Logo Gadero
service
Gadero TV

Thermisch Ayous Quatro Blokprofiel schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst20/08/2021

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u een schutting bekleedt met thermisch Ayous Quatro blokprofielen. U heeft in aflevering #86 al kunnen zien hoe wij een schutting bekleden met Ayous triple blokprofielen. Dit keer gaat het niet om een triple, maar om een quatro blokprofiel. Benieuwd hoe we dit doen? Lees dan snel verder.

Benodigdheden:

  • Lijmklem

  • Accuboormachine

  • Lange waterpas

  • Duimstok

  • Hardhout boortje 3.5 mm

Thermisch Ayous Quatro Blokprofiel schutting maken
play video

Thermisch Gemodificeerd Ayous 2.5 x 14 cm Quatro blokprofiel

In deze aflevering wordt gebruik gemaakt van Ayous Quatro blokprofielen. Deze thermisch gemodificeerde plank heeft een luxe, moderne uitstraling en kunt u gebruiken om uw schutting of uw gevel mee te bekleden. De planken hebben een levensduur van maar liefst 20-25 jaar en hebben een uniek profiel. Deze bijzondere planken zijn enkelzijdig te monteren en hebben een werkende breedte van 13 cm. Doordat ze een mes en groef zijde hebben kunt u deze eenvoudig in elkaar schuiven. Houd hierbij wel rekening met de tussenruimte voor de werking van het hout. 

Thermische modificatie

Deze Ayous blokprofielen hebben een thermo behandeling gehad. Dit betekent dat het hout met stoom is verwarmd tot ruim 200 graden, waardoor het hout een langere levensduur krijgt. Thermisch gemodificeerd hout is 100% ecologisch, vormvast en milieuvriendelijk waardoor het goede weerstand biedt tegen houtrot. Door de behandeling heeft het hout nu duurzaamheidsklasse 1-2 en een aantrekkelijke, warme kleur. Benieuwd hoe deze thermo behandeling in zijn werk gaat? Bekijk dan ook aflevering #111 van Gadero TV.

Hardhouten vlonder Bankirai

Montagetips 

Voor de montage van uw schutting geeft het een mooi effect als u uw schroeven allemaal op 1 lijn monteert. Doe dit op de hartlijn van de paal. Gebruik hiervoor een lange waterpas en leg deze langs de plaatsen waar de schroeven moeten komen. Boor de schroefgaten alvast even voor, zodat u zeker weet dat alle gaten op de juiste plek zitten.

Wilt u uw schutting liever verticaal monteren? Dat kan ook! Hiervoor dient u een framewerk te maken tussen de palen. Normaliter wordt dit onderaan, in het midden en bovenaan gedaan, dus drie balken die horizontaal gelegd worden zodat u de planken hier verticaal op kunt monteren. Maar omdat Ayous hout erg broos is, is het advies om bovenaan, op 2/4, op 3/4 en onderaan een verstevigingsbalk te plaatsen. 

Schutting opbouw

Kenmerken van Ayous hout

Ayous hout heeft van zichzelf verschillende kenmerken. Daarom noemen wij voor u hier de belangrijkste kenmerken. Ayous hout is licht van gewicht en scheurt of vervormt nauwelijks. Ayous is een zeer zuiver product. Het heeft bijna geen noesten en heeft een egale kleur. Onbehandeld Ayous heeft een duurzaamheidsklasse 5, maar door de thermische modificatie van het hout verandert de duurzaamheid naar klasse 1-2. Door de thermische behandeling gaat het hout langer mee, zo'n 20-25 jaar. Houd er wel rekening mee dat door de thermische modificatie het hout erg broos is. Behandel het dus voorzichtig!

Materialen en gereedschappen

In Gadero TV #229 zijn verschillende materialen en gereedschappen gebruikt. Om u op weg te helpen hebben wij daarom een lijstje gemaakt met alle benodigdheden voor het maken van uw schutting:

Materialen

Gereedschappen

waterpas plaatsen schutting thermisch ayous

Alternatieven

Behalve het Quatro profiel, zijn er nog andere Ayous gevelplanken. Ook deze kunnen gebruikt worden voor uw gevel of uw schutting. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk ons gehele assortiment Ayous gevelbekleding.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gadero TV
Barcode schutting maken van Geïmpregneerd GrenenBent u opzoek naar een schutting met een uniek profiel? Maak dan een schutting met barcodeprofiel! In deze Gadero TV laten we u zien hoe u eenvoudig een schutting in elkaar zet met geïmpregneerd grenenhouten schuttingplanken met breedtes van 7 cm, 9/10 cm en 14 cm. We monteren de schutting verticaal, wat u ook heeft kunnen zien in aflevering #90 van Gadero TV. Benieuwd naar deze schuttingplanken van grenenhout? Lees snel verder! Benodigdheden: Duimstok Lijmklem Schuurmachine/schuurpapier Tafelzaag Accuboormachine Winkelhaak Waterpas
Gadero TV
Schutting maken van mes-in-groef rabatdelenIn deze Gadero TV laten we zien hoe je een dichte schutting maakt van mes-in-groef rabatdelen. Volledig dichte schuttingen blijken de laatste jaren meer populair te worden. Er is gebruik gemaakt van geïmpregneerd hout, wat de levensduur van de planken verlengd. Ook hoeft u zelf het hout niet meer te behandelen. Dit type hout is uitermate geschikt voor schuttingen en schuren. De planken die gebruikt zijn hebben het zogeheten mes-in-groef kenmerk. Dit houdt in dat aan de ene zijde van de plank een gleuf zit, waar de andere smallere zijde van de volgende plank in geschoven kan worden. Dit heeft als resultaat dat de planken precies in elkaar vallen, en dus een voor een dichte schutting zorgen.  Benodigdheden: Schutting hoekjes voor aanhouden tussenruimte Lange waterpas Zaagmachine Afstandhouder Boor Cirkelzaag (als een plank aan het einde te breed is) Schuine schoor Rolmaat Rubberen hamer
asset
Klustip
Schutting van beton en hout plaatsenDeze klustip staat in het teken van een betonpalen schutting plaatsen. In onderstaande aflevering aflevering legt Henk Jan haarfijn uit hoe u zo'n schutting plaatst. Deze schutting is niet alleen erg trendy, maar biedt u met zijn 2 meter hoogte ook veel privacy. Het leuke aan een betonpalen schutting is dat u hem naar eigen wens kan invullen. In deze aflevering is er gebruikt gemaakt van geïmpregneerde tuinschermen, maar u kunt ook Lariks Douglas of hardhouten tuinschermen gebruiken. Ook heeft u volop keuze in de betonpalen en -platen. Benodigdheden: Uitzettouw Waterpas Schep Rubberen hamer Stootijzer Slijptol (optioneel) Boormachine
asset
Klustip
Luxe Rhombus schutting makenDeze klustip gaat in op het monteren van een Rhombus schutting. Rhombus gevelbekleding is erg populair en geeft uw gevel of in dit geval uw schutting een luxe uitstraling. Populaire houtsoorten in rhombus zijn Western Red Cedar, Thermisch gemodificeerd grenen/vuren en tropisch hardhout. In dit stappenplan werken we met thermisch gemodificeerd hout. Dit is een nieuwe, zeer verantwoorde vorm van behandelen. Dit gebeurt op basis van stoomdruk en is niet te vergelijken met keteldruk impregneren. Bij thermisch modificeren onder stoomdruk wordt alleen waterstoom gebruikt onder hoge druk. Door het hout thermisch te modificeren wordt het heel duurzaam. Zo onstaat er een mooie bruine kleur en de plank blijft licht. Het enige nadeel is dat het hout iets broos kan worden. Zodra het gemonteerd is, merkt u hier niks meer van.