In aflevering 37 van Gadero TV gaan we aan de slag met een blokhut plaatsen! In de video worden zowel tips beschreven hoe het wel moet als hoe het niet moet. In deze aflevering is de Blokhut Charlotta gebruikt. Dit is een A-kwaliteit tuinhuis, inclusief ruime overkapping voor bijvoorbeeld uw loungeset.
De eerste stap is het uitleggen van de tekening op tafel. Bekijk vervolgens de tekeningen rustig, zodat u een beeld hebt wat er uiteindelijk gebouwd gaat worden. Bij de tekeningen is ook een materiaallijst meegeleverd. Controleert u voordat u begint altijd of alle materialen compleet zijn en leg dit per soort bij elkaar. Wanneer het u niet lukt om de blokhut in een dag op te bouwen is ons advies om de planken niet direct in de volle zon te leggen, maar op een schaduwrijke plek.
Als het gaat om fundering kunt u uw blokhut op drie manieren plaatsen. De eerste optie is het plaatsen van de blokhut op piketpalen, de tweede optie het plaatsen op een tegelvloer (van bijvoorbeeld 50 x 50 cm betontegels) en als laatste optie op een houten vlonder, met een funderingsbalk er onder.
Een tip van ons is om alvast twee lagen van de blokhut op te bouwen, om vervolgens hier de funderingsbalk onder te schuiven. Hiermee voorkomt u een hoop meetwerk. Het is belangrijk om de hoeken van de blokhut diagonaal op te meten vanuit alle hoeken, zodat u zeker weet dat alle planken haaks op elkaar staan. Daarnaast is het erg belangrijk dat de blokhut waterpas komt te staan, neem hiervoor de tijd. Bij het maken van de fundering moet u rekening houden met staanders die er eventueel nog tussen moeten. Houdt hiervoor ruimte vrij.
Let er op dat in de video een andere ondergrond wordt gebruikt als fundering dan de drie opties die hierboven zijn genoemd. Wanneer de funderingsbalken zijn geplaatst onder het beginprofiel kunt u deze aan elkaar vast monteren. Doe dit alleen bij de lage beginprofielen en niet bij de hoge.
Vervolgens kunt u beginnen met het stapelen van de blokhutprofielen. Doe dit met een rubberen hamer. Hierbij moet u er op letten dat u niet op de zogenaamde oren slaat, want dit zijn de zwakkere delen van de plank. Ons advies is om goed te controleren of u het juiste profiel gebruikt en om niet direct te hoog te stapelen. Wanneer de profielen er in geslagen zijn, krijgt u deze namelijk niet eenvoudig er meer uit.
Na 8 lagen te hebben opgebouwd is het verstandig om de gehele deur te plaatsen. Doe dit door het frame van de deur eerst op de grond in elkaar te zetten. Gebruik hiervoor ook weer de rubberen hamer. Wanneer het volledige frame in elkaar zit kunt u deze vast schroeven. Vervolgens kan het frame van de deur vanaf bovenaf in het blokhutprofiel geschoven worden. Na het plaatsen van van het deurkozijn kunnen de blokhutprofielen verder opgebouwd worden.
Bij het bestellen van een blokhut krijgt u de extra optie om een vloer bij te bestellen. Hierbij kunt u kiezen voor de diktes 18 mm en 27 mm. Bij de vloer worden de onderbalken meegeleverd. Deze moet u om de 40 cm plaatsen en vervolgens kunnen de vloerdelen erop geplaatst worden. Zorg hierbij er voor dat de planken niet te strak in elkaar geschoven worden, waardoor de vloer nog ruimte heeft om zijn werking kwijt te kunnen. Plaats daarnaast de vloer ongeveer 2 cm van de wand af, zodat het hout ruimte heeft voor zijn werking. Vervolgens kunt u dit afwerken met een plint. Wanneer de vloer volledig is gelegd kan deze vast gemaakt worden met nietjes of kleine spijkertjes.
Voordat het dakbeschot kan worden geplaatst moeten eerst de dwarsbalken worden gemonteerd. Het bovenste profiel kan vervolgens vast geschroefd worden, waarna ook de dwarsbalken vastgeschroefd kunnen worden. Hierdoor wordt de constructie extra stevig.
Zorg er voor bij het plaatsen van het dakbeschot dat de meszijde aan de binnenkant van de blokhut zit en de groefzijde aan de buitenkant. Aan beide kanten moeten de planken evenveel oversteken. Vervolgens kunnen alle planken op dezelfde wijze in elkaar geschoven worden. Onze tip is om de schroeven in de plank nog niet volledig er in te schroeven, maar een klein stukje voor het einde te stoppen zodat de schroef nog uitsteekt. Dit heeft als voordeel dat wanneer de volgende plank er niet direct goed in schuift, er een beetje speling is in de beweging van de plank. Vervolgens kunt u dit op dezelfde manier doen voor de rest van de plank.
Wij adviseren u om halverwege een plank tijdelijk vast te schroeven. Dit kunt u gebruiken als vergelijkingsmateriaal met de planken, om te controleren of deze recht worden gemonteerd.
Nadat het volledige dakbeschot is geplaatst kunnen de boeidelen gemonteerd worden. Zorg hierbij er voor dat minimaal de helft van de plank boven het dak uitsteekt. Dit heeft als voordeel dat het water dat op het dak terecht komt niet via de zijkanten naar beneden komt. Het is verstandig om alvast af te tekenen waar u de plank moet vastschroeven, voordat u deze monteert. Zo weet u zeker dat de schroeven op de juiste plek komen. Let hierbij erop dat u de schroeven niet in de gleuven van het dakbeschot plaatst, waardoor het stevigheid verliest.
Voordat er dakbedekking geplaatst kan worden moet er een afvoer gemaakt worden voor het eventuele water op het dak. Hiervoor wordt in de video een ronde doorvoer gebruikt. Ons advies is om de regenpijp dicht langs de zijkant de plaatsen. Meet hiervoor de afstand van de beugels rond de pijp en de breedte van de pijp, zodat u precies weet waar de doorvoer geplaatst moet worden. Maak vanaf de onderkant eerst een gat in het dak en wanneer u er doorheen bent kunt u hem vanaf boven volledig doorboren. Dit heeft als voordeel dat u weinig zaagsel in uw gezicht krijgt.
Wanneer de doorvoer door het gat past kunt u deze van bovenaf vast kitten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld EPDM kit.
Voor de dakbekleding is in de video gebruik gemaakt van easy roofing. Dit is een aluminium folie waarbij u niet hoeft te lijmen of te branden, maar wat zelfklevend is. Easy roofing is geschikt voor daken met een helling van minimaal 2 graden en maximaal 20 graden. Het is belangrijk om rekening te houden met de stroming van het water. Zorg er voor dat de banen van easy roofing die gelegd worden hier dwars op komen te liggen. Daarnaast is het belangrijk dat de ondergrond vuilvrij is en niet vochtig.
Begin bij de eerste baan met een lichte oversteek. Dit kunt u later eenvoudig met een stanleymes verwijderen. Vervolgens is het belangrijk dat u om de meter ongeveer aftekend tot waar de baan komt, zodat u strakke banen krijgt. Ons advies is om een baan steeds per 20 a 30 cm vast te plakken, om vervolgens weer een nieuw stuk van 20 a 30 cm te pakken. Wanneer het folie eenmaal vastgeplakt is, is dit vrijwel niet meer los te krijgen.
Wanneer de baan waar de dakdoorvoer onder gemonteerd is, kan met een stanleymes het gat uit de easy roofing gesneden worden. Voor de volgende baan kunt u ongeveer 10 cm overlappen met de eerste baan. Teken ook deze baan eerst weer uit op het dak. Zorg er bij de hoeken voor met eventueel een extra stuk folie dat dit goed dicht is, zodat u geen last krijgt van lekkage.
Nadat de volledige easy roofing er op zit kunnen de daktrimmen worden geplaatst. Naast dat dit een mooie uitstraling geeft heeft het als voordeel dat er geen water meer kan ontsnappen.
Het is voor een blokhut erg belangrijk dat er ventilatie mogelijk is. Hiervoor zijn de speciale ventilatieroosters. Plaats deze aan de ene zijde van de blokhut hoog en aan de zijde hier tegenover laag. Daarnaast kunt u gebruik maken van een stormankerset om de profielen bij elkaar te houden.
Wilt u meer weten over het bouwen van een blokhut? Bekijk onze klustips over het plaatsen van een blokhut.