Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

Schutting met verticale planken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst20/12/2018

Hoe plaatst u zelf een stevige schutting met verticale planken? Lees onze doe-het-zelf tips voor het plaatsen en berekenen van het aantal benodigde schuttingplanken, balken, palen en schroeven voor een mooie verticale planken schutting. Ook handig, bestel uw verticale planken schutting per meter en bespaar een hoop rekenwerk en u weet meteen de prijs.

Bekijk onderstaande video voor het verticaal monteren van Padouk schuttingplanken:

1
De palen in de grond plaatsen

Voor een omheining of schutting van 1,80 meter hoog hebt genoeg met vierkante palen van 275 cm. Gaat u voor 2 meter hoogte, dan raden we palen van 300 cm lengte aan. Wij adviseren om te kiezen voor hardhouten palen voor een langere levensduur (20-25 jaar). Bovendien zijn onze hardhouten Azobe-palen gepunt; daardoor gaan ze gemakkelijker de grond in. Geïmpregneerde naaldhouten vierkante palen zijn een stuk goedkoper en gaan ongeveer 10-15 jaar mee. Zowel hardhouten als geïmpregneerde naaldhouten vierkante palen zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende diktes: 6 x 6, 7 x 7, 8 x 8, 9 x 9 en 10 x 10 cm. Ook mooi zijn onze gladgeschaafde palen met V-groeven van 65 x 65 of 70 x 70 mm dik. Die geven uw omheining of schutting een luxueuze uitstraling. Bij schuttingen op onstabielere ondergronden of waar veel zeewind staat, adviseren we om te gaan voor een paaldikte van minimaal 7 x 7 cm. Bij 'slappe' grondsoorten kunt u eventueel snelbeton bijstorten. We adviseren om de 94 cm een grondpaal te plaatsen. Verstandig is eerst de totale lengte per schuttingzijde op te meten en een slimme verdeling te kiezen die aansluit bij de planklengtes. Zo zorgt u bij het werken met steeds 6 stuks 14 cm brede verticale planken en 2 cm tussenruimte dat u palen 14+2+14+2+14+2+14+2+14+2+14 cm = 94 cm uit elkaar staan (uitgaande van de planken om en om monteren. U kunt bovenstaande ook iets verlengen tot bijvoorbeeld 7 planken (palen 110 cm uitelkaar).  Bij schuttingen waar weinig wind staat kunt u 142 cm tussenruimte tussen de palen aanhouden, u heeft dan 8 planken aan de ene zijde en 7 planken aan de andere zijde nodig.

Begin met het plaatsen van de eerste en laatste paal van uw schutting. Gebruik de 7 cm grondboor bij 6x6 en 7x7 cm palen en de 10 cm grondboor bij dikkere palen. Indien u last van droge grond heeft, bijvoorbeeld bij zandgrond, dan maakt u de grond een beetje vochtig met een tuinslang, zo krijgt de grond meer structuur en gaat het boren van een paalgat beter. Bestel bij onze houthandel snelcement mee.

Zorg dat u recht blijft boren. Indien u de paal 95 cm de grond in wilt plaatsen boort u een gat van 85 cm. Het is raadzaam een stukje tape om uw grondboor te wikkelen zodat u precies weet hoe diep u moet boren. Bij de eerste paal is het een beetje testen hoeveel cm u met de paalhamer nog de grond in slaat. Dit kan variëren per type grondsoort.

Zet nu de paal in het gat. Plaats de huishoudtrap zo'n 45 cm van de paal. Sla voorzichtig en vlak op de paalkop. Na elke slag met de waterpas controleren of de paal nog recht staat. Niet doorslaan tot de paalkop kapot is, max 3/4 x voorzicht kloppen op de paalkop. U kunt zodra de planken zijn gemonteerd altijd nog een klein stukje afzagen indien nodig. Draait de paal tijdens het slaan iets, monteer dan de lijmklem op heuphoogte op de paal, zo kunt u de paal gemakkelijker iets draaien. Pas altijd op als 1 persoon slaat met de paalhamer en de ander de paal vasthoudt met handschoenen. Draag altijd werkhandschoenen tegen splinters en desgewenst een bouwhelm. Hou kinderen uit de buurt.

Stamp tot slot met de steel van uw paalhamer of ijzeren stootijzer de schuttingpalen goed aan. De palen plaatsen is het meeste werk, daarna komt het leukere werk, het monteren en vastschroeven van de horizontale balken en planken.

2
De planken monteren

De meeste mensen kiezen voor schuttingplanken van 1,6 cm dik in geïmpregneerd naaldhout. Dezelfde plank is er ook in 20 cm breedte, zowel in hardhout of naaldhout. Hierboven staat uitleg over het aantal planken per meter schutting dat u nodig hebt. Bij twijfel kunt u onze tuinexperts raadplegen. Dat kan telefonisch of per e-mail. Voor een onderhoudsvrije schutting of omheining kiest u het best voor onze hardhouten tuinplanken van 14 of 16 mm dik. Ook helemaal trendy zijn onze onbehandelde gladgeschaafde lariks-douglas-planken van 16 x 145 mm. Begin met de plank op de plek waar ze het meest in het zicht is, aan uw woning of achteraan. Schroef de plank net iets boven het terrein waterpas vast, zo verlengt u de levensduur en voorkomt u dat uw tuinplanken vuil worden door opspattende grond. Plaats de eerste plank uiterst nauwkeurig met uw lange waterpas. Met snelklemmen kunt u eenvoudig de plank vastzetten. Boor bij hardhouten schuttingpalen altijd het schroefgat in de paal voor. Voorkom dat uw boortjes te heet worden: haal de boor altijd even weer in en uit het gat. Schroef daarna met 2 schroeven per plank de schuttingplanken vast op de draagbalken. Boor niet te dicht bij de randen van de plank, want zo kan ze gaan splijten. Met onze Torx-schroeven van 4 x 50 mm in rvs en Torx-bit gaat het schroeven heel gemakkelijk. Boor bij hardhouten tuinplanken wel even voor.

Het mooiste is (anders dan op de foto) uw verticale planken aan beide kanten te monteren. Hou dan ongeveer 4 cm tussenruimte open om de doorkijk te minimaliseren. Ook door de horizontale tussenbalk van 45 x 70 mm 'staand' te monteren tussen uw palen voorkomt u doorkijk. U hebt zo ook meer schroefruimte, gezien u de planken dan monteert in het 70 mm-gedeelte. We hebben in hardhout indien nodig ook een smallere balk van 60 x 35 mm en in naaldhout een geïmpregneerde balk van 32 x 60mm. We raden u nog eens aan om het breedste gedeelte van de balk (60 of 70 mm) in de hoogte te monteren. Zo vormt het smalle gedeelte van de balk de dikte van uw erfafscheiding. Hoe smaller die is, hoe minder doorkijk.  Bewaar planken met een knoest of lichte kromming voor delen die u gaat verzagen. U kunt ook 2 of 3 houten maatblokjes maken van 3,5 à 4 centimeter of de waterpasdikte gebruiken. Die legt u tegen de eerste plank en daar komt de volgende schuttingplank tegenaan. Bij montage aan beide kanten bekijkt u in het begin even of u en uw buren tevreden zijn over de doorkijk. Werk zo verder naar rechts of links, gebruik de waterpas nog wel ter controle. Bent u klaar voor de montage van de planken aan de andere kant? Begin dan weer vooraan en zet het hart (het midden dus) van de eerste tussenruimte van de schuttingplanken aan de kant die u net heeft gemaakt met potlood over op de andere kant. Dat wordt het hart van uw eerste verticale plank aan de andere kant. Bij een plank van 14 cm breed komt er dus zowel 7 cm links en rechts van de streep de eerste plank aan de andere kant. Zo is uw doorkijk minimaal, vooral als u de dunnere balken als tussenbalk gebruikt. Bovendien springen uw palen dan mooi uit uw schutting, Kies daarom een in het oog springende gladgeschaafde paal met V-groeven voor een prachtig eindresultaat.

3
De afwerking

Zaag eventueel uitstekende paalkoppen af en stamp de palen nog 1 keer goed aan. Uw houten verticale plankenschutting is klaar. Onze geïmpregneerde schuttingplanken of hardhouten bangkiraiplanken hoeft u verder niet te behandelen. Wel kunt u uw plankenschutting schilderen met buitenverf in allerlei kleuren. Let op, als u uw planker donker verft, dan lijkt uw tuin kleiner en omgekeerd. Onze lariks-douglas-planken behandelt u bij voorkeur 2 keer met Maxrelease kleurloze beits.

Het is ook mogelijk om uw plankenschutting af te wisselen met stalen tralieschermen of gaaspanelen met houten omlijsting. We hebben ook verschillende kant-en-klare schuttingdeuren. Per deur kunt u zien of deurbeslag, slot en scharnieren worden meegeleverd.

De voordelen van een schutting met verticale planken

 • Wist u dat... Uw tuin optisch groter lijkt door de planken in verticale richting te monteren?

 • Steviger dan tuinschermen 

 • Met verticale lamellen is het moeilijker om overheen te klimmen voor kinderen en dieven

 • U kunt zelf de schuttinghoogte bepalen, 1.80 of 2 meter

 • Eenvoudig uit te bereiden

 • U kunt zelf de lengte van uw schutting bepalen, u bent flexibeler dan bij kant en klare 180x180 cm schermen

 • Uw palen zijn mooier in het zicht dan bij horizontale planken schuttingen

 • Met een verticale planken schutting heeft u maar 1 hoekpaal nodig om de hoek om te gaan met uw schutting, bij horizontale planken schuttingen om en om aan beide zijden gemonteerd is dit altijd een heel gedoe.

 • Kortom heel veel voordelen! Daarom raden wij een verticale planken schutting juist ook aan!

Doe-het-zelf video -  Verticale planken schutting maken

Bekijk onderstaande video voor het verticaal monteren van Padouk schuttingplanken:

Tips vooraf

 • Maak uw tuin (terrein) zo goed mogelijk vlak.

 • Zorg dat u uitzettouw, grondboor, paalhamer, (hoek)waterpas, sergeanten, houtzaag, boormachine met metaalspiraalboortjes voor hardhout van 3,5 mm, Torx-bitje, ladder, werkhandschoenen en Torx-schroeven van 4 x 50 mm voorhanden hebt. Dit gereedschap kunt u samen met uw tuinhout online bestellen in onze houthandel. Wij leveren over het hele land.

 • Het is handig om de schutting samen met iemand anders te plaatsen. Bij het werken met bijvoorbeeld planken van 4 meter (die u doormidden zaagt om een schutting te bouwen van 2 meter hoog) is een tweede man of vrouw ook geen overbodige luxe. Zo kunt u snel en efficiënt de verticale planken monteren op de horizontale balken. Voor het plaatsen van de palen is 1 persoon in principe voldoende. Werkhandschoenen voorkomen houtsplinters in uw vingers.

schutting verticaal

Palen plaatsen: een stevige basis voor uw dichte schutting is een must.

schutting verticale planken maken

Onderaan, bovenaan en in het midden horizontale draagbalken maken.

tuin schutting verticale lamellen

Aantallen berekenen

Voor het berekenen van het aantal planken, draagbalken, palen en schroeven geven we onderstaande richtlijnen. Ons bellen of e-mailen voor tips en advies op maat kan natuurlijk ook. Onze tuinexperts staan u graag te woord.

 • Grondpalen plaatst u om de 70 tot 150 cm. Hou er bij omheiningen met verticale planken rekening mee dat u een extra paal nodig hebt als eindpaal. Wij adviseren hardhouten vierkante palen van 2,75 of 3 meter lang. Die gaan ongeveer 25 jaar lang mee en zijn al gepunt. Bij het monteren van een vierkante paal aan uw woning kunt u ze bestellen in een kortere maat (2 meter).

 • Voordat u de planken kunt monteren, moet u 3 horizontale draagbalken maken. Wij raden aan om die onderaan, in het midden en bovenaan te plaatsen. Een balk van 45 x 7 cm is zeer geschikt als horizontale draagbalk. Monteer ze staand bij palen van 7 x 7 cm palen, zodat uw planken tussen uw palen vallen. Dat is het meest aanbevolen. Of u monteert ze plat; dan liggen uw planken gelijk met uw palen. De verticale planken kunt u later weer vastschroeven aan uw balken. Hebt u een schutting of omheining van 9 meter? Dan hebt u 3 x 9 meter = 27 meter aan horizontale draagbalken nodig. Bij balken van 45 x 7 x 500 cm zijn dat dus (27 delen door 5) afgerond 6 stuks. Deze balk van 5 meter kunt u mooi in 3 stukken zagen van 158,50 cm. U houdt dan een klein restje over. U leest hieronder waarom dat een handige maat is.

 • Bij het berekenen van het aantal planken voor uw schutting is het handig om het totale aantal lopende meter te berekenen. Gebruikt u brede planken van 1,6 x 14 cm en 3,5 cm tussenruimte? Dan voorziet u per meter het best 6 planken voor de ene kant en 5 voor de andere, dus 11 voor de beide. Dan moet u nog de hoogte van uw omheining met verticale planken bepalen. Bij 180 centimeter is het raadzaam om de populaire schuttingplank van 360 cm lengte in twee delen te zagen of tuinplanken van 180 cm bij ons te bestellen.

 • Wilt u een schutting of omheining maken van 2 meter hoog? Zaag dan de schuttingplanken van 400 cm lengte in 2 stukken. Hou rekening met 11 stuks per lopende meter. Voeg eventueel enkele extra planken toe als reserve. Zo hebt u in geval van een foutje bij het zagen nog een extra exemplaar.

 • Voor montage van de 3 draagbalken onderaan, in het midden en bovenaan aan de palen, gebruikt u de rvs-Torx-schroeven van 4 x 50 mm. Die zijn bij ons ook in verzinkt staal te koop. Per draagbalk hebt u altijd 2 schroeven nodig. Dus in totaal 6 schroeven per verticale plank.

schutting verticale plank

Alternatief: volledig dichte schutting met verticale planken

Met onze zogenaamde 'halfhoutse' (ook wel dubbelliprabat genoemd) planken van lariks dubbel lip of hardhouten halfhouts rabat maakt u een knappe dichte schutting van verticale profielen. Deze 'slimme' overlappende planken maken uw schutting volledig dicht, maar houden dankzij de overlap ook plaats over voor tussenruimte tussen de planken zodat ze kunnen werken. Deze planken timmert u allemaal aan 1 kant. De achterkant ziet er dan wel iets minder mooi uit. Een gewone schuttingplank kunt u immers niet zonder naad tegen elkaar monteren en dus is er altijd doorkijk! Met de hardhouten halfhoutse variant kunt u uw schutting zelfs 215 cm hoog maken, de dubbellip lariks-rabatdelen zijn in 4 meter ideaal. U kunt ze dan verzagen in stukken van 2 meter.

Vragen?

Geen zin om te berekenen hoeveel u nodig hebt voor uw schutting of omheining? Bestel een verticale schutting per meter. Wij leveren uw tuinhout binnen de 2 tot en met 4 werkdagen in heel Nederland en België.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!