Logo Gadero
service
Klustip

Schutting met rasters

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst16/02/2022

Van trellis schermen of open matten een schutting maken is eenvoudig, betaalbaar en modern. Niet voor niets is een open trellis schutting populair als deel van uw erfafscheiding. Kies bij Gadero uit 4 soorten trellis schermen:

 • Kant en klare stalen rasters in houten frame, in diverse maten

 • Volledige stalen trellis schermen met maaswijdte 9.5 of 15 cm

 • Volledig houten trellissen van hardhout of geïmpregneerd hout

 • Roestige betonmatten, 170 x 200 cm

stalen trellis in houten lijst
Eenvoudig

Tips vooraf

 • Let op de maaswijdte (grote van de vakjes), hoe kleiner, hoe sneller uw klimplanten volgroeien.

 • Let op de dikte van de stalen of houten schermen, hoe dikker, hoe meer stevigheid (bij Gadero vindt u uitsluitend degelijke diktematen).

 • Kies voor verzinkt staal (zeer sterk) of volledig houten trellis schermen. Beide zijn eenvoudig in te korten en kunnen zo ideaal als altijd passend materiaal van uw erfafscheiding dienen (indien de rest bijvoorbeeld uit 180x180cm kant en klare tuinschermen bestaat). Bij trellis schermen in een houten kader is inkorten niet mogelijk.

 • Plaats uw palen 180.5 cm uitelkaar bij een 180 cm trellis, zo kunt u met onze draadzadels (gebruik minimaal 3 stuks per paal) deze tuintrellis strak trekken tussen uw tuinpalen.

 • Omdat uw palen bij een stalen of houten trellis goed zichtbaar zijn (ze zitten immers niet verstopt achter planken of tussen schermen) is het gaaf een luxe, glad geschaafde paal met V-groeven te kiezen van 65x65 mm of 70x70 mm dikte en lengte 275 of 300 cm.

 • Wilt u niet wachten tot uw trellis volgroeid is met Hedera? Kies dan voor onze kant en klare hedera schermen van 180x120 cm

 • Hang uw trellis bijvoorbeeld 10 cm van de bodem om zo een schutting van 190 cm hoogte te bouwen.

 • Plaats uw open tuintrellis matten op een tactische plaats in de tuin, dus niet naast het terras zodat u steeds uw buren ziet en ook niet op een plek dat u vanuit uw woning steeds uw buren ziet. Vaak is aan de zijkant, bijna achteraan, een tactische positie. Gebruik goede potgrond bij uw Hedera om het dichtgroeien te bevorderen.

In dit voorbeeld gaan we uit van een betonraster van 180 x 180 cm in een houten frame.

trellis palenschermtrellis schutting

In dit voorbeeld zijn de schermen met een verbindingshoekje van 90 graden aan de palen bevestigd. Kiest u voor volledig stalen tralieschermen? Dan kunt u ze met draadzadels bevestigen. Onze volledig houten schermen maakt u vast aan de paal met een schroef van 4 x 30 mm.

Doordat de wind gemakkelijker door uw omheining kan waaien, zijn voor een dergelijke schuttingen geen hele dikke palen nodig. Toch kan uw tralieschutting nog wind vangen als ze is begroeid met klimplanten.

Vierkante palen

Omdat uw palen bij een open traliescherm echt in het oog springen, is het knap om te kiezen voor een mooie gladgeschaafde paal van bijvoorbeeld 65 x 65 mm met V-groeven. Dat geeft uw schutting een luxueuze look. 

We raden bij tuinen waar veel wind staat en tuinen met slappe grondsoorten aan om te kiezen voor palen van 8 x 8 of 9 x 9 cm en ze aan te vullen met snelcement. Voor beschutte tuinen volstaat qua tuinpalen de kopmaat 6 x 6 of 7 x 7. Kies qua lengte voor de 275 of 300 cm als u de schermen (doorgaans 180 cm) iets boven de grond wilt hangen om zo meer hoogte te creëren. Wilt u tot 200 cm hoogte gaan, dan kunt u roestkleurige schermen plaatsen. Als die grotendeels begroeid zijn, ziet dat er zeer knap uit. Als klimplanten adviseren wij Hedera helix (wintergroen!), clematis, Duitse pijpbloem, witte regen of kamperfoelie.

Wissel een open schutting met klimplanten af met onze tuinschermen of planken voor meer privacy. Zowel de kant-en-klare schermen van 180 x 180 cm als schuttingplanken van 16 x 145 mm zijn hier verkrijgbaar in hardhout en geïmpregneerd hout. Bovendien leveren we binnen enkele werkdagen in de hele Benelux.

Hebt u vragen en/of opmerkingen over hoe u een tralieschutting bouwt? Bel of mail dan gerust met onze tuinadviseurs.

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero

asset
Klustip
Schutting met rabatLees onderstaande handige stappenplan voor het maken van een dichte schutting van rabatdelen, u kunt dit stappenplan ook gebruiken voor het bouwen van een schutting of wand van Zweeds rabat planken. Bij Zweeds rabat altijd onderaan beginnen met de dikste zijde aan de onderkant. 
asset
Klustip
Luxe Rhombus schutting makenDeze klustip gaat in op het monteren van een Rhombus schutting. Rhombus gevelbekleding is erg populair en geeft uw gevel of in dit geval uw schutting een luxe uitstraling. Populaire houtsoorten in rhombus zijn Western Red Cedar, Thermisch gemodificeerd grenen/vuren en tropisch hardhout. In dit stappenplan werken we met thermisch gemodificeerd hout. Dit is een nieuwe, zeer verantwoorde vorm van behandelen. Dit gebeurt op basis van stoomdruk en is niet te vergelijken met keteldruk impregneren. Bij thermisch modificeren onder stoomdruk wordt alleen waterstoom gebruikt onder hoge druk. Door het hout thermisch te modificeren wordt het heel duurzaam. Zo onstaat er een mooie bruine kleur en de plank blijft licht. Het enige nadeel is dat het hout iets broos kan worden. Zodra het gemonteerd is, merkt u hier niks meer van. 
asset
Klustip
Schuttingpaal aan muur bevestigenLees ons stappenplan en leer hoe u een schuttingpaal aan een stenen muur vastmaakt. Materialen Tuinpaal 6 x 6 x 200 cm of 7 x 7 x 200 cm, bekijk hier ons aanbod vierkante schuttingpalen 6 ijzeren schuttinghoekjes 36 Torx-schroeven 5 x 50 mm 36 kunststof pluggen 6 mm Gereedschap Waterpas Aftekenpotlood Klopboormachine met steenboor 6 mm Accuboormachine voor de schroeven - Torx-bit
asset
Klustip
Schutting met horizontale plankenWilt u zelf een horizontale planken schutting maken van schuttingplanken en vierkante palen? Lees dan hier ons stappenplan met handige doe-het-zelf adviezen en tips voor het berekenen voor het benodigde aantal houten palen, planken en schroeven.