Bij het maken van een houten overkapping in de tuin komt heel wat kijken. Het is belangrijk dat u een stevige constructie neerzet, die jaren mee kan gaan. U wilt natuurlijk niet dat uw gloednieuwe overkapping de eerste beste storm niet overleefd of dat deze verzakt.
Hoe berekent u de draagkracht van houten balken? En waar moet u verder nog op letten zodat u de doorbuiging van houten balk kunt voorkomen? In deze blog leggen wij dit allemaal uit.
Voor de dakbalken van een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Wij rekenen bij overbruggingen van staander tot staander, dus exclusief de afstand van schoren. Stel u wilt een overspanning van 3 meter maken, dan heeft u balken van 15 cm dik nodig. Voor een overspanning van 4 meter heeft u dus balken van 20 cm nodig. Het is ook mogelijk om 5 meter te overbruggen met 25 cm dikke balken. Met de toevoeging van stevige schoren zou u de overspanning van balken eventueel kunnen vergroten naar 6 meter. Met lichte dakbedekking gaat dit meestal jarenlang goed, toch kunnen wij dit niet officieel aanbevelen omdat de kans bestaat dat de houten balk dan doorzakt.
De balken die u buitenlangs uw overkapping maakt worden wel ringbalken genoemd. Zie onderstaande afbeelding.
Overspanning 3 meter: minimale balkdikte 15 cm
Overspanning 4 meter: minimale balkdikte 20 cm
Overspanning 5 meter: minimale balkdikte 25 cm
Overspanning 6 meter: minimale balkdikte 30 cm
Bij deze berekening houden wij rekening met normale vormen van dakbedekking, zoals EPDM, Easyroofing, dakshingles en dakpanplaten. Echte dakpannen zijn wat zwaarder, daarbij is het aan te raden om zwaardere balken te gebruiken. Neem de bovenstaande vuistregel dan ook niet ruimer, u heeft dan kans dat de balken doorbuigen onder het gewicht van de dakpannen.
Als u ervoor kiest om uw houten constructie met inkeping te plaatsen houdt u minder overspanning over. Gaat u een 5 meter lange balk ingekeept op uw staanders te plaatsen, dan verliest u de dikte van de staanders uit de totale overspanning. Bij gebruik van 15 x 15 cm staanders raakt u dus 30 cm kwijt en wordt de totale lengte van de overspanning 4.70 meter. Als u dit niet wilt kunt u gebruik maken van stalen balkdragers of raveeldragers. Deze schroeft gelijk vast aan de staanders en zo blijft de overspanning 5 meter.
Wij adviseren de dikte van de staanders aan te passen aan de dikte van de dakbalken. Dus hoe dikker de dakbalken, hoe dikker de staanders. Combineer bijvoorbeeld 5 x 15 cm balken met 14.5 x 14.5 cm of 15 x 15 cm staanders en 7 x 20 cm balken met 19 x 19 of 20 x 20 cm staanders. Voor overkappingen, blokhutten op maat, carport en kapschuren is de sterkteklasse niet heel belangrijk. Zowel Vuren, Lariks/Douglas en Grenen zijn sterk genoeg voor lichte houtbouwconstructies in de tuin. Maak uw keuze op basis van uiterlijk, persoonlijke voorkeur en prijs.
Om het dakbeschot of de dakplaten van uw overkapping te ondersteunen heeft u dakdwarsbalken nodig. Wij adviseren altijd balken om de 40 a 50 cm te plaatsen. Populaires keuzes voor dak-dwarsbalken zijn de 4.5 x 14.5 cm glad geschaafd of de 5 x 15 cm fijnbezaagd.
De fundering is een van de belangrijkste onderdelen van uw overkapping. Het zou natuurlijk jammer zijn als uw houtbouwconstructie gaat verzakken. Plaats bij voorkeur uw betonpoeren op een stoeptegel die stevig in de grond ligt. Zet de betonpoer daarnaast altijd vast met een zak snelcement. Tevens geldt hoe dikker uw staanders, hoe zwaarder en groter de betonpoer die u gebruikt.
Hierbij nog even de belangrijkste punten voor het bouwen van een houten overkapping op een rijtje:
De juiste dikte dakbalken, hanteer 5 cm dikte per 100 cm overspanning
Soort dakbedekking, kies bij grote overspanningen voor lichte dakbedekking
Bezuinig niet op het aantal dakdwarsbalken
Zorg voor een stevige fundering die niet snel verzakt
Voor exacte berekeningen van de belasting van het dak of bij het bouwen van zware houtbouw constructies kunt u een bouwkundig expert raadplegen. Deze zal ook rekening houden met factoren als sneeuwbelasting, sterkteklasse van het hout en de draagkracht. Heeft u het verhaal gelezen en ziet u alsnog op tegen de berekeningen? Kies dan voor een van onze kant-en-klare overkappingen of tuinhuizen.