Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

De meest gemaakte fouten bij het maken van een overkappingen!

Joanie
Geschreven doorJoanie

Ontdek de meest voorkomende fouten bij het maken van een overkapping, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt!

1. Een slechte voorbereiding

Zorg ervoor dat je precies weet waar je de overkapping wilt plaatsen. Neem rustig de tijd om alles nauwkeurig op te meten. Bovendien is het van essentieel belang dat de overkapping waterpas staat. Gebruik een uitzetkoord en paaltjes om de overkapping uit te zetten in je tuin, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de situatie.

2. De werking van het hout onderschatten

Hout werkt en heeft hier ook de ruimte voor nodig. Ons advies is om het dakbeschot en eventuele wanden daarom niet te strak te monteren. De tussenruimte die je aan dient te houden is afhankelijk van de houtsoort die je kiest en vaak wordt er bij houten deuren ook vergeten dat deze zullen werken.

3. Besparen op dakbedekking en constructie

Wij raden aan om nooit te besparen op dakbedekking en constructie. Heb je een overkapping met een plat dak? Kies dan voor EPDM dakfolie. Dit is namelijk de beste optie. Easy roofing is goedkoper, maar zal ook minder lang meegaan. Voor schuine daken zijn aluminium dakpanplaten zeer duurzaam. Of kies voor dakshingles of lichtgewicht aquapan.

4. Onvoldoende investeren in de fundering

Zorg er altijd voor dat de fundering van je overkapping waterpas is. Is dit niet het geval, dan zal je dit gaan merken tijdens het monteren van eventuele ramen en deuren. En ben je van plan om houten staanders in de grond te plaatsen? Kies dan voor geïmpregneerde of hardhouten palen. Ons advies is om betonpoeren onder de palen te gebruiken, want zo verleng je de levensduur van de houten staanders.

5. Onvoldoende rekening houden met de waterafvoer

Het is belangrijk om de dakgoten op de juiste manier te monteren voor een goede afwatering. Bij een platdak raden wij een dakdoorvoer aan. Zo kan regenwater niet over de randen stromen en gaat de overkapping langer mee.

6. Direct schilderen van geïmpregneerd hout

Heb je nou je overkapping laten impregneren? Schilder deze dan niet direct, want net geïmpregneerd hout is vaak nog vettig en vochtig. Dus laat je overkapping eerst enkele zomermaanden drogen en uitzweten voordat je het hout gaat beitsen of schilderen.

7. Negeren van handleidingen en tekeningen

Neem rustig de tijd om de bijgeleverde montagehandleiding te lezen. Bekijk tijdens het monteren de tekeningen ook goed door. Het scheelt veel extra werk en u zult er nog jarenlang plezier van hebben.

8. Te strakke montage van de vloer

Ook het hout van de vloer werkt. Zorg er dus voor dat u deze niet te strak monteert of in elkaar schuift. Houd circa 2 cm afstand van de wanden van de overkapping.

9. Niet zuinig zijn op het hout

Leg het hout nooit in de felle zon voor of tijdens de montage, want het hout kan dan krom gaan trekken.Leg de planken voor je deze gaat gebruiken vlak gestapeld onder een afdekzeil op een schaduwrijke plek in je tuin. Het is ook aan te raden om de overkapping te behandelen en dat ook te blijven doen. Zo verleng je de levensduur en bescherm je de overkapping tegen weersinvloeden.

10. Geen vergunning voor je overkapping aangevraagd

Voordat je een overkapping gaat plaatsen is het belangrijk om bij je gemeente te informeren of je een vergunning nodig hebt. Dit kan natuurlijk per gemeente verschillen. Als je dit navraagt dan weet je zeker of je overkapping daadwerkelijk geplaatst mag worden. Over het algemeen mag een overkapping gewoon geplaatst worden zonder vergunning. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Abonneer ook op ons Youtube-kanaal Gadero TV voor meer klus- en inspiratievideo's!

Abonneer nu op Gadero TV