Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#25 Lariks Terrasoverkapping maken met polycarbonaat platen dak

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst22/07/2017

In deze video staat een overkapping van polycarbonaatplaten centraal. De platen zijn verkrijgbaar in opaal, ook wel melkwit, en heldere platen. Beide platen zijn uv-werend, maar het verschil zit hem in de hoeveelheid ligt dat door komt. Voor een overkapping waar de zon veel opstaat is het verstandig om de versie opaal te kiezen. Bij een overkapping met minder licht kan beter de heldere versie gekozen worden. Er wordt gebruik gemaakt van Douglas balken. De maat van de balken die hierbij wordt gebruikt is 7 x 20 cm. Een overkapping bevestigd men vaak de achterkant van het huis, aan de muur, doormiddel van een kozijnplug

Zelf een overkapping maken

Begin bij het maken van de overkapping met het plaatsen van de betonpoer. Hoe je deze plaatst komt aan bod in een andere aflevering van Gadero TV. Op de betonpoeren worden de eerste palen geplaatst, in dit geval 15 x 15 cm. Omdat er in de video een grote overkapping wordt gemaakt is dit formaat gekozen, maar er zijn natuurlijk meerdere afmetingen mogelijk. Maak vervolgens boven aan de palen een inkeping, in dit geval 7 cm, zodat een Douglas balk van 7 x 20 cm hier mooi invalt. Het voordeel hiervan is dat je een stevige constructie krijgt. 

De volgende stap is het plaatsen van dakbalken. Deze komen schuin naar beneden, waarbij in dit geval rekening wordt gehouden met een afschot van 16 cm per meter. De lage zijde, de zijde aan de voorkant van de overkapping, moet minimaal 2,20 m zijn. Dit omdat er dan een fijne doorloop mogelijk is. Door de inkeping van de palen vallen de dakbalken stevig in de fundering. 

Op de dakbalken worden vervolgens tussendragers en zijdragers geplaatst. Deze hebben een aluminium onderkant, wat als voordeel heeft dat dit goed op het hout bevestigd kan worden. De polycarbonaatplaten vallen precies 100 cm uit elkaar, door het gebruik van de tussendragers. De platen moeten eerst getaped worden voordat deze op het dak geplaatst kunnen worden. Hierbij bestaat er onderscheid tussen boventape en ondertape en zoals de naam bevestigd, moet dit aan de boven en onderkant geplakt. Het ondertape bevat kleine gaatjes, zodat het vocht uit de platen naar buiten kan lopen. Bijkomend voordeel van het tapen van de platen is dat er geen inseceten in de platen kunnen komen. 

Onze tip is om het plastic van de platen alleen voor het kleine deel los te maken dat nodig is voor het tapen en de rest de laten zitten. Dit zorgt namelijk voor een goede bescherming van de platen. Let op, de platen hebben twee zijden, namelijk een boven- en onderkant. De kant waar tekst op staat is uv-werend en is de bovenzijde. 

polycarbonaat-platen-melkwit

Polycarbonaatplaten plaatsen

De tussen- en zijdragers worden bevestigd met zelftappers. Deze komen om de 40 tot 50 cm aan beide kanten. Zo weet je zeker dat dit stevig vast zit. Na het bevestigen van de zelftappers kunnen de polycarbonaatplaten in de dragers geschoven worden, om vervolgens een bovenprofiel te bevestigen met speciale polycarbonaat schroeven. Deze schroeven bevatten een ringetje, die er voor zorgt dat er geen vocht in komt. Ons advies is om de schroeven licht voor te boren, ongeveer om de 60 cm, waardoor het plaatsen van de schroeven makkelijker wordt. Sla vanuit de muur gezien de eerste 30 cm over, zodat hier later het muurprofiel kan worden geplaatst. 

Vervolgens plaats je het afsluitprofiel aan het uiteinde van de platen, op het bovenprofiel. Dit zorgt er namelijk voor dat de platen er niet meer uit kunnen schuiven. Hiervoor kan je dezelfde schroeven gebruiken als voor het bovenprofiel. Over het tape plaats je vervolgens een afdeklijst, zodat het tape niet meer te zien is en je een mooie afwerking hebt. 

Om de constructie van de overkapping nog steviger te maken, moeten er schuine schoren geplaatst worden. Hiervoor worden de zogeheten tellerkop schroeven gebruikt. De overkapping kan worden afgewerkt met aan de zijkanten boeidelen te plaatsen, waarbij er zowel 1 als 2 boeidelen naast elkaar gekozen kan worden. 

Als laatste wordt het muurprofiel gemonteerd op de overkapping. Schuif voor het monteren eerst het rubberprofiel in het muurprofiel. Deze rubberen strip ligt op de platen, wat er voor zorgt dat het goed waterdicht is. Schroef vervolgens het muurprofiel stevig vast aan de muur, waarbij je ook gebruik maakt van het voorboren van gaten. Vergeet vervolgens niet om vervolgens met een waterdichte kit de bovenkant af te werken. De tip vanuit ons is om de platen iets verder te laten lopen dan de dakconstructie, zodat je hier een dakgoot aan kan maken die het water opvangt. Bevestig de dakgoot met beugels om de 50 cm en aan het einde vervolgens met een pijp naar beneden. 

Bekijk ook eens onze overkappingen met zadeldak.

Meer Gadero TV afleveringen