Logo Gadero
service
Klustip

Zelf houten inrijpoort maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

Dit stappenplan legt uit hoe u zelf een houten poort maakt. Denk bijvoorbeeld aan een toegangspoort voor uw oprit of een landelijk hek voor uw erf. Wilt u een schuttingdeur maken? Lees dan ons aparte stappenplan 'zelf een schuttingdeur maken'.

In dit voorbeeld maken we een houten opritpoort in lariks-douglas van 3 meter breed en 1 meter hoog. Onze tips zijn moeiteloos toepasbaar op een andere maat van poort.

Benodigdheden:

  • Metalen Stootijzer

  • Waterpas

  • Schep

  • Rolmaat

  • Accuboor

  • Snelcement beton

Kant en klare lariks douglas poort
45 minuten voorbereiden
5 uur klussen
€500 - €900
Eenvoudig
1
De poortpalen met diamantkop

Een mooie inrijpoort maken in lariks-douglashout kan heel eenvoudig. Wij hebben namelijk kant-en-klare lariks-douglaspoortpalen met diamantkop van 15 x 15 cm dik en 2,50 meter lang. Die zijn heel handig want dan hoeft u zelf niet die ingewikkelde diamantkop te zagen. Hoe u de palen het best kunt plaatsen met snelcement, leest u straks.

2
De hekdelen van de poort maken

Heel populair voor het maken van een hek zijn onze lariks-douglasplanken van 2 x 20 mm. Maak bij voorkeur 2 delen van 150 cm breed in plaats van 1 hekdeel van 300 cm. Een hekdeel van 3 meter kan wel, maar dat moet dan worden ondersteund door een steunwieltje. Leg de planken van 2 x 20 mm op een vlakke ondergrond en zaag 6 stukken van 1,50 meter. Zorg voor 20 cm tussenruimte als u een standaardhoogte van 1 meter wilt hebben. Leg over de horizontale planken een verticale plank op alle hoeken van 115 cm hoogte. Zet die eerst met lijm vast. Zaag de bovenkant desgewenst met schuine hoekjes af. Werkt u met 4 planken en 15 cm tussenruimte, dan wordt de poort 125 cm hoog.

3
Schuine planken monteren

Zorg dat uw poort op een vlakke ondergrond ligt met de juiste plankafstand van 20 cm. Leg een plank van linksboven schuin naar beneden en van rechtsboven schuin naar onderen. Teken af waar u moet zagen. Voor een stevige poort raden wij aan om met lijm het geheel vast te lijmen. Na 24 uur drogen kunt u zo ook veel gemakkelijker de slotbouten monteren.

4
Slotbouten en hengsels monteren

U kunt bij Gadero kiezen uit verzinkte stalen scharnieren en slotbouten of luxueuze zwart gecoate hengsels en bouten. Ook de rustieke, zwarte hengsels zijn populair. Kies voor slotbouten van 5 x 60 mm en hengsels van bij voorkeur 100 cm of meer. De slotbouten geven uw tuinpoort stevigheid en zorgen voor een stoer uiterlijk. De hengsels monteert u precies in het midden op de horizontale planken. We gaan er in dit stappenplan van uit dat u uw ophangogen aan de binnenkant van uw poortpalen monteert, uw hekpoort naar binnen wilt laten draaien en de scharnieren aan de straatkant wilt monteren.

5
Poortpalen plaatsen

Uit ervaring weten dat poortpalen van 15 x 15 cm door het gewicht van de hekdelen nog wat doorzakken naar binnen toe. Graaf een gat en zet uw poortpalen iets uit het lood. Pas nadat u de grond (en 3 zakken snelcement per paal) aanvult, zet u de paal definitief recht (voordat uw snelcement helemaal hard is). Hou er nog altijd rekening mee dat door het gewicht van de hekdelen de palen iets naar binnen trekken. Span een lijn op 120 à 130 cm hoogte of gebruik een lange rechte balk met waterpas, zodat de palen mooi op 1 hoogte en recht staan.

6
De poortdelen ophangen

Monteer nu de ophangogen voor de hengsels. Gebruik staartgrendels en overslaggrendels in het middengedeelte om te voorkomen dat uw poort openwaait. U kunt ook de lariks-douglasplanken vooraf lichtjes schuren en behandelen met  Maxrelease kleurloos om vergrijzing te vertragen en de levensduur te verlengen. Het is ook mogelijk om uw poort antraciet te beitsen. Minimaal 2 tot 3 keer behandelen.

Bent u niet zo'n klusser? U kunt deze inritpoort van 300 cm breed ook kant-en-klaar bestellen, zie lariks-douglas houten poort