Logo Gadero
service
Blog

Maximale overspanning van houten balken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst31/07/2018

Bij het maken van een houten overkapping in de tuin komt heel wat kijken. Het is belangrijk dat u een stevige constructie neerzet, die jaren mee kan gaan. U wilt natuurlijk niet dat uw gloednieuwe overkapping de eerste beste storm niet overleefd of dat deze verzakt.

Oslo Overkapping XL zwarte wanden

Hoe berekent u de draagkracht van houten balken? En waar moet u verder nog op letten zodat u de doorbuiging van houten balk kunt voorkomen? In deze blog leggen wij dit allemaal uit.

Basis dakbalken (bij plat dak)

Voor de dakbalken van een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Wij rekenen bij overbruggingen van staander tot staander, dus exclusief de afstand van schoren. Stel u wilt een overspanning van 3 meter maken, dan heeft u balken van 15 cm dik nodig. Voor een overspanning van 4 meter heeft u dus balken van 20 cm nodig. Het is ook mogelijk om 5 meter te overbruggen met 25 cm dikke balken. Met de toevoeging van stevige schoren zou u de overspanning van balken eventueel kunnen vergroten naar 6 meter. Met lichte dakbedekking gaat dit meestal jarenlang goed, toch kunnen wij dit niet officieel aanbevelen omdat de kans bestaat dat de houten balk dan doorzakt.

De balken die u buitenlangs uw overkapping maakt worden wel ringbalken genoemd. Zie onderstaande afbeelding. 

Ringbalken

Draagbalken berekening (bij tuinoverkappingen met lichte dakmaterialen)

  • Overspanning 3 meter: minimale balkdikte 15 cm

  • Overspanning 4 meter: minimale balkdikte 20 cm

  • Overspanning 5 meter: minimale balkdikte 25 cm

  • Overspanning 6 meter: minimale balkdikte 30 cm

Bij deze berekening houden wij rekening met normale vormen van dakbedekking, zoals EPDM, Easyroofing, dakshingles en dakpanplaten. Echte dakpannen zijn wat zwaarder, daarbij is het aan te raden om zwaardere balken te gebruiken. Neem de bovenstaande vuistregel dan ook niet ruimer, u heeft dan kans dat de balken doorbuigen onder het gewicht van de dakpannen.

Totale overspanning met of zonder staanders

Als u ervoor kiest om uw houten constructie met inkeping te plaatsen houdt u minder overspanning over. Gaat u een 5 meter lange balk ingekeept op uw staanders te plaatsen, dan verliest u de dikte van de staanders uit de totale overspanning. Bij gebruik van 15 x 15 cm staanders raakt u dus 30 cm kwijt en wordt de totale lengte van de overspanning 4.70 meter. Als u dit niet wilt kunt u gebruik maken van stalen balkdragers of raveeldragers. Deze schroeft gelijk vast aan de staanders en zo blijft de overspanning 5 meter.

Draagbalk overkapping

Houtkeuze staanders

Wij adviseren de dikte van de staanders aan te passen aan de dikte van de dakbalken. Dus hoe dikker de dakbalken, hoe dikker de staanders. Combineer bijvoorbeeld 5 x 15 cm balken met 14.5 x 14.5 cm of 15 x 15 cm staanders en 7 x 20 cm balken met 19 x 19 of 20 x 20 cm staanders. Voor overkappingen, blokhutten op maat, carport en kapschuren is de sterkteklasse niet heel belangrijk. Zowel Vuren, Lariks/Douglas en Grenen zijn sterk genoeg voor lichte houtbouwconstructies in de tuin. Maak uw keuze op basis van uiterlijk, persoonlijke voorkeur en prijs.

Dakdwarsbalken

Om het dakbeschot of de dakplaten van uw overkapping te ondersteunen heeft u dakdwarsbalken nodig. Wij adviseren altijd balken om de 40 a 50 cm te plaatsen. Populaires keuzes voor dak-dwarsbalken zijn de 4.5 x 14.5 cm glad geschaafd of de 5 x 15 cm fijnbezaagd.

Dakdwarsbalken

Fundering overkapping

De fundering is een van de belangrijkste onderdelen van uw overkapping. Het zou natuurlijk jammer zijn als uw houtbouwconstructie gaat verzakken. Plaats bij voorkeur uw betonpoeren op een stoeptegel die stevig in de grond ligt. Zet de betonpoer daarnaast altijd vast met een zak snelcement. Tevens geldt hoe dikker uw staanders, hoe zwaarder en groter de betonpoer die u gebruikt.

Hierbij nog even de belangrijkste punten voor het bouwen van een houten overkapping op een rijtje:

  • De juiste dikte dakbalken, hanteer 5 cm dikte per 100 cm overspanning

  • Soort dakbedekking, kies bij grote overspanningen voor lichte dakbedekking

  • Bezuinig niet op het aantal dakdwarsbalken

Zorg voor een stevige fundering die niet snel verzakt

Schoren

Voor exacte berekeningen van de belasting van het dak of bij het bouwen van zware houtbouw constructies kunt u een bouwkundig expert raadplegen. Deze zal ook rekening houden met factoren als sneeuwbelasting, sterkteklasse van het hout en de draagkracht. Heeft u het verhaal gelezen en ziet u alsnog op tegen de berekeningen? Kies dan voor een van onze kant-en-klare overkappingen of tuinhuizen.