die ze goed toepasbaar maken. Zo zijn bijvoorbeeld hardhoutsoorten uit de tropen heel duurzaam en daarom geschikt voor toepassing in de tuin. Maar het verschepen van deze houtsoorten over grote afstanden is niet erg milieuvriendelijk. Een oplossing hiervoor zou verantwoord hout uit Europa zijn. Hierbij is de transportvervuiling veel kleiner en de herplant van de bomen is meer gegarandeerd dan in bijvoorbeeld politiek instabiele landen.

3. Hout monteren

Met een degelijke montage bent u duurzaam bezig. Want wanneer u hout op de juiste manier monteert verlengt u de levensduur en stelt hiermee vervanging uit.

Voor de montage van hout moet u bij Gadero zijn! De Gadero Klustips geven u slimme tips over bijvoorbeeld het plaatsen van een schutting of het bouwen van een vlonder. Daarnaast zijn wij ook beschikbaar voor advies. Wij adviseren u altijd onze montagetips door te nemen voordat u aan de slag gaat. Dit is zowel voor de veiligheid als voor een langere levensduur van uw aankoop. Mis nooit een tuin-klustips of een montage advies, door u gratis te abonneren op Gadero TV via Youtube.

4. Onderhoud van hout

De levensduur van uw tuinhout kan nog verder worden verlengt door het hout in topvorm te houden. Met een laagje lak, beits of olie zorgt u ervoor dat het hout langer meegaat en er altijd uitziet alsof het nog zo goed als nieuw is. Lakken, beitsen of oliën doet u om het hout van de tuinmeubels, schutting of vlonders te beschermen tegen de invloeden van de regen, kou en de zon. Kortom, als u van hout houdt, dan is het verstandig om uw tuinhout goed te onderhouden. 

5. Groen in de tuin

Een duurzame tuin is een groene tuin. Zo is een begroeide en schaduwrijke tuin minder gevoelig voor droogte en de planten zullen langer mooi en gezond blijven. Daarnaast zullen planten bij overvloedige regenval veel water opnemen, wat een gezonde bodem bevordert en het riool ontlast. Daarentegen zorgen stenen voor een hogere temperatuur in de tuin, want ze houden warmte vast en regenwater spoelt snel weg.

Let op het soort planten waarmee u de tuin inricht. Lokale, inheemse soorten zijn doorgaans beter bestand tegen natuurlijke condities dan exoten. Dat scheelt ook een hoop in bemesten en extra water geven in minder gunstige perioden.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.