Logo Gadero
service
Gadero TV

Schutting met verticale planken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst20/12/2018

Hoe plaatst u zelf een stevige schutting met verticale planken? Lees onze doe-het-zelf tips voor het plaatsen en berekenen van het aantal benodigde schuttingplanken, balken, palen en schroeven voor een mooie verticale planken schutting. Ook handig, bestel uw verticale planken schutting per meter en bespaar een hoop rekenwerk en u weet meteen de prijs.

Bekijk onderstaande video voor het verticaal monteren van Padouk schuttingplanken:

Schutting met verticale planken
play video

De voordelen van een schutting met verticale planken

 • Wist u dat... Uw tuin optisch groter lijkt door de planken in verticale richting te monteren?

 • Steviger dan tuinschermen 

 • Met verticale lamellen is het moeilijker om overheen te klimmen voor kinderen en dieven

 • U kunt zelf de schuttinghoogte bepalen, 1.80 of 2 meter

 • Eenvoudig uit te bereiden

 • U kunt zelf de lengte van uw schutting bepalen, u bent flexibeler dan bij kant en klare 180x180 cm schermen

 • Uw palen zijn mooier in het zicht dan bij horizontale planken schuttingen

 • Met een verticale planken schutting heeft u maar 1 hoekpaal nodig om de hoek om te gaan met uw schutting, bij horizontale planken schuttingen om en om aan beide zijden gemonteerd is dit altijd een heel gedoe.

 • Kortom heel veel voordelen! Daarom raden wij een verticale planken schutting juist ook aan!

Doe-het-zelf video -  Verticale planken schutting maken

play video

Bekijk onderstaande video voor het verticaal monteren van Padouk schuttingplanken:

play video

Tips vooraf

 • Maak uw tuin (terrein) zo goed mogelijk vlak.

 • Zorg dat u uitzettouw, grondboor, paalhamer, (hoek)waterpas, sergeanten, houtzaag, boormachine met metaalspiraalboortjes voor hardhout van 3,5 mm, Torx-bitje, ladder, werkhandschoenen en Torx-schroeven van 4 x 50 mm voorhanden hebt. Dit gereedschap kunt u samen met uw tuinhout online bestellen in onze houthandel. Wij leveren over het hele land.

 • Het is handig om de schutting samen met iemand anders te plaatsen. Bij het werken met bijvoorbeeld planken van 4 meter (die u doormidden zaagt om een schutting te bouwen van 2 meter hoog) is een tweede man of vrouw ook geen overbodige luxe. Zo kunt u snel en efficiënt de verticale planken monteren op de horizontale balken. Voor het plaatsen van de palen is 1 persoon in principe voldoende. Werkhandschoenen voorkomen houtsplinters in uw vingers.

schutting verticaal

Palen plaatsen: een stevige basis voor uw dichte schutting is een must.

schutting verticale planken maken

Onderaan, bovenaan en in het midden horizontale draagbalken maken.

tuin schutting verticale lamellen

Aantallen berekenen

Voor het berekenen van het aantal planken, draagbalken, palen en schroeven geven we onderstaande richtlijnen. Ons bellen of e-mailen voor tips en advies op maat kan natuurlijk ook. Onze tuinexperts staan u graag te woord.

 • Grondpalen plaatst u om de 70 tot 150 cm. Hou er bij omheiningen met verticale planken rekening mee dat u een extra paal nodig hebt als eindpaal. Wij adviseren hardhouten vierkante palen van 2,75 of 3 meter lang. Die gaan ongeveer 25 jaar lang mee en zijn al gepunt. Bij het monteren van een vierkante paal aan uw woning kunt u ze bestellen in een kortere maat (2 meter).

 • Voordat u de planken kunt monteren, moet u 3 horizontale draagbalken maken. Wij raden aan om die onderaan, in het midden en bovenaan te plaatsen. Een balk van 45 x 7 cm is zeer geschikt als horizontale draagbalk. Monteer ze staand bij palen van 7 x 7 cm palen, zodat uw planken tussen uw palen vallen. Dat is het meest aanbevolen. Of u monteert ze plat; dan liggen uw planken gelijk met uw palen. De verticale planken kunt u later weer vastschroeven aan uw balken. Hebt u een schutting of omheining van 9 meter? Dan hebt u 3 x 9 meter = 27 meter aan horizontale draagbalken nodig. Bij balken van 45 x 7 x 500 cm zijn dat dus (27 delen door 5) afgerond 6 stuks. Deze balk van 5 meter kunt u mooi in 3 stukken zagen van 158,50 cm. U houdt dan een klein restje over. U leest hieronder waarom dat een handige maat is.

 • Bij het berekenen van het aantal planken voor uw schutting is het handig om het totale aantal lopende meter te berekenen. Gebruikt u brede planken van 1,6 x 14 cm en 3,5 cm tussenruimte? Dan voorziet u per meter het best 6 planken voor de ene kant en 5 voor de andere, dus 11 voor de beide. Dan moet u nog de hoogte van uw omheining met verticale planken bepalen. Bij 180 centimeter is het raadzaam om de populaire schuttingplank van 360 cm lengte in twee delen te zagen of tuinplanken van 180 cm bij ons te bestellen.

 • Wilt u een schutting of omheining maken van 2 meter hoog? Zaag dan de schuttingplanken van 400 cm lengte in 2 stukken. Hou rekening met 11 stuks per lopende meter. Voeg eventueel enkele extra planken toe als reserve. Zo hebt u in geval van een foutje bij het zagen nog een extra exemplaar.

 • Voor montage van de 3 draagbalken onderaan, in het midden en bovenaan aan de palen, gebruikt u de rvs-Torx-schroeven van 4 x 50 mm. Die zijn bij ons ook in verzinkt staal te koop. Per draagbalk hebt u altijd 2 schroeven nodig. Dus in totaal 6 schroeven per verticale plank.

schutting verticale plank

Alternatief: volledig dichte schutting met verticale planken

Met onze zogenaamde 'halfhoutse' (ook wel dubbelliprabat genoemd) planken van lariks dubbel lip of hardhouten halfhouts rabat maakt u een knappe dichte schutting van verticale profielen. Deze 'slimme' overlappende planken maken uw schutting volledig dicht, maar houden dankzij de overlap ook plaats over voor tussenruimte tussen de planken zodat ze kunnen werken. Deze planken timmert u allemaal aan 1 kant. De achterkant ziet er dan wel iets minder mooi uit. Een gewone schuttingplank kunt u immers niet zonder naad tegen elkaar monteren en dus is er altijd doorkijk! Met de hardhouten halfhoutse variant kunt u uw schutting zelfs 215 cm hoog maken, de dubbellip lariks-rabatdelen zijn in 4 meter ideaal. U kunt ze dan verzagen in stukken van 2 meter.

Vragen?

Geen zin om te berekenen hoeveel u nodig hebt voor uw schutting of omheining? Bestel een verticale schutting per meter. Wij leveren uw tuinhout binnen de 2 tot en met 4 werkdagen in heel Nederland en België.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!