Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Wat is de meest duurzame paal voor in de grond?

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst13/11/2021

Wat is nu de meest duurzame paal voor in de grond? Een interessante vraag, want een tuinpaal met een lange levensduur zorgt voor een kleinere voetprint en minder onderhoud. Bovendien voorkomt u dat u na een aantal jaren uw palen alweer moet vervangen. In dit artikel gaan we in op diverse houtsoorten en andere tips voor de keuze van uw schuttingpalen. 

Schanskorf Steenkorf

Voordat we de houtsoorten bespreken, denk ook na over de paaldikte. Hoe dikker de paal, hoe langer de levensduur! Een 6x6 paal zal dus minder lang mee gaan dan een 7x7 cm dikte, het verschil is bijna 20% aan dikte! Ook het onderhoud van uw tuinpalen maakt het verschil, zorg dat het hout boven de grond goed ventileert en niet blijvend nat is. Behandel de tuinpalen die u in de grond plaatst met teer voor een langere levensduur. Echter is teer in de grond minder milieurviendelijk. De paal is immers net onder en net boven de grond het meest kwetsbaar voor rotting. Ook kunt u de grondlijn beschermen met Postsaver paalbeschermer. Met Postsaver verdubbeld u de levensduur van uw houten palen.

Houtsoorten geschikt als schuttingpaal

Azobe hardhout

Deze houtsoort is zeer duurzaam met duurzaamheidsklasse 1. Het hardhout heeft een levensduur van 20-25 jaar. Azobe hardhout komt wel helemaal uit Afrika waardoor het hout een hoge transportuitstoot heeft. Pas op met Azobe alternatieven zoals Angelim Pedra die veel minder duurzaam zijn. Angelim vermelho is wel heel duurzaam, maar kan een sterke geur afgeven en komt uit Brazilië. Azobe is een harde houtsoort met een hoge stoot- en wrijvingsweerstand. Kies bij voorkeur de 7x7 cm dikke Azobe paal. Het nadeel van deze houtsoort is dat het snel krom trekt. Ons advies is om de palen na ontvangst zo snel mogelijk te verwerken en niet in de volle zon te laten liggen.

Groen geïmpregneerde grenen/vuren

Groen geïmpregneerde grenen en vuren palen hebben duurzaamheidsklasse 3-4. Beide houtsoorten zijn afkomstig uit Europa of Scandinavië. De groen geïmpregneerde palen zijn nog steeds een goede keuze als het gaat om palen in de grond te plaatsen. Ons advies is om te kiezen voor de 88x88 mm dikte. Ook geeft deze dikte meer stevigheid bij stormen dan de 68x68 mm variant. De groene kleur zal na circa 6 maanden verdwijnen.

prefab geimpregneerde grenen pergola

Accoya 

Deze exclusieve houtsoort is enorm duurzaam en zeker niet goedkoop. Accoya is een verantwoord alternatief voor hardhout en is afkomstig van de Pinus Radiata dennen. Deze worden uitsluitend in duurzame EUTR gecertificeerde bossen gekweekt. Deze in Nederland geproduceerde palen worden op een milieuvriendelijke wijze behandeld en gaan met gemak 50 jaar mee. In water of rond een maaiveld gaat het hout circa 25 jaar mee. Let op! Accoya bevat looizuur wat reageerd op RVS 410 en verzinkte schroeven. Hierdoor kunt u last krijgen van zwarte vlekken. Voorkom dit door altijd voor te boren en speciale grijs gecoate RVS A2 schroeven te gebruiken. Kies met voorkeur voor een paaldikte van 7x7 cm. 

Nobifix

Nobifix is geen houtsoort maar een behandeling voor het verduurzamen van hout. De behandeling is zo effectief dat de levensduur de groeitijd van de boom evenaart. In de grond gaat het hout met gemak 15-20 jaar mee. De basis is grenen hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen in Europa. Nobifix behandeld hout is een goed alternatief voor groen geïmpregneerde of hardhouten tuinpalen. De kleur is luxe donkerbruin. Bij gadero leverbaar in 68x68 en 88x88 mm dikte.

Bankirai hardhout

Bankirai is een populaire hardhoutsoort met een hoge duurzaamheid. Glad geschaafde Bankirai palen hebben een schitterende uitstraling en gaan zeker 20 jaar mee bij juiste montage en goed onderhoud. Het hout is afkomstig uit Zuidoost-Azië, dus ook hier geldt dat het hardhout een hoge transportuitstoot heeft.

Betonpalen

Beton is duurzaam, echter bevat het veel cement en beton. Dit maakt Europees hout duurzamer omdat bomen oneindig her te planten zijn. Betonpalen zijn uitstekend geschikt voor het maken van bijvoorbeeld een schutting. Met betonnen onderplaten beschermt u uw houten schermen tegen optrekkend vocht.

Schutting Betonpalen

Lariks / Douglas

Lariks Douglas heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 3 en is afkomstig uit Europa. Onbehandeld is het hout niet geschikt voor plaatsing in de grond. Ons advies is om het hout op betonpoeren te plaatsten of te behandelen met teer tot 10 cm boven het maaiveld, alvorens u de paal in de grond zet. Behandel Lariks Douglas bij voorkeur 2 keer met Beitz - Superdekkende Tuinbeits Transparant voor Lariks Douglas hout voor het verlengen van de levensduur. Kies bij voorkeur en voor een langere levensduur, voor dikke maten Lariks Douglas palen.

Eventueel zijn er ook Robinia vierkante tuinpalen, echter zijn deze ook gevoelig voor kromtrekken. Robinia is Europees hardhout en wel een goed idee als uw rondhout zoekt om bijvoorbeeld een kastanje rolhek te plaatsen. 

Extra tips voor een duurzame schutting

Wilt u graag een duurzame tuinafscheiding? Wissel dan uw dichte schutting delen af met trellis schermen met klimplanten of kant en klare groenschermen. Dit zorgt niet alleen voor meer groen maar ook voor een windbreker bij storm. Snoei wel uw klimplanten 1 of 2 keer per jaar, zo voorkomt u dat uw trellis schutting te zwaar wordt en omwaait. Verstevig de schutting met stormankers en eventueel schuine schoren in de hoeken. Schuine hoekconstructies maken uw erfafscheiding extra sterk bij harde wind. 

hedera haag

Wilt u graag meer weten over duurzaam houtgebruik? Lees dan onze blog met 6 handig tips om nog duurzamer om te gaan met hout.